Maandagochtend is de klinkerbestrating verwijderd uit het kruispunt van de Rechterstraat met de Fellenoord en Dr. Van Helvoortstraat.
Maandagochtend is de klinkerbestrating verwijderd uit het kruispunt van de Rechterstraat met de Fellenoord en Dr. Van Helvoortstraat. Foto: Henk van Weert

SLOTFASE PROJECT RECHTERSTRAAT: KRUISPUNT OP DE SCHOP


Fellenoord alleen via rotonde bereikbaar

HENK VAN WEERT

Het kruispunt van de Rechterstraat met de Fellenoord en Dr. Van Helvoortstraat is maandagochtend op de schop gegaan. Aannemingsbedrijf Heijmans verwijdert de klinkerbestrating in de laatste fase van het herinrichtingsplan van de belangrijkste winkelstraat in hartje Boxtel. De werkzaamheden duren tot half juli.

Automobilisten kunnen Fellenoord alleen bereiken via de rotonde bij de Aldi en Lidl. Het laatste stukje Rechterstraat vanaf appartementencomplex Bocstelstede tot aan de fietsoversteek is bereikbaar via de parallelweg van de Brederodeweg; het eenrichtingsverkeer in die straten wordt tijdelijk opgeheven.

De bushalte aan Dr. Van Helvoortstraat is als gevolg van de afsluiting tijdelijk verplaatst naar de Brederodeweg, ter hoogte de brandweerkazerne. Het parkeerterrein tussen het gemeentehuis en Villa Phaf is alleen bereikbaar via de Dr. Van Helvoortstraat.

BINNENDOMMELTJE

Intussen wordt ook druk gewerkt aan de watergeul die de aloude Binnendommeltjes moet gaan symboliseren. Vanaf de Zwaanse Brug tot aan de inrit van makelaarskantoor Nuyens (Villa Crols) is het bijna honderd jaar geleden gedempte kanaaltje gevisualiseerd met een strook grijs natuursteen.

Vanaf Nuyens tot voorbij de afslag Dr. Van Helvoorstraat wordt een ondiepe goot (ook van natuursteen) aangelegd waar het water daadwerkelijk gaat stromen. Onder de inrit van de het parkeerterrein bij het gemeentehuis zijn daarvoor onlangs twee grote betonnen bakken geplaatst. In een daarvan staat een pompinstallatie, de andere moet dienst gaan doen als waterkelder.


Sint-Janspontje op Liempdse Dommel uit de vaart

Met wat moeite zijn vandalen wel te begrijpen. Stomme school, vijf dagen; saai eentonig werk, vijf dagen; weekend niks te doen. Kom op jongens, we gaan erop uit. Die ruit eruit, dat slot kapot, de poort rammen. Niemand te zien, dan kunnen we dat pontje los snijden.

Kun je lachen. Het is wel de derde keer dat we het pontje mollen maar nu hebben we het touw goed doorgesneden, jammer dat er een ijzeren kern inzit. Volgende keer een tang meenemen. Oké, wie doet er mee.

Zo zal het wel ongeveer gaan. Inmiddels is er voor circa een ton schade aangericht aan particulier en gemeentelijk eigendom en zijn honderden wandelaars teleurgesteld. Via de gemeentelijke belastingen betaalt u het gelag/gelach, lezer.

Misschien denkt u: als je vader een knoflook is en je moeder een ui, dan kun je het niet helpen dat je stinkt. Maar zo simpel ligt het niet. Het is een groter samenspel geworden.

'Ons jong' doen dat niet zeggen ma Onmacht en pa Onverschilligheid, vrienden en bekenden weten van niks. Andere mensen kijken weg terwijl ze iets zien.

Maak eens een foto met dat telefoontje, geef eens een tip door, meldt de politie, spreek eens iemand aan op gedrag. De zinloze schade kan beperkt worden als er iets actief tegen gedaan wordt. Het zijn vooral jongens, tussen 12 en 20 jaar en uit alle milieus, die de vernielingen aanrichten.

De verloedering moet - overal - tegengegaan worden. Rekening en verantwoording zijn nodig aan het adres van die stiekeme jongens.


        FRANS DE MAN





t Het Sint-Janspontje op de Dommel in Liempde verbindt het Dommelsteegje met de Hoevedreef. Het trekveer voor wandelaars werd in de zomer van 2008 in gebruikgenomen. Sindsdien was het met enige regelmaat onbruikbaar door technische mankementen of vernielingen. Twee weken geleden meldde de gemeente Boxtel via Facebook dat het schuitje opnieuw uit de vaart was genomen vanwege een kapotte trekkabel. (Foto: Kees Beekmans, 2015 | collectie SPPiLL).

Ter hoogte van makelaarskantoor Nuyens gaat er weer water stromen op de plek waar ooit een van de Binnendommeltjes lag. Daarvoor wordt een ondiepe geul van natuursteen aangelegd. (Foto's: Henk van Weert).
Het Sint-Janspontje op de Dommel in Liempde verbindt het Dommelsteegje met de Hoevedreef. Het trekveer voor wandelaars werd in de zomer van 2008 in gebruikgenomen. Sindsdien was het met enige regelmaat onbruikbaar door technische mankementen of vernielingen. Twee weken geleden meldde de gemeente Boxtel via Facebook dat het schuitje opnieuw uit de vaart was genomen vanwege een kapotte trekkabel. (Foto: Kees Beekmans, 2015 | collectie SPPiLL).