Blik in noordelijke richting ter hoogte van de inrit van de nieuwbouwlocatie Jorishof aan de Eindhovenseweg. De scheiding met de rijbaan voor autoverkeer bestaat uit niet meer dan een witte streep. (Foto: Henk van Weert, 2018).
Blik in noordelijke richting ter hoogte van de inrit van de nieuwbouwlocatie Jorishof aan de Eindhovenseweg. De scheiding met de rijbaan voor autoverkeer bestaat uit niet meer dan een witte streep. (Foto: Henk van Weert, 2018). Foto:Henk van Weert.

ZORGEN BIJ PVDA-GL EN FIETSERSBOND


Herhaald pleidooi voor veilig fietspad Jorishof


HENK VAN WEERT

In een verkeersrapport dat werd opgesteld ten behoeve van nieuwbouwplan Jorishof in Boxtel wordt niet gerept over fietsers en dat stuit PvdA-GroenLinks tegen de borst. Drie jaar geleden waarschuwde de fractie al voor een onveilige situatie en nu de bouwvergunning is verleend, lijkt er nog niets geregeld voor tweewielers.

Aan de Eindhovenseweg, op de plek van de voormalige fabriek Joris Meubelen en een steenworp afstand van de Dommel, verrijzen twintig nieuwbouwhuizen. Ter plekke ligt een zeer smalle fietsstrook die alleen met een witte streep wordt gescheiden van de rijbaan voor autoverkeer. Dat is nu al een gevaarlijke situatie, maar als de nieuwe huizen straks zijn bewoond, wordt dat er niet beter op.

Althans, dat denkt de lokale afdeling van de Fietsersbond. Die kaartte de toekomstige verkeerssituatie onlangs opnieuw aan bij PvdA-GroenLinks. In een brief aan het college van B en W vragen de raadsleden Mirjam Bemelmans en Miek Nooijen zich nu af of de veiligheid van fietsers op de plek straks nog wel gewaarborgd kan worden.

MEER RUIMTE MAKEN

In september 2018 drong de fractie ook al aan op een veilige ontsluiting van het nieuwbouwproject dat toen nog Hobbendonk heette. Destijds pleitte de Fietsersbond ervoor om circa twee meter van het bouwterrein ‘af te snoepen’ om zo meer ruimte te kunnen maken voor een veilig fietspad.

Toenmalig verkeerswethouder Herman van Wanrooij ging daar toen niet op in, maar beloofde wel dat er een ‘goede, veilige en nette’ fietsverbinding komt. Dat gebeurt in het kader van de snelfietsroute tussen ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven, waarvan ook de Eindhovenseweg deel uit maakt.

Vanaf de andere kant, in zuidelijke richting dus, is duidelijk te zien hoe smal het fietspad ter plaatse is.