De Kleine Aarde draaide de afgelopen tien jaar verlies. Het college van B en W geeft openheid van zaken over de financiën. Linksboven de woningen in het buurtje Zonnegolven en de straat Munselse Hoeve, rechts is de Einsteinstraat zichtbaar. Links onderaan is de Van Coothhove te zien en daarnaast het bezoekerscentrum op het terrein aan het Klaverblad. In het groen, centraal op de foto, wil woonstichting Joost een complex met 22 sociale huurwoningen realiseren. (Foto: Albert Stolwijk, 2020).
De Kleine Aarde draaide de afgelopen tien jaar verlies. Het college van B en W geeft openheid van zaken over de financiën. Linksboven de woningen in het buurtje Zonnegolven en de straat Munselse Hoeve, rechts is de Einsteinstraat zichtbaar. Links onderaan is de Van Coothhove te zien en daarnaast het bezoekerscentrum op het terrein aan het Klaverblad. In het groen, centraal op de foto, wil woonstichting Joost een complex met 22 sociale huurwoningen realiseren. (Foto: Albert Stolwijk, 2020). Foto: Albert Stolwijk

B EN W GEVEN INZICHT IN KOSTEN VAN TIEN JAAR BEHEER TERREIN KLAVERBLAD

De Kleine Aarde draait acht ton verlies

PÅL JANSEN

Boxtel nam eind 2010 De Kleine Aarde weer in beheer, maar financieel heeft het terrein sindsdien jaarlijks geld gekost. In totaal liep het verlies tot en met vorig jaar op tot acht ton. Het tekort is volgens het college van B en W opgevangen door vastgoed te verkopen aan woonstichting Joost.

De verkoop van de Van Coothhoeve en grond voor een geplande appartementencomplex op het terrein aan de woonstichting brachten in totaal een kleine negen ton op. Dankzij deze opbrengst kan het legaat Van Cooth weer worden aangevuld tot het niveau van voor 2011, toen er nog 1,7 miljoen in die pot zat. Het legaat is vernoemd naar de ruim honderd jaar geleden overleden provinciebestuurder Petrus van Cooth die onder meer de gemeente Boxtel een erfenis naliet.

Sinds milieueducatiecentrum De Kleine Aarde eind 2010 de poorten sloot en de gemeente Boxtel het beheer van het terrein weer op zich nam, moest jaarlijks een greep worden gedaan uit het legaat om de verliezen op te vangen. Dit varieerde per boekjaar van 60 mille tot zo’n twee ton.

In maart dit jaar stelden oppositiepartijen D66 en CDA tientallen vragen aan het college van B en W, waarvan veel over de financiën gingen. Het nieuwe gemeentebestuur besloot de raad openheid van zaken te geven over de exploitatie en financiën van het terrein aan het Klaverblad. Donderdag stuurde wethouder Désiré van Laarhoven een informatiebrief naar de fracties.

BEHEER EN ONDERHOUD

De kosten die gemaakt werden voor het terrein en de gebouwen van De Kleine Aarde zaten met name in het beheer en onderhoud: 260.000 euro. Daarnaast werd 115.000 euro uitgegeven aan de inhuur van een beheerder. Ook staat er ruim drie ton op de rekening voor rentes en afschrijvingen. Zo is het bezoekerscentrum verbouwd en staat er nog geld gereserveerd voor de verbouwing van de veldschuur, liet de intussen afgezwaaide projectleider Pim Ketelaars in oktober 2020 aan Brabants Centrum weten.

Een flink bedrag ging verloren aan Tom Bade van diens bedrijf Triple E. Begin 2014 sloot dat bedrijf een huurcontract af met de gemeente en het zou met een plan van aanpak voor De Kleine Aarde komen. Echter, Triple E ging eind dat jaar failliet en Boxtel kon fluiten naar de vijftig mille die zij van de organisatie nog tegoed had. Bovendien werd de gemeente nog opgezadeld met ruim twintig mille aan advocaatkosten. Ook werd er in 2013 en 2015/2016 onderzoek gedaan door ingenieursbureau Archicom naar de ruimtelijke mogelijkheden op De Kleine Aarde wat een kleine 65 mille kostte.

In 2011 besloot de raad om de resultaten van De Kleine Aarde via het legaat te laten lopen en dat deze goedgemaakt zouden worden door de ontwikkelingen op het terrein aan het Klaverblad. Tot en met 2020 is dat er niet van gekomen.

INITIATIEFGROEP

Eind vorig jaar trad een initiatiefgroep in de voetsporen van het eerdere stichtingsbestuur van De Kleine Aarde. De groep bestaat uit oud-wethouders Anton van Aert en Ger van den Oetelaar, Theodoor van Leeuwen (onder meer oprichter Voedseltuin) en Frans Hoek (voormalig directeur-bestuurder Helicon Opleidingen). In december schoof ook Onno Niessen aan, hij is tevens Ketelaars opgevolgd als projectleider van De Kleine Aarde.

Formeel is het nieuwe bestuur sinds dit jaar aan de slag met het terrein. Een van de doelen is om te kijken of De Kleine Aarde weer financieel zelfstandig kan draaien. Het afgelopen decennium kwamen er weinig inkomsten in het laatje. In totaal 240.000 euro aan huur. Daarnaast betaalde een verzekering netto 20.000 euro terug: dat was het. Het nieuwe bestuur is nu bezig de huren te herzien en zoekt ook naar nieuwe inkomsten. Nog voor 21 juni presenteert de nieuwe leiding haar bevindingen.

'AFGEHECHT'

Samengevat zijn de financiën nu ‘afgehecht’, zoals dat met ambtelijk jargon wordt genoemd. Oftewel de eindjes zijn financieel aan elkaar geknoopt. Het legaat is weer op het oude niveau, maar wel nadat de gemeente de Van Coothhoeve en een deel van het terrein aan woonstichting Joost verkocht. De corporatie wil er een complex met 22 sociale huurappartementen realiseren, maar dat stuit op weerstand in de buurt.


Politie doet inval in Boxtel vanwege Trojan Shield

Er is in Boxtel een inval gedaan vanwege het grootschalige onderzoek Trojan Shield. De politie kan niet zeggen waar de operatie plaatsvond.

Trojan Shield is de naam voor een internationaal onderzoek dat zich richt op de versleutelde communicatie tussen criminele organisaties. Sinds oktober 2019 werd berichtenverkeer van criminelen onderschept via de cryptocommunicatiedienst Anom. In de ontwikkeling daarvan namen de Australische politie (AFP) en het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) het voortouw.

Op het Boxtelse adres, dat de politie niet bekend kan maken, zijn geen aanhoudingen verricht. Wel zijn er spullen en gegevens gevonden die mogelijk verband houden met criminele communicatienetwerken. Momenteel wordt daar technisch onderzoek naar gedaan.