'BOXTEL: WEES DUIDELIJK TEGEN SCHOLEN'

Impuls muziekonderwijs staat op losse schroeven

PÅL JANSEN

Een procesbegeleider voor Meer Muziek in de Klas, een nieuw jeugdorkest in Boxtel, de provinciale bijdrage van 18.000 euro voor culturele lessen: directeur Ghislaine de Brouwer van Brede Scholen Boxtel (BSB) vreest dat de muzikale impuls voor de basisschoolkinderen een flinke knauw krijgt of niet doorgaat. Aanleiding is dat het college van B en W nog niets heeft besloten over het voortzetten van Cultuur met Kwaliteit (CmK) na 2021.

De zorgen van De Brouwer volgen na antwoorden van B en W op schriftelijke vragen van oppositiepartijen D66 en de SP. De bijdrage van de gemeente voor CmK bedraagt dit jaar 18.000 euro. ,,Maar dat is niet het enige. Hierdoor geeft ook de provincie hetzelfde bedrag. De regeling vormt het fundament om muziekonderwijs bij de basisscholen een extra impuls te geven", aldus De Brouwer.

Het landelijke initiatief Meer Muziek in de Klas is aangehaakt om Boxtelse kinderen muzikaal te enthousiasmeren. Die levert een procesbegeleider om alle activiteiten in goede banen te leiden. Maar het geld van de gemeente en de provincie vormt wel een belangrijke basis om die activiteiten te kunnen houden. De Brouwer: ,,De Sint-Theresiaschool, De Beemden en De Hobbendonken willen hiermee al aan de slag gaan."

Ook namens stichting JooP, de gezamenlijke jeugdopleiding van de harmonieën en fanfares (hafa's), doet een vertegenwoordiger mee. Het is een extra kans voor muziekclubs om kinderen te enthousiasmeren voor blaas- en slagwerkinstrumenten. ,,En een mogelijke impuls voor het gezamenlijke jeugdorkest in Boxtel", legt De Brouwer uit.

Volgens de BSB-directeur is het al bijzonder dat Meer Muziek in de Klas in Boxtel aan de slag gaat: eigenlijk haakt die pas aan bij 5.000 leerlingen, Boxtel heeft er circa 3.000. Daarnaast heeft ook Lions Club Belles Amies 7.000 euro bijgedragen voor instrumenten. De Brouwer. ,,De Lions zullen dit bedrag niet terugtrekken. Maar het uitblijvende besluit is ook richting hen geen fijne boodschap."

Het basisonderwijs heeft behoefte aan informatie, ook na 2021, zegt De Brouwer. ,,Scholen maken natuurlijk nu al plannen, ook voor de eerste helft van 2022."

EIGEN BIJDRAGE

Ook van scholen kan na 2021 een bijdrage worden gevraagd, schrijven B en W. Dan moet wel snel duidelijk worden wat die moet zijn, volgens De Brouwer: ,,Bovendien steken de onderwijsinstellingen zelf al veel geld in cultuureducatie."

B en W zouden eerst op 20 april een besluit nemen, maar moesten zich destijds naar eigen zeggen meer in het onderwerp verdiepen. De Brouwer vindt dat vreemd omdat de regeling al acht jaar loopt. Bovendien hadden zij en Gerry Roche van de cultuurtak van de BSB al gesproken met het gemeentebestuur. ,,Tijdens de bezuinigingsronde vorig jaar moesten we zelfs nog de raad toespreken om informatie te krijgen", vertelt De Brouwer. ,,Dat zullen we nu ook weer doen."