Wat een topweek voor de Aarde


Graag wil ik mijn blijdschap delen over wat er vorige week allemaal gebeurde. Het gaat me vooral om de gebeurtenissen die gaan helpen om nog de ergste klimaatontwrichting te voorkómen. Want het is mondiaal nu al erg, en het wordt helaas nog gevaarlijker.

Het gaat op de eerste plaats natuurlijk over de uitspraak van de rechter in de Shell-zaak van Milieudefensie. Die leidde tot het bevel van de rechtbank dat onze koninklijke Shell onmiddellijk aan de slag moet om in 2030 zeker 45 procent reductie van de CO2-uitstoot te bereiken ten opzichte van 2019. Wat geweldig om dit mee te maken! Ook met een aantal Boxtelaren waren we onderdeel van de 17.379 mede-eisers in deze zo cruciale juridische aanpak. Bovendien procedeerden er nog zes landelijke organisaties mee: Action Aid, Both Ends, Fossielvrij NL, Greenpeace, Jongeren Milieu Actief en de Waddenvereniging. Samen stonden we sterk.

Naast de Shell-zaak was er meer goed nieuws vorige week. 61 procent van de aandeelhouders van oliebedrijf Chevron stemde vóór een resolutie dat het bedrijf snel een beter klimaatbeleid moet gaan voeren. En bij het energiebedrijf ExxonMobil wisten de aandeelhouders twee klimaatspecialisten in het bestuur te benoemen. Bovendien kondigde de groep ‘Vrienden van de Aarde’ in Frankrijk aan om nu ook het oliebedrijf Total juridisch aan te pakken, zoals Milieudefensie deed.

Al met al dus echt een topweek voor de Aarde. De uitspraak voor Shell is in feite ook geldig voor alle (grote) bedrijven, zo stelde de rechter. Dus bijvoorbeeld ook voor Vion en andere ‘grote jongens’ op ons bedrijventerrein. Voor Vion geldt daarom ook dat het minstens 45 procent moet gaan besparen op zijn uitstoot van koolstofdioxide en andere klimaatgassen.

Want het gaat om de hele keten van de producten, tot en met bijvoorbeeld de kap van het regenwoud in Brazilië voor veevoer, en alle transport met schepen, tractoren en (vee)vrachtwagens. Bij de vleesproductie gaat het ook om methaan, dat de komende twintig jaar zelfs een 85 keer sterkere klimaatschade veroorzaakt dan CO2. Er is dus voor velen werk aan de winkel, ook op Ladonk.

        JAN JUFFERMANS