Ad Cleijsen woont in Boxtel én is er bijna 42 jaar wijkagent. Hoofdagent Linda van de Laar, die sinds 2008 vanuit het Boxtelse politiebureau opereert, neemt zijn taak in het werkgebied tussen Bosscheweg-Brederodeweg en rijksweg A2 over. (Foto: Albert Stolwijk).
Ad Cleijsen woont in Boxtel én is er bijna 42 jaar wijkagent. Hoofdagent Linda van de Laar, die sinds 2008 vanuit het Boxtelse politiebureau opereert, neemt zijn taak in het werkgebied tussen Bosscheweg-Brederodeweg en rijksweg A2 over. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

AD CLEIJSEN MET PENSIOEN: 'MAAR BOXTEL IS NOG NIET VAN ME AF'

Wijkagent Ad geeft na ruim 40 jaar stokje over aan Linda

HENK VAN WEERT

Bijna 42 jaar werkt Ad Cleijsen als politieman in Boxtel. Op straat en onder de mensen, daar voelt de wijkagent zich het meest thuis. Geen wonder dat hij - nu zijn pensioen nadert - het werk niet helemaal los kan laten. Desondanks draagt hij zijn taken met een gerust hart over aan Linda van de Laar.

,,Ik voel me verbonden met Boxtel en weet hoeveel werk er nog ligt. Bovendien ken ik heel veel mensen. Ja, ik kan nog wel iets betekenen ook al ben ik straks niet meer officieel in dienst." Cleijsen grinnikt: ,,Nee, Boxtel én mijn collega's zijn nog niet van me af."

De scheidende wijkagent treedt toe tot de vrijwillige politie. Jazeker, die bestaat en er zijn allerlei mensen uit de burgersamenleving lid van. ,,Naar verwachting ben ik er gemiddeld een dag in de week mee kwijt. Het is fijn om mijn opvolgster en haar collega Sven van Dijk zo nu en dan de helpende hand te kunnen bieden."



'BOXTEL BEVALT
ME ÉCHT PRIMA'


Brigadier Cleijsen is inmiddels 66 en zwaait volgende maand af. Tijdens de politiekeuring in Hilversum zag hij een vacature bij de toenmalige gemeentepolitie in Boxtel. ,,Ik ben na mijn sollicitatiegesprek nooit meer weggegaan. Het bevalt me hier prima. Boxtel heeft eigenlijk alle voorzieningen die je nodig hebt en de mensen die er wonen staan me aan." De wijkagent werd weleens benaderd om elders aan de slag te gaan, maar hield de boot steevast af.

De contacten met mensen in de wijk Selissenwal koestert Cleijsen. ,,Op de een of andere manier klikte het altijd." De laatste jaren waren echter vooral de wijken Boxtel-Oost en Munsel/In Goede Aarde zijn werkterrein en dat draagt hij nu over. ,,Er wonen mensen met een grote verscheidenheid en dat maakt mijn werk zo boeiend. Veel Boxtelaren kennen me, maar nog altijd tref ik mensen die vragen of ik hier nieuw ben. Eigenlijk een goed teken, want dat betekent meestal dat ze nog niet vaak met de politie in contact kwamen."

Zijn opvolgster Linda van de Laar is geen onbekende in het Boxtelse politieteam. ,,Ik werk hier nu dertien jaar met veel plezier. Als hoofdagente draai ik vooral surveillancediensten en reageer op binnenkomende 112-meldingen en dergelijke. De rol van wijkagent is heel anders. Dan ga je dieper in op problemen die in de buurten leven. Je bent het eerste aanspreekpunt voor veel mensen", blikt Van de Laar vooruit naar haar nieuwe functie.

In het beeld dat Cleijsen van Boxtel schetst, herkent zijn opvolgster zich wel. ,,Ik heb het hier ook prima naar mijn zin. Eerder kwam de functie van wijkagent elders wel vrij, maar ik wilde toch liever hier blijven. Nu Ad met pensioen gaat, ligt er een mooie kans voor mij om een overstap te maken. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en hoop dat nog lange tijd in Boxtel te kunnen blijven doen. De komende jaren hoop ik net zo'n goed netwerk op te bouwen als Ad heeft. Want daar draait het om in het politiewerk: kennen en gekend worden."

Cleijsen knikt instemmend: ,,Als het nodig is moeten mensen je kunnen bereiken. Ik zeg altijd: je kunt beter vijf keer te veel bellen dan één keer te weinig. Als agent ben je er om iets voor mensen te betekenen. Daarvoor ben ik ooit bij de politie gegaan." Overigens, de problemen waar een politieagent voor komt te staan in de gemeente Boxtel zijn te overzien. Op de keper beschouwd gaat het er relatief gemoedelijk aan toe, stelt het tweetal.



'POLITIEBUREAU
ZAL WEL BLIJVEN'


De voorbije jaren is discussie geweest over het aantal politieposten in de regio. Hoewel vaak anders wordt gedacht, is er in het 'glazen' politiebureau aan de Bosscheweg nog volop bedrijvigheid. ,,En ik verwacht ook niet dat dit zal veranderen. Boxtel ligt centraal en zal zijn politiebureau wel houden, schat ik zo in. Er wordt zelfs gesproken over verbouwen of mogelijk nieuwbouw", aldus Cleijsen. Van de Laar knikt: ,,Ik denk het ook. En hoop het in ieder geval. Het is heerlijk om op de fiets vanaf dit kantoor de wijk in te trekken als agent."

Het werk als wijkagent was tegelijk ook de hobby van Cleijsen, dus het is niet zo verwonderlijk dat hij als vrijwillig politieman inzetbaar blijft. ,,En wat ik daarnaast ga doen? Ik weet het nog niet precies. Eerst maar eens alles op een rijtje zetten straks. Natuurlijk kom ik mijn tijd door." Lachend: ,,Ach, weet je, met kinderen en kleinkinderen is er altijd wel iets te doen."