Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Geen milieutoets voor Liempds bouwproject

RENS VAN DEN ELSEN

De bouw van achttien woningen en elf appartementen in het project Kerkweide-West heeft geen belangrijke nadelige gevolgen voor mens en natuur. Daarom is een zogeheten milieueffectenrapportage (mer) niet nodig. Dat heeft het Boxtelse college van B en W besloten op aanraden van adviesbureau BRO.

De gemeente moest tot voor enkele jaren bij ieder bouwproject een mer-procedure starten om mogelijk schadelijke effecten voor het milieu te onderzoeken. De regels zijn echter aangepast, waardoor er per plan wordt gekeken of zo'n relatief kostbaar onderzoek nodig is.

DWERGVLEERMUIS MOET VERHUIZEN

Volgens BRO gaat het in het geval van Kerkweide-West om een dusdanig klein plan dat het geen grote consequenties heeft voor het milieu. Alleen tijdens de bouwwerkzaamheden zelf zal er wat overlast zijn, maar zodra alle woningen zijn opgeleverd en de bewoners hun huizen hebben betrokken gaat die vlieger niet meer op.

Er is tevens onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van (beschermde) diersoorten. Er zijn twee verblijfplaatsen van de gewone dwergvleermuis aangetroffen in het te bebouwen gebied tussen de Boxtelseweg en Kerkheiseweg. Er wordt momenteel gekeken op welke manier deze verplaatst kunnen worden zodat ook dit geen belemmering meer vormt voor de verdere ontwikkeling.

Adviesbureau BRO, met ook een kantoor in Boxtel, heeft namens de gemeente het Liempdse project naast de geldende condities voor een mer gelegd en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat een milieutoets niet nodig is. Het college heeft deze aanbeveling nu overgenomen.