Burgemeester Ronald van Meygaarden prijst het innovatieve karakter van zonnepanelenleverancier Freenergics op bedrijventerrein Ladonk. Rechts directeur-eigenaar Tammo Bieze. (Foto: Albert Stolwijk).
Burgemeester Ronald van Meygaarden prijst het innovatieve karakter van zonnepanelenleverancier Freenergics op bedrijventerrein Ladonk. Rechts directeur-eigenaar Tammo Bieze. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BURGEMEESTER OPENT NIEUW ONDERKOMEN FREENERGICS


Dagje uit Ladonk: zonnecellen kiezen

Freenergics is verhuisd naar het pand van zijn buurman. In hetzelfde gebouw aan de Industrieweg op bedrijventerrein Ladonk heeft directeur-eigenaar Tammo Bieze met zijn personeel veel meer ruimte gekregen. Met op de eerste verdieping een experience-center waar de verschillen in diverse zonnecellen haarfijn uit de doeken worden gedaan. Burgemeester Ronald van Meygaarden bevestigde gisterochtend het laatste paneel en opende daarmee het nieuwe onderkomen.

Een bijzondere belevingsplek waar je zonnepanelen op diverse soorten daken van dichtbij kunt bekijken. In daglicht, met een ‘bos’ op de achtergrond. En dan ben je meteen ook bij hét energie-informatiepunt in de Meierij, aldus directeur Bieze van Freenergics.

Zo op het oog zit het bedrijf voor zonnepanelen en zonne-energieprojecten in een heel normaal pand op het Boxtelse bedrijventerrein. En eigenlijk ook op dezelfde plek als voorheen. Alleen het huisnummer is veranderd: van 7A naar 7. Freenergics heeft daardoor de beschikking gekregen over een pand dat tweeënhalf keer zo groot is als het oude.

Grote verrassing is het experience center op de eerste verdieping. Zonnepanelen, zacht zoemende luchtwarmtepompen, batterijen, laadpalen en warmtepompen bevinden zich ruimte waarin je jezelf in een bosrijke omgeving waant dankzij de wandversiering met daarboven een heldere wolkenlucht. Bieze (56) is ermee in zijn sas. ,,Voor zover ik weet, is deze belevingsruimte uniek in deze regio.”

BRAND VOORKOMEN

Begin dit jaar verkaste Freenergics naar dit bedrijfspand dat een stuk groter is dan het vorige, terwijl bij veel bedrijven de kantoorruimte juist kleiner wordt en internet een steeds grotere rol krijgt. ,,Hier kunnen mensen verschillende zonnepanelen goed bekijken en alles in werking zien. Je kunt in detail zien hoe de panelen worden bevestigd. Luisteren of omvormers geluid maken, de apps bekijken. Het geluid van een warmtepomp beluisteren.” In het experience-center wordt eveneens getoond hoe brand bij zonnepanelen wordt voorkómen. ,,Door goed aangeknepen stekkers. Hier zie je hoe dat gebeurt en mag je het voor de gein zelf doen”, aldus Bieze.

DUIZENDEN VRAGEN

De Boxtelse ondernemer zit boordevol ambitie. ,,Wij willen hét aanspreekpunt zijn in de driehoek Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en de cirkel daaromheen. Voor mensen en bedrijven die een energiereis willen maken. De reis kan kort en overzichtelijk zijn met bijvoorbeeld acht zonnepanelen. Maar de reis wordt snel complexer. Wil je dan hagelbestendige panelen? Met tien of dertig jaar productgarantie? Wil je nu of later van het gas en de diesel af? Of je hebt een bepaald budget en je wilt weten wat je het best het eerst kunt doen en wat daarna.”

Allemaal vragen dus. Bieze glimlacht. ,,Er zijn wel duizenden vragen te stellen. In ons experience center bieden we de bezoekers op alle fronten snel iets tastbaars. Dan kunnen ze ook gemakkelijker cruciale beslissingen nemen. Ik kijk tot in detail wat past bij hun energiewensen.”

Veel klanten zien door de bomen het bos niet meer en dat is een kolfje naar Biezes hand. ,,De kwaliteitsverschillen zijn voor een leek ook best lastig te herkennen. Daarom bieden we alle klanten eerst een minicollege over zonnepanelen. Ze mogen hier zonnecellen zelf kapotmaken. Daarna snapt iedereen precies wat de kwaliteitsverschillen zijn en kunnen ze een goede keuze zonder enige stress maken.

TROTS OP INNOVATIE

Burgemeester Van Meygaarden van de gemeente Boxtel bevestigde gisterochtend het laatste zonnepaneel in het experience-center om het daarmee officieel te openen. Van Meygaarden zei er trots op te zijn zo'n innovatief bedrijf in de gemeente te hebben.

Directeur-eigenaar Tammo Bieze (links) geeft uitleg over zijn bedrijf Freenergics aan burgemeester Ronald van Meygaarden van de gemeente Boxtel.
Burgemeester Ronald van Meygaarden prijst het innovatieve karakter van zonnepanelenleverancier Freenergics op bedrijventerrein Ladonk. Rechts directeur-eigenaar Tammo Bieze.