De spelers van alle JO19-teams van voetbalclub ODC namen enkele weken geleden in sportpark Wagenaars deel aan een onderling toernooi. Veel voetballers maken na de zomervakantie de overstap naar de nieuwe Onder 23-competitie. (Foto: Marc Cleutjens).
De spelers van alle JO19-teams van voetbalclub ODC namen enkele weken geleden in sportpark Wagenaars deel aan een onderling toernooi. Veel voetballers maken na de zomervakantie de overstap naar de nieuwe Onder 23-competitie. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

INITIATIEF VAN LANDELIJKE VOETBALBOND KNVB VINDT OOK NAVOLGING BIJ TRICOLORES

ODC kiest voor deelname aan Onder 23-competitie

MARC CLEUTJENS

Voetbalbond KNVB heeft twee jaar lang onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een competitie voor spelers tot 23 jaar. Na de zomervakantie gaat deze van start en voetbalclub ODC in Boxtel is een van de clubs die minimaal één Onder 23-team inschrijft. ,,De O23-competitie is een verlenging van het jeugdvoetbal en bereidt spelers beter voor op de overgang naar de senioren”, zegt ODC-jeugdvoorzitter Jeroen Hertog.

De komende weken stelt ODC de elftallen samen die volgend seizoen, 2021-2022, zullen uitkomen in de competities voor spelers in de categorieën JO19 en JO23. Spelers die volgens de regels van de KNVB te oud zijn voor het jeugdvoetbal, stroomden vroeger door naar seniorenteams. Bij ODC en veel andere verenigingen betekende het dat ze hun wedstrijden niet meer op de zo vertrouwde zaterdagmiddag afwerkten, maar voortaan op zondag in actie kwamen.

Juist de overgang naar de senioren verliep niet altijd soepel. Sterker nog, de KNVB constateerde dat veel spelers in de leeftijd van zestien tot negentien jaar stoppen. ,,Het gaat hierbij met name om spelers die voetballen in de B-categorie en de overstap moeten maken naar het seniorenvoetbal”, aldus een zegsman van de KNVB. ,,Een belangrijk motief om te stoppen, blijkt de te grote stap die spelers ervaren als ze vanuit de junioren doorstromen naar de senioren.”

URGENT

Volgens de KNVB zijn de verschillen in leeftijd en levensfase tussen teamgenoten en tegenstanders bij de senioren groot en hebben die ‘een grote impact’ op deze voetballers. ,,In de zoektocht naar een oplossing zijn het afgelopen seizoen bijeenkomsten gehouden met ruim vijfhonderd amateurclubs en zijn diverse voetballers geïnterviewd. Hieruit kwam de wens voor een O23-competitie in de B-categorie sterk naar voren’, zo stelt de KNVB.

De voetbalbond noemt de start van de Onder 23-compeitie urgent: ,,Door de gevolgen van het coronavirus heeft de competitie voor de huidige O19-spelers veelal stilgelegen. Hierdoor heeft deze groep voetballers in de laatste twee reguliere seizoenen niet of nauwelijks in competitieverband kunnen spelen. Dit maakt de invoering van de O23-competitie nog urgenter voor het behoud van deze groep.”

LEEFTIJDSGENOTEN

ODC ziet veel heil in het initiatief van de KNVB. ,,Door de overgang naar de senioren te verlengen, bieden we onze jeugdleden de mogelijkheid om langer met en tegen leeftijdsgenoten te blijven voetballen”, zegt jeugdvoorzitter Hertog. ,,Dit komt het plezier ten goede en draagt bij aan het behouden van de junioren voor het voetbal. Voor veel jongeren is het bijkomende voordeel dat de wedstrijden op zaterdag gespeeld worden. Dat heeft bij veel oudere jeugdspelers de voorkeur boven voetballen op zondag”.
Hertog vervolgt: ,,De gedachte is dat het voor spelers van 18 tot 22 jaar leuker is om met leeftijdsgenoten te blijven sporten. Dit was voorheen niet het geval omdat junioren na de O19 direct doorgingen naar de senioren. Met de nieuwe O23-competitieopzet wordt het voor clubs gemakkelijker om jongeren te begeleiden in hun overgang naar de senioren.”

De KNVB schrijft voor dat voetballers die zijn geboren op of na 1 januari 1999 mogen meespelen in de O23-competitie. De minimale leeftijd voor spelers in de Onder 23-competitie is vijftien jaar, dus ook jongere junioren kunnen - als ze daarvoor voelen - bij de O23-teams worden ingedeeld.

INSCHRIJVEN

ODC neemt met minimaal één elftal deel aan de O23-competitie. Een aanzienlijke groep voetballers uit de huidige JO19-teams komt hiervoor in aanmerking. Spelers die nog geen lid zijn van ODC maar zich graag willen aansluiten, kunnen zich melden bij het jeugdsecretariaat, e-mail: jeugdodc@kpnmail.nl.

Voetbalclub RKSV Boxtel kiest volgens voorzitter Ties Pronk nog niet voor deelname aan de Onder 23-competitie en richt zich op de vorming van zowel JO19-teams als seniorenelftallen.