Afbeelding
Foto:

TOOF PET de TOVERPET: DE KOALA


VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Phileine Bom (8 jaar) Toof Pet op.

Phileine vindt koalabeertjes schattig. Mama Steffie ook. ‘Ik zou best wel een koala als huisdier willen hebben,' zegt Phileine. Mama schudt haar hoofd: ‘Dat kan niet,' zegt ze ‘Koala's leven alleen in Australië en het zijn geen huisdieren. Dat is hier heel ver vandaan.' ‘Waarom niet hier?’ vraagt Phileine.

Mama pakt Toof Pet de Toverpet en een plaatje van een koala. ‘Hier, zet deze maar eens op en ga het eens uitzoeken,’ adviseert mama. Phileine zet de pet op, kijkt naar het plaatje en zegt: ‘Toof opgelet! Voor die koala heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Ineens slaapt Phileine hoog in een boom in Australië.

‘Phileine, hallo, Phileine wordt eens wakker,’ roept Toof op de kop van koala Phileine. Ze wordt wakker, strekt zich heerlijk uit, geeuwt en zegt: ‘Toof, ik ben nu een koala en wil de bijna de hele dag lekker lui liggen en slapen.’ Toof knikt: ‘Dat weet ik, maar je wil toch onderzoeken waarom koala’s alleen hier leven?’ Intussen wordt een andere koala, die in dezelfde boom lag te slapen, ook wakker. ‘Hé, wat doe je in mijn boom?’ vraagt hij aan Phileine ‘Je ruikt toch dat dit mijn boom is?’

Toof vertelt dat mannetjeskoala’s op hun buik een geurklier hebben. Als ze in een boom klimmen, dan merken ze die boom met hun geur, omdat hun buik langs de stam schuurt.

‘Dag Koala,’ zegt Phileine ‘Ik kom even op visite en uitzoeken waarom jullie alleen in Australië leven en nergens anders. Zelfs niet in dierentuinen.’

‘Wij eten de bladeren van de eucalyptusboom. Niks anders. Die bomen groeien alleen hier, dus kunnen wij alleen hier leven, nergens anders.’

‘In Australië heb je meer dan 600 soorten eucalyptusbomen, maar de koala vindt de bladeren van maar 6 soorten lekker,’ vertelt Toof. ‘Nou, ik vind thuis ook niet alles lekker, hoor!’ roept Phileine.

‘Nou weet ik waarom ik thuis geen koala kan houden,’ zegt Phileine ‘Jammer, ik vind jullie zulke lieve beren.’ Koala fronst zijn wenkbrauwen en zegt ‘Wij zijn buideldieren, geen beren.’

Toof vertelt dat veel mensen denken dat koala’s beren zijn omdat ze een beetje op een teddybeer lijken. Het zijn geen beren, maar buideldieren.

‘Als onze kinderen na vijf weken uit de moeders buik geboren worden, zijn ze zo groot als een bruine boon en helemaal kaal. Het eerste wat ze moeten doen is zo snel mogelijk in mama’s buidel kruipen. Ze drinken daar melk en blijven daar ongeveer ruim een half jaar inzitten. Dan komen ze uit de buidel en liften de koalaatjes mee op de rug van hun mama. Ze eten dan nog geen bladeren, maar darmbrij, die hun mama uitpoept.’

‘Getsie, bah!’ zegt Phileine ‘Dat is vies.’ ‘Nee, hoor,’ zegt Koala ‘Het is geen poep, maar een bladerpap, speciaal voor de kinderen door mama in haar darmen aangemaakt.’ ‘Nou, ik hoef het niet,’ zegt Phileine met een vies gezicht.

‘Koala’s zien er heel lief uit, maar zo lief zijn ze niet,’ zegt Toof. ‘Ze kunnen behoorlijk krabben en bijten en worden niet graag geaaid.’ Phileine kijkt naar haar poten. Aan haar vingers heeft ze scherpe nagels. Haar poten zijn net handen, alleen elke hand heeft geen vier vingers en een duim, maar drie vingers en twee duimen. Daar kunnen koala’s erg goed, maar wel traag, mee klimmen. Ze kunnen ook goed zwemmen.

‘Ik ga weer slapen,’ zegt Koala ‘Ik luier en slaap ruim 20 uur per dag. De rest van de tijd eet ik. Truste.’ Hij gaat lekker lui op een tak liggen en doet zijn kleine oogjes dicht.

‘Ik ga weer terug naar mama, Toof,’ zegt Phileine terwijl zij de pet afdoet. PATS BOEM! Ze is ineens weer terug bij mama Steffie. ‘Mama, ik weet nu waarom hier geen koala’s leven.’ ‘Vertel!’ nodigt mama uit. Phileine vertelt waarom. ‘Mama, daarom ga ik maar sparen voor een koalaknuffel,’ roept ze lachend. ‘Heb je ook nog kangoeroes gezien?’ vraagt mama nieuwsgierig?’

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in Brabants Centrum? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.