Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

BURGEMEESTER KRIJGT PUL VOOR BIERPOMPFEEST

'Kun je ergens mooier wonen dan in Esch?'


RENS VAN DEN ELSEN

Met een paar weken vertraging kreeg burgemeester Ronald van Meygaarden maandagmiddag alsnog zijn uitnodiging voor het Bierpompfeest in Esch. Uiteraard in de vorm van een bierpul. Nu is hij uit hoofde van zijn functie sowieso welkom, maar Van Meygaarden woont sinds vorig jaar ook in het dorp en dus toog onbezoldigd dorpstapper Gerrie van der Mee naar het gemeentehuis aan de Markt in Boxtel.

De burgemeester kocht vorig jaar het historische huize Zwanenburg aan de Haarenseweg. De hoeve, die dateert van voor 1579 en rond 1967 grondig gerestaureerd en verbouwd, ligt wat verscholen in het beekdal van de Essche Stroom.

Van Meygaarden is er content mee: ,,Kun je ergens mooier wonen? Het huis is prachtig gelegen, dus wij zijn erg blij met onze keuze om naar Esch te verhuizen." Hij geeft aan dat zijn ouders ook op het terrein wonen: ,,Zij zijn al op leeftijd, maar kennen intussen al meer mensen in Esch dan ik. Vanwege mijn werk voor de gemeente ben ik namelijk niet zo vaak thuis", geeft hij lachend aan.

LEUKE TRADITIE

Van Meygaarden kreeg de welbekende Essche bierpul deze week pas omdat hij Hemelvaartsdag niet thuis was. Op die dag kregen de andere nieuwkomers in het dorp de drinkbeker. ,,Ik zat toen op Texel. Maar gelukkig krijg ik de pul nu. Het is een ontzettend leuke traditie en erg belangrijk. In mijn vorige woonplaats Rumpt was er ook zo'n soort bijeenkomst. Het is fijn om op deze manier kennis te maken met je dorpsgenoten."

Het Essche Bierpompfeest is vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar zaterdag 28 augustus. Burgemeester Van Meygaarden zal daarbij niet alleen vanuit zijn functie aanwezig zijn, maar ook als nieuwe inwoner. Van der Mee grijnzend: ,,Je moet wel delen die dag, want je krijgt maar een pul per huishouden."

p Als nieuwe inwoner van Esch ontvangt burgemeester Ronald van Meygaarden de pul voor het Bierpompfeest uit handen van onbezoldigd dorpstapper Gerrie van der Mee. Dat gebeurde voor het gemeentehuis van Boxtel aan de Markt. (Foto: Bas van den Biggelaar).