Maarten de Gans en Danielle van Berkom treden zaterdagavond twee keer op in Podium Boxtel.
Maarten de Gans en Danielle van Berkom treden zaterdagavond twee keer op in Podium Boxtel. Foto: Acting the Maggot

HET DOEK VAN PODIUM BOXTEL MAG EINDELIJK WEER OPEN

'We staan te popelen, kom maar op'

LINDA VAN DE WIEL

Na lange tijd noodgedwongen gesloten te zijn geweest, kan Podium Boxtel eindelijk weer artiesten en bezoekers verwelkomen. En wel meteen op zaterdag 5 juni, het moment dat de theaters weer open mogen. Boxtelaren Maarten de Gans en Daniëlle van Berkom van de Ierse folkband Acting the Maggot betreden als eerste de bühne. Tweemaal zelfs, om 19.15 uur en om 21.15 uur. Een avond om van te genieten, maar tegelijk is er onzekerheid over subsidie en huisvesting.

Podium Boxtel opent haar deuren, maar de toekomst is ongewis. De subsidie van de gemeente en de gemaakte afspraken met mbo-vakschool SintLucas, waar Podium Boxtel huist, lopen af na het seizoen 2022/2023. Paul van Alphen, voorzitter van Podium Boxtel, is al in gesprek met beide betrokken partijen: ,,Ik heb een oriënterend overleg gehad met de wethouder en meerdere gesprekken volgen. Ook met SintLucas bespreken we de visie op de komende jaren. We willen dit jaar graag duidelijkheid over de toekomst.”

AANKOMEND SEIZOEN

De sluiting van het theater had veel vervelende gevolgen. Van Alphen: ,,Het SintLucas was lange tijd dicht en werd later als onderwijslocatie gebruikt. Wij konden er niet terecht. Maar ook de programmering bracht uitdagingen met zich mee." Bestuurslid Marc Cleutjens vult aan: ,,Een jaar van tevoren boeken wij artiesten voor het aankomende seizoen. Net als voor andere theaters blijkt dit een enorme puzzel. Sommige artiesten gaan niet op tournee. Sommigen willen uitsluitend optreden voor een volle zaal."

,,Maar", verklapt Cleutjens, ,,het is gelukt. Het aankomende seizoen brengt Podium Boxtel een mooi en gevarieerd programma dat 18 juni op de website komt. Dan start de theateractie ‘Mooier dan ooit!’ en kunnen theaterliefhebbers kaartjes bestellen voor het aankomende seizoen.”

Dit betekent dat de preview dit jaar in zeer afgeslankte vorm doorgaat. ,,Maar ik kan verklappen dat Culturale doorgaat en plaatsvindt op zaterdag 18 september.”

Voorzitter Van Alphen heeft zich ingezet voor de organisatie van deze seizoenstart: ,,We organiseren Culturale met een werkgroep, onder meer bestaande uit vrijwilligers van Podium Boxtel en Bockesprongen”, legt hij uit. ,,Wij zien het als een hernieuwde start van kunst en cultuur. Want wat hebben wij dat allemaal gemist zeg.”

Precies daarom kijken Van Alphen en Cleutjens uit naar zaterdag, als De Gans en Van Berkom de zaal vullen met sfeervolle Ierse klanken. Ze brengen het programma The songs we love. Cleutjens: ,,Zij stonden geboekt voor 19 december vorig jaar. Dat optreden was het eerste dat niet doorging vanwege de tweede lockdown, vandaar dat Maarten en Daniëlle nu het spits af mogen bijten."

De boeking blijkt nog voor de daadwerkelijke optredens een schot in de roos. Cleutjens: ,,Er is enorm veel animo voor de show. De kaartjes voor de voorstelling waren zó snel uitverkocht dat Podium Boxtel op dezelfde avond een tweede show aanbiedt.”

Volgens de theaterliefhebber zijn alle voorbereidingen getroffen voor een heerlijke muzikale avond: ,,We zijn er klaar voor: kom maar op. We mogen vijftig bezoekers ontvangen en doen dat uiteraard volgens de geldende regels van het RIVM. Dat betekent dat we alle mensen naar hun gezondheid vragen, bezoekers in tweetallen op anderhalve meter afstand zitten en er vaste looproutes zijn. We kunnen niet wachten om de deur open te zwaaien."

KAARTJES

Voor de tweede show van De Gans en Van Berkom zijn nog enkele kaarten à 15 euro te bestellen via www.podiumboxtel.nl.


p Maarten de Gans en Daniëlle van Berkom staan zaterdagavond tweemaal in Podium Boxtel. De eerste show was al snel uitverkocht, voor de tweede zijn nog kaartjes verkrijgbaar. (Foto: Acting the Maggot).