De vloeren van de muziekkiosk in het Liempdse Concordiapark is in 2017 aangebracht en een jaar later moesten al beschadigingen hersteld worden. Het ganzenbordspel is opnieuw beschadigd.
De vloeren van de muziekkiosk in het Liempdse Concordiapark is in 2017 aangebracht en een jaar later moesten al beschadigingen hersteld worden. Het ganzenbordspel is opnieuw beschadigd. Foto: Gerard Schalkx

'HERSTEL DOOR LOKALE BEDRIJVEN'

Beschadigde kiosk Liempde: kwestie van prioriteiten stellen

HENK VAN WEERT

Door kiezelsteentjes op de paden in het Liempdse Concordiapark is het geschilderde ganzenbordspel op de vloer van de muziekkiosk flink beschadigd. Herstel is nog niet zomaar een-twee-drie geregeld, zo blijkt uit navraag bij de gemeente Boxtel.

Drie weken geleden wijdde deze krant een artikel aan de beschadigde kioskvloer. Die is door vrijwilligers vier jaar geleden beschilderd bij de herinrichting van het plantsoen in hartje Liempde.

Het was een van de projecten waarmee Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) invulling gaf aan het stimuleringsprogramma Kloppend Hart van het Groene Woud, waarvoor de provincie miljoenen euro's uittrok. Dat project is inmiddels afgesloten en daarmee is het kunstzinnige ganzenbordspel overgedragen aan de gemeente Boxtel.

Voorafgaand aan de publicatie werd aan B en W gevraagd of zij op de hoogte zijn van de beschadigingen en hoe die gerepareerd gaan worden. Dinsdag kwam het antwoord: ,,We weten dat er onderhoud gewenst is, maar we moeten dat inpassen in de prioritering. Bij herstel worden lokale deskundige bedrijven ingeschakeld", meldde de woordvoerder van het college. Zij gaf ook aan dat technisch advies wordt gegeven door Kunstloc Brabant, een provinciale kenniscentrum.

DILEMMA

Burgemeester Ronald van Meygaarden nam twee weken geleden tips van burgers in ontvangst om te bezuinigen. Bij die gelegenheid zei hij dat het gemeentebestuur worstelt met openbaar kunstbezit dat aan de gemeente wordt geschonken. Enerzijds is dat mooi, anderzijds zorgt het ook voor (financiƫle) verantwoordelijkheid. Hoe daarmee om te gaan in een tijd dat Boxtel jaarlijks 3,5 tot 5 miljoen euro moet bezuinigen, lijkt een dilemma.

Toch was er de voorbije jaren wel geld voor onderhoud van kunst. In 2016 moest de Kunststichting 190.000 euro teruggeven aan de gemeente. Van dat bedrag was twee jaar later iets meer dan 160.000 euro uitgegeven om kunstwerken op te knappen. Inmiddels is de pot leeg, zo meldde de gemeente hedenochtend.