In september 2017 stopte Theo Steenbakkers met zijn houthandel aan de Wilhelminastraat. Die runde hij sinds 1962.
In september 2017 stopte Theo Steenbakkers met zijn houthandel aan de Wilhelminastraat. Die runde hij sinds 1962. Foto: Peter de Koning

HOUTONDERNEMER THEO STEENBAKKERS OVERLEDEN

Kastjes met een Boxtelse signatuur


MARC CLEUTJENS

Meer dan 65 jaar van zijn leven was Theo Steenbakkers werkzaam in de houtbranche. De Boxtelse ondernemer runde vele tientallen jaren een bloeiende houthandel en zagerij aan de Wilhelminastraat en nam pas vier jaar geleden, op 79-jarige leeftijd, afscheid. Steenbakkers overleed vorige week na een kort ziekbed.

Grote en kleine klanten wisten de weg naar Houthandel Steenbakkers jarenlang prima te vinden. In Boxtel gewortelde bedrijven als Encebe en Van Geel klopten regelmatig bij hem aan, net als de leiding van de kazerne in Oirschot, de houtdocenten van het Baanderherencollege en de directie van het Oertijdmuseum, die voor alle houtaankopen een beroep op Steenbakkers deden. Ook particulieren kwamen nooit tevergeefs naar de zagerij. Aan de Wilhelminastraat werd altijd maatwerk geleverd: groot of klein, dik of dun, alles was mogelijk.

WIHELMINASTRAAT

Op 12 september 2017, bijna vier jaar geleden, zette Steenbakkers een punt achter zijn werkzaamheden en gingen de grote poort en de naastgelegen toegangsdeur definitief op slot. Vooral de opkomst van steeds meer bouwmarkten en de groei van online houtaankopen op internet maakten dat de Boxtelaar het welletjes vond en op hoge leeftijd met pensioen ging. Dat de kopers het karakteristieke bedrijfspand met respect voor zijn ambacht verbouwden, vond hij prachtig. Ook na zijn afscheid was Steenbakkers daarom regelmatig in de Wilhelminastraat te vinden.

Steenbakkers groeide op met hout. Vader Ad opende in 1937 achter zijn woonhuis aan de Wilhelminastraat een houthandel. Als kind ging hij met zijn vader met paard en wagen op pad om hout weg te brengen.

Na de ambachtsschool ging Steenbakkers aan de slag in een timmerfabriek in Vught, waar hij de fijne kneepjes van het vak leerde. Na enkele maanden keerde hij terug in de onderneming van zijn vader. Toen die in 1962 een ijzerwarenwinkel opende aan de Stationsstraat, kreeg zoon Theo de dagelijkse leiding over de houthandel en de zagerij. Naast het op maat zagen van houten balken, planken en platen, verzorgde Steenbakkers als timmerman en meubelmaker talloze opdrachten voor nieuwbouw- en restauratieprojecten. Heel veel kozijnen, kastjes en deuren in kamers en keukens dragen zijn signatuur.

De bestellingen werden thuis afgeleverd en dat deed Steenbakkers met zijn Lancia Beta, een stijlvolle Italiaanse auto waar hij dol op was. Jarenlang was hij lid van de Lancia Club Nederland en verzamelde hij miniatuurauto’s van dit merk.

ROCK 'N ROLL

Later kwam daar een enorme collectie miniatuur Ferrari’s bij, die hij vond op beurzen en markten of cadeau kreeg van familieleden en vrienden. In zijn schaarse vrije tijd volgde Steenbakkers de muzikanten van The Explosion Rockets op de voet.

Hij luisterde graag naar de albums van de deels uit Boxtel afkomstige rock-'n-rollband en bezocht veel concerten. Tijdens de afscheidsplechtigheid, maandag in het crematorium in Nieuwkuijk, klonken twee nummers van The Explosion Rockets. Graag had Steenbakkers ‘zijn’ band zien optreden tijdens een uniek concert in Groot-Brittannië, maar de ziekte van zijn echtgenote stond die muzikale trip enkele jaren geleden in de weg. Sindsdien was hij als mantelzorger altijd te vinden aan de zijde van zijn echtgenote, die hij liefdevol verzorgde.

Theo Steenbakkers werd 83 jaar. (Foto: Peter de Koning, 2017).