Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LIEMPDSE STEPHANIE WIL 21.1 KILOMETER RENNEN, 90 KILOMETER FIETSEN EN EN 1.900 METER ZWEMMEN


'Mijn vriendinnen zeiden: 'Een triatlon? Jij bent gek!'

PÅL JANSEN

Negentig kilometer fietsen, ruim 21 kilometer hardlopen en negentienhonderd meter zwemmen. Sinds half januari is Stephanie Smetsers uit Liempde bijna iedere dag aan het trainen voor de halve triatlon. Zondag 1 augustus moet het gaan gebeuren tijdens de Ironman 70.3 in Maastricht. ,,Mijn vriendinnen zeiden: je bent gek!"

Ze houdt wel van een uitdaging, vertelt de 30-jarige Liempdse. ,,Anders start je ook geen eigen winkel op je 24ste", verwijst ze naar haar drogisterij en cadeauzaak aan het Raadhuisplein. ,,Als ik iets in mijn hoofd krijg, dan ga ik er ook voor. Ik kan erg veel discipline tonen. Niet voor niets heb ik ook twee jaar in het eerste hockeyteam van MEP gespeeld."

ZES DAGEN TRAINEN

Het is allesbehalve opschepperij. Stephanie traint sinds half januari zes dagen in de week. Alleen op donderdag heeft ze een rustdag. Voor de rest bestaat haar week uit vier keer hardlopen, drie keer fietsen, en twee keer zwemmen, maar ook krachttrainingen. ,,En thuis in de tuin richt ik wekelijks met een paar vriendinnen een bootcamp in. Dan sta ik voor de groep, maar doe ik zelf natuurlijk ook mee. Of ik hen heb gevraagd ook mee te doen? Nee, haha. Ik heb daar niet eens aan gedacht. Heel vreemd eigenlijk, want ik ben echt een groepsmens. Maar als puntje bij paaltje komt, moet je het tijdens de triatlon zelf doen. Andere mensen kunnen mij ook niet vooruit gaan duwen."

Stephanie wilde al een poos de triatlon afleggen. ,,Een paar jaar geleden had ik er iets over gelezen. Maar ik besefte ook dat daar veel tijd voor nodig is. En hoe begin je met zoiets? Op Instagram kwam ik een bericht tegen van Maartje van Gestel. Zij komt uit Breda en doet ook triatlons, maar is ook lifestylecoach."

Dus na wat begeleiding en heel wat trainingsuren begint Stephanie naar haar topvorm te groeien om vervolgens het multidisciplinaire sportevenement in Maastricht tot een goed einde te brengen. ,,Ik heb qua tijd niet echt een doel. Maar ik verwacht er zo'n zesenhalf uur over te doen. Weet je trouwens wat het leukste is? Als ik nu op een feestje ben, hoef ik me helemaal niet schuldig te voelen als ik een lekker taartje pak, hahaha. Maar ik let wel meer op wat ik eet hoor. Ontzettend veel groente en fruit bijvoorbeeld. Goede voeding heb je ook echt nodig als je dit gaat doen."

Nu de Liempdse de smaak heeft te pakken, plakt ze er gelijk een andere uitdaging aan vast: de Amstel Gold Race op 11 september. ,,Niet de echte, maar de toerversie hoor", lacht Stephanie. ,,Dat is slechts honderd kilometer. Moet voor mij makkelijk te doen zijn: tijdens de triatlon fiets ik er ook al negentig en dan moet ik nog hardlopen en zwemmen..."

AFKLOPPEN

Met name de triatlon wordt dus een uitdaging, wil ze maar zeggen. De spanning stijgt, maar tot nog toe verloopt alles op rolletjes. ,,Ik ben nog geen enkele keer geblesseerd geraakt sinds ik begon met de trainingen hiervoor." Ze klopt wel meteen af op hout. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en bijgeloof is menig sporter niet vreemd. Maar als het ergens niet aan zal liggen, is het de trainingsarbeid van Stephanie. Grappend: ,,Ze zeggen ook: op je dertigste ben je op je best."


t Intussen heeft Stephanie Smetsers (30) alle straten en paden in de regio wel gezien. Sinds half januari traint de Liempdse voor de triatlon Ironman 70.3 op zondag 1 augustus in Maastricht. (Foto: Albert Stolwijk).