Technasiumleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel brachten vorige week een werkbezoek aan het Philips Stadion in Eindhoven. Ze onderzoeken of de grasmat van voetbalclub PSV multifunctioneel gebruikt kan worden. (Foto: Lianne van den Wittenboer, Brainport Eindhoven).
Technasiumleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel brachten vorige week een werkbezoek aan het Philips Stadion in Eindhoven. Ze onderzoeken of de grasmat van voetbalclub PSV multifunctioneel gebruikt kan worden. (Foto: Lianne van den Wittenboer, Brainport Eindhoven). Foto: Lianne van den Wittenboer/Brainport Eindhoven

MEESTERPROEF TECHNASIUM-LEERLINGEN

JRL buigt zich over grasmat stadion PSV


MARC CLEUTJENS

Kan de grasmat van het Philips Stadion in Eindhoven vaker gebruikt worden voor concerten en evenementen? Over die vraag buigen de vijfdejaars technasiumleerlingen Bart van der Pas (17), Jean-Luc Bertens (16) en Camiel Heesbeen (17) van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) zich. Andere scholieren onderzoeken de veiligheid van het stadion en brengen in kaart of in de voetbaltempel zuiniger met energie kan worden omgegaan.

Alle JRL-leerlingen die in de bovenbouw het keuzevak technasium volgen, trekken eropuit en doen in opdracht van het bedrijfsleven in de regio onderzoek naar levensechte vraagstukken. ,,Het resultaat is een soort meesterproef die aan docenten, medeleerlingen en natuurlijk ook de opdrachtgever wordt gepresenteerd”, licht docent Nikki Westervoort toe. Met collega Guido van der Klauw is ze als technator verbonden aan de school en begeleidt ze scholieren tijdens hun onderzoek.

,,Een van de opdrachtgevers is Brainport Eindhoven, de hoofdsponsor van voetbalclub PSV”, vertelt Van der Klauw. ,,Brainport Eindhoven heeft meerdere onderzoeksvragen aan leerlingen van verschillende technasia in de regio uitgezet”, vult Westervoort aan. ,,Zo gaan scholieren van het Jeroen Bosch College in Den Bosch de veiligheid en mobiliteit in en om het stadion bestuderen en aanbevelingen doen hoe het beter kan.”

FUTUREPROOF

Vorige week hebben de technasiumleerlingen van het JRL een werkbezoek aan het Philips Stadion gebracht. ,,De rode draad van alle opdrachten die Brainport Eindhoven heeft bedacht, is dat het stadion van PSV futureproof gemaakt moet worden”, legt Bart uit. Jean-Luc vult aan: ,,Niet alleen gaan leerlingen bekijken of met zonne- en windenergie bespaard kan worden op de forse energierekening. Ook het gebruik van de huidige tribuneverwarming met gaskachels ligt onder de loep.”

Andere vraagstukken waarover leerlingen zich buigen zijn de doorstroming van bezoekers bij cateringpunten, verbetering van vluchtroutes en het optimaliseren van de digitale kaartcontrole bij de entree van het stadion. ,,Wij hebben gekozen voor een studie naar het multifunctioneel gebruik van de grasmat omdat hier een grote uitdaging ligt”, vertelt Bart. ,,Het stadion wordt nu alleen gebruikt voor voetbalwedstrijden en slechts enkele dagen per jaar voor de Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis.”

Bas, Jean-Luc en Camiel zijn begonnen met het opstellen van een plan van aanpak en hebben vorige week een uitgebreid werkbezoek aan het stadion in Eindhoven gebracht. ,,We mochten de grasmat niet betreden, maar rondom het veld hebben we alles in kaart gebracht”, licht Jean-Luc toe. ,,Daarnaast houden we online gesprekken met allerlei mensen die verstand hebben van grasmatten en evenementen”, vult Bart aan.

Tijdens hun onderzoek wil het technasiumtrio alle opties in kaart brengen, zelfs het (tijdelijk) weghalen van de grasmat. ,,Bij de Gelredome in Arnhem kan het gras compleet uit het stadion gereden worden”, gaat Bart verder. ,,In Eindhoven is daarvoor weinig ruimte omdat het stadion midden in de stad ligt en onder de tribunes allerlei bouwwerken staan.” Jean-Luc: ,,Daarom denken we ook na over een plan om de grasmat te laten zakken, zodat er een tijdelijke vloer overheen gelegd kan worden.”

Inzet is dat de grasmat niet beschadigd raakt. Bart: ,,Vaak moet het gras in een stadion vervangen worden als er concerten zijn gehouden. Wij willen bekijken of dat te voorkomen is, bijvoorbeeld door de vloer boven de grasmat te laten zweven en het aantal drukpunten te beperken. Als we een goede oplossing bedenken, zouden tussen twee competitiewedstrijden zelfs concerten of evenementen in het stadion gehouden kunnen worden.”

MEESTERPROEF

Alle JRL-technasiumleerlingen leggen binnen enkele weken de laatste hand aan hun onderzoek en zullen hun meesterproef vervolgens presenteren. Docenten Westervoort en Van der Klauw rekenen op een aantal interessante presentaties. Zo is studie gemaakt van een logistiek probleem bij Vanderlande in Veghel en wordt voor een basisschool in Schijndel een speelplaats ontworpen. In opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch buigt een groepje zich over de snelle ontruiming van festivallocaties en drukke winkelstraten. Andere scholieren onderzoeken welke invloed hittestress heeft op mensen.

Bart, Jean-Luc en Camiel hopen de leiding van het Philips Stadion en PSV-hoofdsponsor Brainport Eindhoven handvatten te bieden om de voetbaltempel waarin de Brabantse eredivisietopper speelt, vaker te gebruiken dan alleen voor wedstrijden. Het drietal vond het sowieso interessant om het stadion aan een inspectie te onderwerpen. ,,Het was door corona alweer even geleden dat ik er geweest ben”, aldus Bart. Jean-Luc grinnikt. ,,Ik kom er vrij weinig. Ik ben eigenlijk meer een Ajax-supporter.”