RKSV Boxtel was zaterdag in Oranjesferen, onder de aanwezigen de fraai uitgedoste vrijwilliger Wout Koppens en collega René Rabou (rechts). (Foto's: Hans Verberk).
RKSV Boxtel was zaterdag in Oranjesferen, onder de aanwezigen de fraai uitgedoste vrijwilliger Wout Koppens en collega René Rabou (rechts). (Foto's: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

JEUGD BEREIDT ZICH VOOR OP EUROPEES KAMPIOENSCHAP BIJ RKSV BOXTEL

Aanstormend voetbaltalent voor dagje in oranje

LINDA VAN DE WIEL

‘Schieten als Memphis’ en ‘Passen als Daniëlle’. Deze en nog veel meer trainingsvormen leerden de jeugdleden van RKSV Boxtel op zaterdag. Samen met andere voetbalminnende kinderen namen zij deel aan een oranjetraining vanuit het trainingsprogramma van de KNVB. Jeugdlid Dim: ,,Ik heb vandaag een nieuw trucje geleerd. Ik weet alleen niet hoe het heet…”

In oranje geklede kinderen oefenen hun techniek tijdens het nemen van vrije trappen of gaan zo snel mogelijk over een opblaasbare stormbaan. Anderen spelen een partijvorm. Feestelijke muziek schalt uit de boxen. Zo’n tweehonderd kinderen vonden hun weg richting sportpark Munsel voor een toffe voetbaldag.

,,De trainingsvormen voor deze dag zijn aangeleverd door de KNVB. Ze boden dit programma aan om het aankomende EK te promoten. Wij kozen zelf voor wat extra activiteiten als het springen op luchtkussens en klimmen op een opblaasbare palmboom”, vertelt kartrekker Tim Verhoof. ,,De activiteiten zijn verspreid over het gehele terrein: iedereen kan voldoende afstand van elkaar houden.”

Alle kinderen zijn ingedeeld in teams die een land voorstellen. Femke (13) zit in het Pools elftal. ,,Ik vind het tof dat we weer met z’n allen bij elkaar zijn”, vertelt ze. ,,Ik voetbal al vijf jaar, maar probeer vandaag zeker nog wat nieuws te leren. Is er een oefening die ‘Passen als Daniëlle’ heet? Daar heb ik zin in. Ik ben fan van de Oranje Leeuwinnen.”

Lynn (9) speelt even verderop een partijtje met en tegen andere meiden. De helft draagt oranje hesjes met de voornamen van hun heldinnen: Vivianne, Sherida, Lieke. ,,Ik vind Lieke Martens heel goed en wil net zo goed als zij worden. Ik zit al drie jaar op voetbal en oefen veel. Wat ik allemaal doe? De bal hooghouden, oefenen op een hard schot en passen. Als ik hard blijf trainen, word ik misschien wel profvoetballer.”

OVERZICHT

Loek (12) heeft niet de ambitie het te schoppen tot profvoetballer. ,,Beroemd zijn lijkt me helemaal niet leuk.” Beter worden wil hij wél. ,,Ik vind het lastig overzicht over het spel te hebben. Ik kijk naar de bal of het veld, maar wil graag leren dat tegelijkertijd te doen.“ Om dit te leren, kijkt Loek binnenkort naar de wedstrijden van Oranje. ,,Ik denk niet dat ik alle wedstrijden mag kijken. Sommigen beginnen pas om 21.00 uur en ik moet om 20.30 uur naar bed.”

Raf (5), Finn (6) en Dim (6) vormen samen met een aantal andere stoere voetballers het Nederlands elftal. ,,Voetbal is heel leuk hoor, maar spelen op de stormbaan vond ik ook heel fijn”, vertelt Finn. Raf is het daarmee eens: ,,Ik ging achterstevoren op mijn billen van de glijbaan af. Dat is heel cool.”

Ook Dim is enthousiast over de stormbaan: ,,Of ik later profvoetballer word? Nee, ik word luchtpiloot. Voetbal is cool. Ik kan al heel hoog schieten zonder handen en heb een trucje geleerd vandaag. Ik weet alleen niet hoe het heet.”

DOELMAN

De achtjarige Siem neemt voetballen zeer serieus en staat het liefst op goal. ,,Maar vandaag kom ik om plezier te maken: springen op het luchtkussen en op doel schieten van zo groot mogelijke afstand. En stiekem wil ik keepen. Want met een goede save kun je je team redden.”


Mascotte Bockie verscheen zaterdag op het voetbalveld om de talenten nog eens extra te motiveren in sportpark Munsel tijdens het Oranjefestival van RKSV Boxtel.