WERKGROEP GEEFT GEMEENTE NOG ÉÉN KANS

'Grijze tsunami' vereist plan van aanpak Boxtel


JAN HERMENS

De boodschap aan raad en B en W was dinsdagavond ondubbelzinnig: wanneer de gemeente Boxtel niet meer betrokkenheid toont en er niet meer ambtelijke capaciteit en geld beschikbaar komt, gooit de werkgroep Samen ouder worden in Boxtel (SowiB) het bijltje erbij neer. En blijven alle zorgvuldig uitgewerkte voorstellen liggen.

Ouderenbeleid is meer dan urgent, gaf de werkgroep nogmaals aan. Twee jaar geleden legde ze al een notitie bij de lokale politiek neer. Het overleg met het vorige college van B en W liep toen echter spaak. Zozeer dat SowiB het vertrouwen in het dagelijks bestuur van de gemeente opzegde. Nu, met allemaal nieuwe mensen aan het roer, probeert SowiB alsnog in samenspraak met burgemeester, wethouders en de gemeenteraad tot een gedegen seniorenbeleid te komen. Werkgroeplid Leo de Kort: ,,Maar de vrijblijvendheid is eraf. We willen dat alle afspraken schriftelijk vastgelegd worden."

VERTROUWEN

Een gesprek met wethouder Wim van der Zanden schiep dinsdagmiddag in ieder geval vertrouwen. Het is al zover dat de notitie van SowiB dinsdag 20 juli bij de gemeenteraad op tafel komt. Ze moet gaan dienen als richtlijn voor zaken die Boxtel voor ouderen moet gaan regelen. Op korte termijn, maar ook met het oog op later. Meer zorg voor mensen met dementie en voldoende geschikte woningen voor ouderen, om maar wat voorbeelden te noemen, zijn immers niet van de ene op de andere dag gerealiseerd.

De vergrijzing neemt alleen maar toe, weet gepensioneerd gerontoloog Diny Stolvoort. Ook zij maakt deel uit van SowiB. ,,Er staat ons geen grijze golf, maar een grijze tsunami te wachten. Dat weten we en dus moeten we daarop anticiperen." Tot 2040 groeit het aantal senioren in Boxtel, geeft Stolvoort aan. ,,Daarna vlakt de curve af."

INHAALSLAG

Een van de thema's die SowiB dinsdagavond aanhaalde in een online beeldvormende vergadering van de gemeenteraad, is wonen. Daar is Ad van den Brand goed in thuis. ,,Er moet een inhaalslag gemaakt worden. Er zijn dringend extra seniorenwoningen nodig. Princenlant IV telt 34 appartementen die geschikt zijn voor ouderen. Er waren tweehonderd belangstellenden. Wij willen dat ouderen betrokken worden bij de ontwikkeling van bouwplannen, zodat er ook voor hen betaalbare huizen op de markt komen."

GRATIS, NIET VOOR NIETS

Op dit moment is er 24.000 euro vrij te besteden geld beschikbaar om de voorstellen van de werkgroep verder uit te werken. SowiB-lid Jac Nouwens: ,,Dat moet volgend jaar beslist meer zijn, anders heeft ons werk geen zin. Beleid omzetten in concrete acties kost tijd, geld en kennis. Wij, en andere organisaties, denk bijvoorbeeld aan woonstichting Joost en Zorggroep Elde Maasduinen, willen daarbij helpen. Maar de gemeente moet de regie nemen."

Zijn collega De Kort vult aan: ,,Onze inzet is gratis, laten we hopen dat ze niet voor niets is."