Museumdirecteur René  Fraaije en vrijwilliger Arno Mouton dragen samen de schedel van een Hatzegopteryx thambema. Die komt aan het plafond. (Foto: Peter de Koning).
Museumdirecteur René Fraaije en vrijwilliger Arno Mouton dragen samen de schedel van een Hatzegopteryx thambema. Die komt aan het plafond. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ALLEEN MUBO BLIJFT NOG EVEN DICHT

Boxtelse musea bijna klaar voor eerste bezoek

RENS VAN DEN ELSEN

Exposities en objecten in de Boxtelse musea stonden de afgelopen zes maanden stof te happen. Maar met de extra stap in de coronaversoepelingen mogen vanaf zaterdag 5 juni culturele instellingen de deuren weer openen. En dus zijn ze bij het Oertijdmuseum en Museum Vekemans hard aan het werk om alles in gereedheid te brengen. Ook bij MuBo zitten ze niet stil, maar daar kiest het bestuur ervoor om pas op 11 september het seizoen te starten.

Voorzitter Willem van Vossen van MuBo geeft aan dat de sluiting een bewuste keuze is: ,,We zijn altijd dicht tijdens de zomervakantie. Als we nu open zouden gaan, is de expositie maar een maand te zien. Dat vinden we zonde. Dus wij starten in september, dan is er tevens een feestelijke opening met de burgemeester en cultuurwethouder Hans Heesen."

Van Vossen geeft aan dat de vaste collectie van het museum aan de Baroniestraat opnieuw is ingericht. Zo is er flink geïnvesteerd in touchscreens, nieuwe vitrines en een lichtplan. ,,Dat kostte wat, maar gelukkig hebben we subsidies ontvangen van het Kickstart Cultuurfonds, in totaal 26.000 euro."

GROOT REPTIEL

Ondertussen wordt er ook aan de Bosscheweg hard gewerkt om de (nieuwe) exposities toonbaar te maken voor het publiek. De medewerkers van het Oertijdmuseum zijn bezig met het ophangen van een skelet van het grootste vliegende reptiel dat ooit op aarde voorkwam. Directeur René Fraaije wil hier nog niet te veel over kwijt, maar is enthousiast over de nieuwste aanwinst voor zijn museum. ,,We hebben meteen na de mededeling van het kabinet ons ticketsysteem open gezet, voor zaterdag heeft al direct een flink aantal bezoekers gereserveerd", laat hij weten.

Bij Museum Vekemans aan de Stationsstraat in Boxtel worden de handen ook uit de mouwen gestroopt. ,,We zijn er bijna klaar voor. Onze vrijwilligers kunnen niet wachten om weer bezoekers te ontvangen", vertelt Bernard Vekemans. Hij geeft aan dat de uitzending over zijn museum die begin maart op Omroep Brabant werd uitgezonden en momenteel te zien is bij Omroep Max, nog heeft gezorgd voor een flink aantal nieuwe objecten voor de collectie. ,,Naast enkele nieuwe prenten en schilderijen, kregen we onlangs een aantal bronzen treeften (onderzetters voor warme strijkbouten - red.)."