Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Willibrordstraat zet weer in op contact

PÅL JANSEN

Het poepveldje was de bewoners van de Sint-Willibrordstraat een doorn in het oog. Angela van der Steen en Jannie Tops vonden het niks. Ook bij woonstichting Joost, eigenaar van het plantsoentje, en het welzijnswerk van ContourdeTwern dacht men: daar moeten we iets mee. Nu is het de parel van de straat in de Boxtelse wijk Selissenwal.

Jannie verhuisde in 1970 naar de Sint-Willibrordstraat. De buurt was levendig, de mensen waren buiten. Maar de laatste decennia veranderde dit geleidelijk. Nieuwe bewoners bleven vaker achter de voordeur en het onderlinge contact nam af, zag de Boxtelse: ,,Ik zie eigenlijk alleen nog de 'buitenlandse mensen' vaak buiten."

Het onderlinge contact heeft een impuls nodig, vonden Jannie en Angela. Zij bedachten een ontmoetingsplek waar zowel kinderen als senioren graag komen. Met toestellen, bankjes, wat bloemen, fruitbomen... ,,Jannie en ik zijn diverse sponsors afgegaan", vertelt Angela. ,,Zo was bouwbedrijf Hendriks-Coppelmans in de buurt aan het werk. Ik ben daarop afgestapt en sprak met ene Rini. Die deed daags erna een briefje bij mij in de bus hoe ik dat het beste kon regelen."

DINOBANKJE

Hendriks-Coppelmans reikte vandaag een cheque van 2.500 euro uit aan de initiatiefnemers, die daarmee onder meer de straat willen opvrolijken met bloembakken. Woonstichting Joost liet eerder loonbedrijf Van Pinxteren twintig kuub grond storten, terwijl Arnold van Weert van Groen & Reïntegratie de planten leverde.

,,Ik trok met een voormalige collega door de wijk en vond ook dat we iets met dat veldje moesten", zegt Maryn Rutjens van Joost. Via buurtondersteunster Femke Sweep van ContourdeTwern kwamen hij en stagiaire Roos Bertens weer in contact met Angela en Jannie. Het Oertijdmuseum sponsorde een dinosaurusbankje. En studenten van de Avans, onder hen wijkgenoot Sadduf Riaz, haalden op ludieke wijze wensen op uit de straat.

Nu zijn Angela en Jannie nog bezig met het opzetten van een schoonmaakploeg zodat de hele straat er structureel netjes bij komt te liggen. ,,Oftewel een eigen Foetsie (een vergelijkbaar buurtinitiatief van de buurtvereniging Oranjestraat) om het zwerfafval tegen te gaan", zegt Angela. Jannie: ,,Samen houden we 't schoon."

Van wat ooit begon bij Angela en Jannie met de vraag om de onderlinge gezelligheid in de buurt weer een impuls te geven, groeide zo uit tot een project waarbij meerdere instellingen en bedrijven betrokken raakten. Jannie: ,,Mijn moeder was een alleenstaande vrouw en had niet veel te makken. Dus ik weet ook hoe we met een 'dubbeltje' toch iets leuks kunnen maken."


p Angela van der Steen (linksvoor) en Jannie Tops (rechts van het vogelhuisje) zijn de kartrekkers van de natuurspeeltuin. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding