Het duo Your Local Pirates zingt tijdens de manifestatie van Sluit Vion! (Foto: Peter de Koning).
Het duo Your Local Pirates zingt tijdens de manifestatie van Sluit Vion! (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Terrassen veel meer in trek dan protestactie

'Sluit Vion!' vindt niet erg veel gehoor

JAN HERMENS

Medeorganisator Els Rijke is niet ontevreden over het verloop van de manifestatie die actiegroep Sluit Vion! zaterdagmiddag hield op de Markt in Boxtel. Van felle discussies tussen voor- en tegenstanders van de slachterij bleek geen sprake. Sterker nog, het was een vrij tamme bedoening in de schaduw van het gemeentehuis.

Er luisterde een handjevol mensen naar de muzikale verrichtingen van Your Local Pirates en naar de woorden van schrijver Jeroen Siebelink. De twee 'piraten' zijn protestmuzikanten die her en der optreden om demonstraties wat extra pit te geven. Doorgaans doen ze dat op uitnodiging. Siebelink is schrijver en journalist en komt op tegen dierenleed. Hij publiceerde twee interviews met communicatiemedewerkers van Vion in het tijdschrift Communicatie.

HUIS-AAN-HUISKRANT

De toehoorders waren veelal mensen die geheel of zijdelings bij de actiegroep hoorden. Eric Lu bijvoorbeeld hielp mee de huis-aan-huiskrant te verspreiden die Sluit Vion! uitgebracht heeft en die ze in delen van Boxtel rondbrengt. Belangstellenden konden er tijdens de manifestatie ook een op de Markt afhalen. Lu: ,,Tijdens het rondbrengen van de krant heb ik weinig voors of tegens gehoord. Mensen dachten dat ik een reguliere bezorger was. Wel grappig."

Helemaal onbetuigd liet het Boxtelse publiek zich niet. Rijke: ,,We hoorden ergens op afstand een groepje mensen zingen: 'Vion, bedankt'. Dat klonk bijna cynisch, maar zo was het waarschijnlijk niet bedoeld."

Sluit Vion! wil dat de grootste slachterij van Nederland dichtgaat of drastisch verandert. Boxtelaren Frans Barten en Wieke Doevendans stonden even bij de manifestatie stil en namen een krantje mee. Barten: ,,Ik heb er al eens een ingezonden brief over geschreven in Brabants Centrum. Het is tijd voor een omwenteling. De veestapel is te groot, de productie te massaal. Vion is zó groot geworden, het bedrijf past niet meer op de huidige locatie, te dicht bij woonhuizen."

Was het aan de oostzijde van de Markt rustig, aan de westkant zaten de terrassen vol. Er waren genoeg mensen op de been, die zaten aan een tafeltje te genieten van de voorjaarszon met een koel drankje en goed gezelschap. Sluit Vion! had niet hun aandacht. Dat vormde voor de activisten geen probleem. Hun boodschap staat immers in hun publicatie en die ligt bij veel Boxtelaren in de brievenbus.


p Het duo Your Local Pirates zingt tijdens de manifestatie van Sluit Vion! die rustig verliep. Op de terrassen was het wel druk. (Foto: Peter de Koning).

Volle terrassen op de Boxtelse Markt. Nu de zon schijnt en de maatregelen terrasbezoek weer toelaten, zijn de stoeltjes snel bezet. (Foto: Jan Hermens).