Deze teckel had zo een gastrol kunnen spelen in de film Jaws. Mocht de hond in de Dommel belanden, dan is hij in ieder geval makkelijk te traceren. (Foto: Peter de Koning).
Deze teckel had zo een gastrol kunnen spelen in de film Jaws. Mocht de hond in de Dommel belanden, dan is hij in ieder geval makkelijk te traceren. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GROTE GROEP TECKELS DE BOOT IN VOOR EEN ZONOVERGOTEN KANOTOCHT OVER MEANDERENDE DOMMEL

De Pagaai ontvangt vrolijke gasten voor 'rondje met hondje'

JAN HERMENS

Kanovereniging De Pagaai ontvangt vaak mensen voor een tochtje over de Dommel, maar een groep met een kleine vijftig teckels is geen wekelijkse boeking. Deze zondagmiddag wel. De deelnemers komen uit de hele regio. Onder hen oud-Boxtelaar Jochem Veldkamp.

,,Ik ben met teckels opgegroeid", vertelt Jochem. ,,We hadden er thuis altijd twee. Ze hebben een pittig karakter, zijn lief, eigenwijs en soms wat eenkennig." Zijn ouders Ruud en Corry Veldkamp uit Boxtel kijken vanaf de kant toe hoe hun zoon met zijn vrouw Malika en hun honden in een kano stapt. Corry: ,,Geweldig toch, een mooie dag voor De Pagaai. Ze kunnen zo'n grote groep best gebruiken. En prachtig weer om het water op te gaan."

Volgens Malika doet ruwharige dwergteckel Trouble haar naam eer aan. ,,Ik ben benieuwd hoe het gaat en heb er in ieder geval veel zin in."

PLONSPRIJS

Silvie van Tuijl organiseert het evenement: ,,We vormen geen vereniging. Deze mensen zijn lid van de besloten Facebookgroep Teckel Evenementen Eindhoven en omstreken. We houden wandelingen, teckelraces en nu dus een kano-uitje. Wie wil, kan mee."

Het uitstapje is deze zondag duidelijk in trek. Van Tuijl: ,,Ik geloof dat we zo'n 47 kano's in gebruik hebben, met in elke boot een of meer honden." Uiteraard is er rekening mee gehouden dat er mogelijk viervoeters te water gaan. Van Tuijl: ,,We stellen een plonsprijs beschikbaar voor de eigenaar van de hond die het eerst het water in duikt."

Even lijkt Van Tuijl zelf winnaar te worden, als haar langharige dashond Holly vanaf de steiger van De Pagaai de Dommel in springt. ,,En ik wil die prijs niet winnen, als organisator." Gelukkig weten vrijwilligers van De Pagaai te vertellen dat er al eerder een hondje de temperatuur van het water checkte.

GEEN TECKELMENS

Van Tuijl: ,,Over een paar weken ben ik hier weer, dan met allemaal Golden Retriever-eigenaars en hun honden. Goldens zijn zwemmers, die liggen zo in de rivier." Ze vervolgt: ,,Ik ben eigenlijk helemaal geen teckelmens, de Golden Retriever is mijn ras. Maar ik wilde een kleine hond en dacht: een teckel, makkelijk."

Lachend: ,,Ik kan je vertellen: je kunt eenvoudiger tien Goldens houden dan één teckel." Haar fraaie metgezel Holly, rood, glanzend haar met golvende slag, licht gewelfde neus, grote donkere ogen en gehuld in een koddig zwemvest, loopt vrolijk rond. Voorzichtig besnuffelt het dier de hand van een vreemde. ,,Dat mag in de krant. Doorgaans is Holly afstandelijker naar onbekenden."

Als na een poos alle baasjes en hondjes onderweg zijn, huppelt er nog een dashond op de wal rond. ,,Die is van mij", zegt Pagaai-lid Mario. ,,Hij gaat niet mee. Hij houdt ook niet van water trouwens."

LABRADORS

Binnenkort maakt een andere groep met honden het Rondje Boxtel, weet Mario. ,,Dat zijn labradors, echte waterliefhebbers. Als die in de boot beginnen te bewegen, merk je dat wel. Als die een eend of andere watervogel zien zwemmen, springen ze er zo achteraan." Heel anders dan een teckel die uit de boot springt; dat heeft weinig effect op de balans.