In de koelvitrine van de Voedselbank wordt alles klaargezet voor de gezinnen die 's avonds langskwamen. Vrijwilliger Paul zet de laatste kratten weg. (Foto: Peter de Koning).
In de koelvitrine van de Voedselbank wordt alles klaargezet voor de gezinnen die 's avonds langskwamen. Vrijwilliger Paul zet de laatste kratten weg. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

JARIGE STICHTING ZIET AANTAL CLIËNTEN IN BOXTEL EN OMGEVING MET 32 PROCENT GROEIEN

‘Voedselbank is nog steeds heel erg hard nodig’

MARC CLEUTJENS

Gulay Bicici, Jolanda Broersma en Halice Cejlan stonden kort voor de zomervakantie van 2006 aan de wieg van de Voedselbank Boxtel. Met opbouwwerker Jeroen Pijnenburg van de toenmalige welzijnsorganisatie DELTA legden ze de basis voor een stichting die vijftien jaar later wekelijks 107 Boxtelse gezinnen voedt. In deze families wonen meer dan negentig minderjarige kinderen. Voorzitter Ab Gillhaus: ,,Het derde lustrum vieren we bescheiden, ook al omdat het aantal cliënten tijdens de coronacrisis met 32 procent toenam. Het is pas écht feest als we onszelf overbodig hebben gemaakt.”

Gillhaus trad in augustus 2020 aan als voorzitter en voelt zich thuis bij de Voedselbank die op 21 juni 2006 werd opgericht. Hij is ‘waanzinnig trots’ op de vrijwilligers die in touw zijn om alle cliënten van een vers en verantwoord voedselpakket te voorzien. En hij is blij met het recent geformeerde samenwerkingsverband met Vincentiusvereniging, Stichting Leergeld en gemeente Boxtel. Daarin overlegt hij met de respectievelijke voorzitters Toon van der Sloot en Arjen Witteveen (oud-preses Voedselbank) en wethouder Mariëlle van Alphen.


'Snel kwetsbare gezinnen in kaart brengen'


,,We hebben afgesproken dat we in snel kaart brengen hoeveel kwetsbare gezinnen in Boxtel wonen”, vertelt Gillhaus. ,,Door de cijfers van onze organisaties en de gemeentelijke bijstand naast elkaar te leggen, ontdekken we hoeveel mensen nog niet op onze radar staan. Als dat bekend is, vragen we de gemeente deze inwoners te informeren over onze aanwezigheid. Het is belangrijk dat iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken ook een beroep op ons kan doen.”

De behoefte aan de Voedselbank is groot, zegt de voorzitter. ,,2020 was natuurlijk het jaar van de coronacrisis. We zagen het aantal Boxtelse gezinnen dat een beroep op ons doet schrikbarend toenemen. Met 32 procent!” Gillhaus legt uit dat iedereen die aanklopt eerst een intakegesprek krijgt waarbij de financiële situatie beoordeeld wordt. ,,Mensen mogen niet langer dan drie jaar bij de Voedselbank komen. Gemiddeld zien we gezinnen na één jaar uitstromen. Dan hebben ze hun leven weer een beetje op de rails.”


'Wij verlichten de maandlasten met 200 tot 300 euro'


Terug naar het begin. De Voedselbank opende haar eerste vestiging in een leegstaand winkelpand aan de Baanderherenweg. Met steun van woonstichting Sint-Joseph (nu: Joost) kon een pand betrokken worden en werd een bestelbusje ingezet om voedsel op te halen. Na tal van omzwervingen betrok de Voedselbank een fraai gerenoveerd gebouw naast het Wereldhuis aan de Achterberghstraat.

Gillhaus: ,,Inmiddels is onze organisatie flink gegroeid en bedienen we gezinnen in alle kernen van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel en in het dorp Sint-Oedenrode. Elk gezin kan eenmaal per week bij ons aankloppen en ontvangt dan een pakket ter waarde van zo’n 50 tot 75 euro. Dat betekent een verlichting van de maandlasten van 200 tot 300 euro, een serieus bedrag als je het niet zo breed hebt.”


'We kregen 50 kratten asperges uit Haaren'


Veel producten in de voedselpakketten zijn kakelvers. Ze zijn deels afkomstig uit de Voedseltuin bij De Kleine Aarde of geteeld op de akkers van Herenboeren Wilhelminapark. Soms ontvangt de Voedselbank seizoengroenten, zoals asperges. ,,Dit voorjaar kregen we 50 kratten asperges van de familie Van Empel in Haaren”, glundert Gillhaus.

Daarnaast ontvangt de Voedselbank veel houdbare producten van lokale supermarkten. ,,Met de Boxtelse vleesproducent Vion hebben we afspraken gemaakt over het leveren van vlees, drie lokale bakkers doneren elke dag vers brood”, gaat de voorzitter verder. ,,Grotere partijen vlees en vis laten we portioneren bij lokale slagers of restaurants die ze makkelijker kunnen verpakken.”


'Pakketten zijn jaarlijks drie ton waard'


Het coronajaar 2020 leidde niet alleen tot meer cliënten in Boxtel. De Voedselbank nam ook maatregelen om zowel cliënten als vrijwilligers coronaveilig te verwelkomen. ,,De toename betekende veel extra uren werk voor onze vrijwilligers”, blikt Gillhaus terug. ,,Bovendien hadden we ook ruim 30 procent meer voedsel nodig om iedereen te voorzien. Met grote dank aan al onze leveranciers is dat toch gelukt.”

De voorzitter onderstreept dat de Voedselbank geheel afhankelijk is van giften en donaties en nooit voedsel inkoopt. ,,Ik hoor vaak de vraag waarom in een rijk en welvarend land als Nederland een Voedselbank bestaat en waarom de overheid die taak niet op zich neemt. Ik denk dat een gemeentelijke organisatie niet kan doen wat wij gratis doen, élke dag weer. De voedselpakketten die wij uitreiken, vertegenwoordigen jaarlijks een waarde van zo'n 300.000 euro.”

Waarmee Gillhaus het belang van zijn organisatie voor de regio Boxtel illustreert. ,,Je zou het wellicht niet denken, maar de Voedselbank is anno 2021 nog erg nodig. Daarom vieren we ons derde lustrum niet met een groot feest. Die fuif bewaren we liever voor de dag waarop we onszelf opheffen. Dat is ons ultieme doel.”

In 2006 werden de eerste voedselpakketten uitgedeeld bij de Voedselbank, destijds gebeurde dat aan de Baanderherenweg. (Foto: archief Brabants Centrum).
Enkele maanden na de oprichting kreeg de Voedselbank Boxtel van woonstichting Sint-Joseph een bestelbusje geschonken. De vrijwilligers waren met dit gebaar in hun nopjes. (Foto: archief Brabants Centrum).
Ab Gillhaus werd in de zomer van 2020 voorzitter van stichting Voedselbank en omgeving. Hij nam over van Arjen Witteveen. (Foto: Bas van den Biggelaar, 2020).