Chris van Brunschot en Berdine Verstijnen bij de intussen 37-jarige caravan van EHBO Liempde. Via onder meer Tourspel Liempde werft de club fondsen voor een nieuwe. (Foto: Albert Stolwijk).
Chris van Brunschot en Berdine Verstijnen bij de intussen 37-jarige caravan van EHBO Liempde. Via onder meer Tourspel Liempde werft de club fondsen voor een nieuwe. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

TOURSPEL HELPT LIEMPDSE VRIJWILLIGERS WEER OP WEG

'De EHBO: gewoon 'n gezellige club'

PÅL JANSEN

Tijdens een Liempds evenement ooit een pleister, drukverband of mitella nodig gehad? Dan bestaat de kans dat je deze hebt gekregen voor een caravan bij Chris van Brunschot. Het bestuurslid van EHBO Liempde zet zich al veertig jaar in voor de vereniging. Hij en zijn medevrijwilligers hebben echter een probleem: de caravan is toe aan vervanging.

Zonder de plaatselijke EHBO-vereniging zijn veel evenementen in Liempde niet mogelijk. De organisatie van het Tourspel heeft de vrijwillige hulpverleners dit jaar uitgekozen als goed doel. Het geld kan de club goed gebruiken: de caravan is 37 jaar oud en een nieuwe aanschaffen loopt behoorlijk in de kosten voor de veertig leden tellende vereniging.

,,Op 16 mei vierden we als club ons 85-jarig bestaan. We waren toe aan vernieuwing", vertelt Chris. ,,De keuring wordt ook steeds lastiger. We rijden er hoofdzakelijk mee naar Liempdse evenementen: de Boeremért, op Velder... Eens per jaar rijden we 'm naar Acht (Eindhoven) voor een familiekermis."

VETTE WATTEN

Zelf heeft Chris tijdens die evenementen van alles voorbij zien komen. ,,Ik ben nu 76 jaar, de oudste van de vereniging. Waarom ik al zo lang meedraai? Ja, het is gewoon een gezellige club. Veertig jaar geleden was het wel een stuk anders dan nu natuurlijk. Met name de handelingen: het aanleggen van mitella's, gebruiken van vette watten", vertelt hij. ,,Iedere keer als we posten, kan je wel voor een verrassing komen te staan. We hebben wel eens reanimaties gehad tijdens Circus Circolo, maar ook mensen die bewusteloos raakten."

PRIVACY

En op de achtergrond prijkte altijd een caravan. Handig om alle spullen in op te slaan, maar ook om binnenkomende patiënten wat privacy te gunnen. Oftewel, de sleurhut is voor de Liempdse club een belangrijk hulpmiddel als zij tijdens evenementen wordt ingeschakeld.

Samen met Margaret de Laat klopte Berdine Beugelsdijk aan bij verschillende Liempdse organisaties om een handje te helpen. Zo ook bij het Tourspel Liempde. ,,We hebben alle vergaderingen bijgewoond. De club is heel betrokken en duidelijk. Het is heel fijn hoe ze alles regelen", vertelt Berdine.

DE BRAKEN

Ook al helpen de EHBO-vrijwilligers nu mee met een flinke klus, op dit moment is de caravan niet nodig. Berdine: ,,We leveren onze bijdrage aan de vaccinatielocatie De Braken in Boxtel. We houden toezicht in de wachtruimte. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand een allergische reactie krijgt van de prik, dan springen wij bij."

Echter, een nieuw mobiel onderkomen hoopt de EHBO wel in september aan te kunnen schaffen, onder meer dankzij de bijdrage van het Tourspel. Dat wordt gehouden rondom de Tour de France die 26 juni van start gaat. De helft van alle opbrengsten schenkt de organisatie aan de EHBO Liempde voor de aanschaf van de nieuwe caravan.

***

Wie interesse heeft om EHBO Liempde ook een handje te helpen, kan zich daarvoor melden bij voorzitter@ehboliempde.nl.

p Chris van Brunschot en Berdine Beugelsdijk bij de intussen 37-jarige caravan van EHBO Liempde. Via onder meer Tourspel Liempde werft de 85-jarige club fondsen voor een nieuw exemplaar. (Foto: Albert Stolwijk).