Deelnemers aan de activiteit van ArcheoHotSpot in de Kampina grasduinen langs de oevers van het Kogelvangersven. Op deze plek werden de mogelijke resten van een loden musketkogel gevonden. (Foto: Marc Cleutjens).
Deelnemers aan de activiteit van ArcheoHotSpot in de Kampina grasduinen langs de oevers van het Kogelvangersven. Op deze plek werden de mogelijke resten van een loden musketkogel gevonden. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

ARCHEOHOTSPOT INSPECTEERT OEVERS HUISVENNEN VOOR BIJZONDERE VONDSTEN

Boxtelse archeologen grasduinen in natuurgebied de Kampina

MARC CLEUTJENS

,,Zakken vullen!” Kartrekker Carlo Spee van de ArcheoHotSpot Boxtel geeft zaterdagochtend het startsein voor een archeologische inspectieronde langs de oevers van de Huisvennen. Een klein dozijn vrijwilligers heeft zich aangemeld voor de eerste buitenactiviteit van de werkgroep, die vanwege de coronacrisis bijna twaalf maanden niet in actie kwam. De amateurarcheologen gaan op zoek naar sporen uit het mesolithicum of middensteentijd en stuiten onder meer op een vuursteentje. Of is het toch een stukje aardewerk?

De ArcheoHotSpot werd enkele jaren geleden opgericht om de lokale belangstelling voor archeologie verder aan te wakkeren. In het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg heeft de werkgroep haar thuishonk. ,,We onderzoeken er eerder gevonden voorwerpen en zetten alle resultaten in een database”, vertelt Spee.

De Boxtelse werkgroep was ook betrokken bij archeologisch onderzoek op de Markt. ,,Tijdens de reconstructie werden niet alleen sporen van het oude gemeentehuis gevonden, maar ook een middeleeuwse naald, een zilveren munt en wat keramiekscherven”, gaat Spee verder. ,,Ook tijdens de herinrichting van de Rechterstraat waren we actief, maar de bodem is erg verstoord waardoor het moeilijk speuren is naar interessant materiaal.”

TREFKANS

De gang naar de Huisvennen is een vervolg op een eerdere speurtocht rond het Belversven, ook in de Kampina. Toen werd een werktuigje uit de middensteentijd aangetroffen, een teken dat zich ruim 8.000 jaar geleden jagers en verzamelaars rond het ven ophielden.

Spee: ,,Natuurmonumenten heeft recent een aantal oevers rond het Meeuwenven en het Kogelvangersven geplagd waardoor de trefkans op prehistorisch materiaal wat groter is. Ook vandaag gaan we op zoek naar vuursteentjes. Dat doen we zonder te graven, dat mag natuurlijk niet in een natuurgebied.”

Onder de deelnemers bevindt zich Jeroen Snelten uit Liempde, die thuis een klein privémuseum heeft ingericht met vondsten uit het mesolithicum. ,,Ik ben dol op archeologie”, vertelt hij. ,,Er gaat geen dag voorbij dat ik niet met mijn hobby bezig ben.”

Snelten legt uit dat de vuursteentjes die in deze contreien gevonden worden vaak afkomstig zijn uit het gebied rond Wommersom in België. ,,Het gaat om een grijskleurige kwartsietsoort die prima bruikbaar was en daarom ook verhandeld werd.”

Heleen Verster uit Boxtel is lid van de Archeologische Vereniging Kempen en Peelland (AVKP) en sluit zich vaak aan bij allerlei bodemonderzoeken in de regio. ,,Met de leden van de AVKP komen we elke woensdag bijeen om scherven te onderzoeken en er weer potjes van te maken”, vertelt ze. ,,Het leukst vind ik meewerken aan opgravingen op plekken waar nieuwbouw komt. Het is altijd spannend wat je aantreft. Een bijzondere vondst brengt je met een beetje fantasie terug naar de prehistorie.”

LODEN KOGELTJE?

Het grasduinen op de geplagde oevers van het Kogelvangersven levert aanvankelijk niets op, totdat een van de amateurarcheologen aan de waterkant een stukje lood vindt . Een eerste inspectie leert dat het mogelijk een overblijfsel van een musketkogel is die hier eeuwen geleden is afgevuurd. De naam van het ven verwijst naar de schietoefeningen die hier in de Napoleontische tijd zouden hebben plaatsvonden. ,,Het is een afgietsel van een stukje lood, misschien gebruikt voor het gieten van een musketkogel”, zal Spee laten onthullen.

Aan de oevers van het Meeuwenven bestaat de archeologische oogst uit een minuscuul steentje dat sporen van bewerking vertoont. ,,Het zou een vuursteentje kunnen zijn, al heeft het ook de kenmerken van aardewerk”, aarzelt Liempdenaar Snelten. Een loep levert onvoldoende antwoorden op, dus gaat het steentje in een van de kleine plastic zakjes. ,,Thuis heb ik een microscoop en wordt vast duidelijk om wat voor voorwerp het gaat.” Daags na de speurtocht blijkt het inderdaad om aardewerk te gaan; de ouderdom is niet te achterhalen.

ZAKKEN

Ook al levert de eerste postcorona-activiteit van de ArcheoHotSpot geen zakken vol materiaal op, de samenkomst is volgens Spee geslaagd. ,,Sinds lange tijd kunnen we weer het veld in en onze hobby uitoefenen. Om mee te kunnen doen en samen met ons op zoek te gaan naar prehistorische voorwerpen en hun verhalen, hoef je heus geen afgestudeerd archeoloog te zijn.”



Meer weten over de laagdrempelige activiteiten van de ArcheoHotSpot Boxtel? Mail naar info@archeobox.nl.




Afbeelding