Vanwege de coronamaatregelen houdt het Baanderherencollege ruimte in de klaslokalen. De leerlingen mogen wel in koppels naast elkaar zitten. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Vanwege de coronamaatregelen houdt het Baanderherencollege ruimte in de klaslokalen. De leerlingen mogen wel in koppels naast elkaar zitten. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

LEERLINGEN BHC BLIJVEN IN LOKAAL ZITTEN, DOCENTEN VERKASSEN

BHC en JRL stellen veiligheid voorop

JAN HERMENS

Tijdens theorielessen blijven leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) de komende tijd verplicht zitten. De docenten wisselen van klaslokaal. Op het Jacob-Roelandslyceum (JRL) wisselen de klassen wel. Het zijn twee van de maatregelen die vanaf maandag gelden. Dan openen de twee Boxtelse middelbare scholen namelijk volledig hun deuren.

,,Veiligheid staat daarbij voorop, voor leerlingen en medewerkers", zegt Mireille van der Kracht, rector van de middelbare scholen in Boxtel. ,,Onze leerlingen komen overigens nu al om de dag naar school en sommige dagelijks, zoals in het praktijkonderwijs."

Vanaf maandag stromen alle jongeren de lokalen weer binnen, elke dag. Van der Kracht: ,,Dat vraagt om voorbereidingen, want leerlingen hoeven onderling weliswaar geen anderhalve meter afstand meer te houden, docenten en scholieren moeten dat wel." Het BHC streeft ernaar gangen en trappenhuizen zoveel mogelijk leeg te houden, door enkel docenten van lokaal te laten wisselen.

In het JRL werkt het anders. Van der Kracht: ,,Daar vertrekt eerst de docent uit het lokaal en even later de scholieren."

PRAKTIJKONDERWIJS

Handhaving van de anderhalvemeterregel is het moeilijkst in het praktijkonderwijs op het BHC. ,,Docenten kunnen tijdens zo'n les bijna niet anders dan rondlopen omdat de leerlingen met machines werken en soms ter plekke hulp nodig hebben. We bedenken hoe we dat precies kunnen oplossen", aldus de rector.

Mocht een docent ziek zijn of een leerling in quarantaine moeten, zoeken de scholen naar maatwerk. Van der Kracht: ,,We hebben tijdens de coronaperiode tal van oplossingen benut. Dat lukt nu ook. In geval van nood een online les, vanuit de school of thuis, er is van alles mogelijk."

Zoals de rector een paar weken geleden al aanhaalde in Brabants Centrum, het coronajaar was in veel opzichten vervelend en lastig, maar heeft er ook voor gezorgd dat scholen manieren hebben gevonden om les te geven, die anders wellicht niet ontdekt of tot in detail uitgekristalliseerd waren.

RITME

Niet alle scholen in het land kijken uit naar komende maandag, zo blijkt uit berichtgeving in landelijke media, de Boxtelse wel. Van der Kracht: ,,We denken dat het de leerlingen goed doet om weer alle dagen naar school te gaan, ritme op te bouwen, elkaar te zien en fysiek les te krijgen. Wij kijken ernaar uit ze allemaal weer op school te hebben en wij hopen dat we met alle maatregelen en aanpassingen ervoor kunnen zorgen dat we het schooljaar met elkaar goed en gezond kunnen afsluiten."