De Eikenlaan (rechts) wordt eenrichtingsverkeer. Autoverkeer dat park Molenwijk verlaat, moet gebruikmaken van het nieuwe parkeerterrein van hockeyclub MEP (voorgrond). Oók restaurantbezoekers van het paviljoen aan het Leijsenven. (Foto: Albert Stolwijk).
De Eikenlaan (rechts) wordt eenrichtingsverkeer. Autoverkeer dat park Molenwijk verlaat, moet gebruikmaken van het nieuwe parkeerterrein van hockeyclub MEP (voorgrond). Oók restaurantbezoekers van het paviljoen aan het Leijsenven. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

AUTO'S VERLATEN 'MOLENWIJK' VIA PARKEERPLAATS MEP

Eikenlaan alleen nog inrit wandelpark

JAN HERMENS

De Eikenlaan in wandelpark Molenwijk wordt eenrichtingsverkeer. Autoverkeer mag vanaf de Molenwijkseweg nog het park inrijden, maar moet in tegenovergestelde richting gebruikmaken van het nieuwe parkeerterrein van hockeyclub MEP. Fietsers mogen wel twee kanten op blijven rijden, als het aan B en W ligt.

Dat automobilisten bij het verlaten van park Molenwijk straks over het parkeerterrein van MEP moeten rijden, blijkt uit navraag bij de gemeente over een vorige week gepubliceerd verkeersbesluit. In de app OnsBC vroeg Fons van Heesch senior zich af hoe verkeer van en naar paviljoen Molenwijk, inmiddels omgedoopt tot Beach House, moet rijden; want dat staat niet vermeld in het besluit dat B en W namen om eenrichtingsverkeer in te stellen. Er leidt immers maar één weg naar het restaurant aan het Leijsenven.

PAVILJOEN: BEACH HOUSE

De instelling van eenrichtingsverkeer komt niet uit de lucht vallen. Voordat het parkeerterrein van MEP vorig jaar werd aangelegd was het met name op zaterdagen en woensdagmiddagen een drukte van belang op de Eikenlaan. Die pieken werden vooral veroorzaakt door ouders die hun kinderen naar hockeywedstrijden en -trainingen brachten en weer ophaalden. Dankzij het parkeerterrein is dit probleem nu uit de wereld.

Een andere ontwikkeling heeft te maken met voormalige paviljoen. Eigenaar Patrick van Loosbroek laat het rigoureus verbouwen in de hoop dat het een drukbezocht horecabedrijf wordt.

De gemeente besloot eind mei het eenrichtingsverkeer in te stellen. ,,Er is voor de inrichting van het park overleg geweest met de diverse gebruikers", aldus een gemeentelijk woordvoerder. ,,Onder andere met Beach House en hockeyvereniging MEP. Hieruit bleek dat voor de bezoekers en de bevoorrading van het horecapand het gebruik van de Eikenlaan in één richting gewenst is. Wij gaan ervan uit dat met dit eenrichtingsverkeer de verkeersveiligheid in het park gewaarborgd is."

Van Heesch is het niet met het besluit eens, meldt hij in OnsBC. Hij oppert om het hek dat het parkeerterrein van de Eikenlaan scheidt, drie meter te verplaatsen, zodat een aparte 'rijbaan' ontstaat voor auto's die naar de Molenwijkseweg willen.

Voorzitter Peter Langenhuijsen van hockeyclub MEP, de grootste gebruiker van de parkeerplaats, verwacht echter geen problemen. ,,Er wordt niet erg hard gereden op het parkeerterrein en auto's die er via de poort aan de achterkant opkomen, belanden direct in de baan richting de aansluiting op de Molenwijkseweg."

PAALTJE?

In het verleden speelde de gemeente Boxtel met de gedachte de Eikenlaan met een paaltje helemaal af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Voormalig wethouder Herman van Wanrooij noemde die optie in april 2019 in Brabants Centrum. Automobilisten en fietsers op weg naar de hockeyclub zaten elkaar op de smalle laan in de weg, zeker omdat in de berm vaak werd geparkeerd. Dat was precies de reden voor de aanleg van de nieuwe parkeerplaats met ontsluiting op de Molenwijkseweg. Volgens de gemeente zijn alle partijen tevreden met het eenrichtingsverkeer en is daarom afgezien van afsluiting. ,,En bouwverkeer rijdt met name als het rustig is bij MEP. Bovendien kunnen die voertuigen elkaar niet goed passeren op de Eikenlaan."

Tegen het verkeersbesluit om de Eikenlaan aan te wijzen voor eenrichtingsverkeer kan zes weken bezwaar worden aangetekend door belanghebbenden.


p De Eikenlaan (rechts) wordt eenrichtingsverkeer. Autoverkeer dat park Molenwijk verlaat, moet gebruikmaken van het nieuwe parkeerterrein van hockeyclub MEP (voorgrond). Oók bezoekers van het Beach House. (Foto: Albert Stolwijk).