NLDoet in Gemonde. Hendrik Schellekens (linksvoor), Hans van der Schoot (rechtsvoor) en op de achtergrond Bert en Bart Schellekens verwijderen onkruid. (Foto: Jan Hermens).
NLDoet in Gemonde. Hendrik Schellekens (linksvoor), Hans van der Schoot (rechtsvoor) en op de achtergrond Bert en Bart Schellekens verwijderen onkruid. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

VRIJWILLIGERS IN TOUW TIJDENS KLUSEVENEMENT NLDOET

Datmunda had schoffelronde echt nodig

JAN HERMENS

Hendrik Schellekens en Hans van der Schoot zijn druk aan het werk. Met een ploegje van een man of twaalf maken ze het buitenterrein rond gilde-accommodatie Datmunda in Gemonde onkruidvrij, snoeien de hagen en maaien het gras. De vrijwilligers nemen deze zaterdag deel aan NLdoet. Ook in Boxtel steken deelnemers de handen uit de mouwen.

Schellekens is organisator van de NLdoet-activiteit in Gemonde. De schutterskoning legt uit: ,,Sinds maart 2020 ligt het gilde stil. In die tijd is er weinig aan onderhoud gedaan. Het buitenterrein kon wel een schoffel en snoeischaar gebruiken."

Gildehoofdman Hans van der Schoot vult aan: ,,We zorgen dat de accommodatie er netjes bij ligt als we straks weer groepen mogen ontvangen." Want die mogelijkheid biedt het gilde Sint-Joris, Catharina, Antonius en Sebastiaan, door de broeders en zusters kortweg JCAS genoemd. Van der Schoot: ,,Als de maatregelen het toestaan, kunnen familie- en vriendengroepen hier een dagje komen schieten."

De NLdoet-dag markeert de verlate start van het seizoen, want de aangekondigde versoepelingen maken vanaf 5 juni waarschijnlijk wat activiteiten mogelijk. Van der Schoot: ,,Onze vendeliers zullen wel spierpijn hebben na hun eerste bijeenkomsten."

De mannen die buiten aan het schoffelen zijn, hoeven ook niet naar de sportschool deze week. Bart Schellekens: ,,Het is eigenlijk wat aan de warme kant." Van der Schoot: ,,We krijgen het werk vandaag niet helemaal af, maar dat hoeft ook niet. Het was een mooie start."

PASTORIEHEK

Een paar kilometer verderop, in de Boxtelse Baroniestraat, hopen de vrijwilligers die bij Woongewoon aan het klussen zijn, hun voornaamste karwei wel af te krijgen. Ze schilderen het grote hek aan de voorzijde van de voormalige pastorie, waar nu zeven jonge mensen met een verstandelijke beperking wonen. Katinka Davies en haar man wonen niet in Boxtel, maar hun dochter Kimi wel. ,,Zij woont hier sinds april volledig, daar hebben we stapsgewijs naartoe gewerkt. Kimi heeft het hier geweldig naar haar zin."

De klus van deze dag is tamelijk omvangrijk, want het hek is meterslang. Davies: ,,En de verf smeert niet zo makkelijk uit. Daarbij ben ik nogal precies, ik zie ieder plekje dat ik gemist heb. Maar je ziet het verschil wel duidelijk, we hebben eer van ons werk."

De bewoners van Woongewoon helpen mee waar ze kunnen. Ze wieden onkruid in de voortuin, zorgen voor koffie en smeren beschuitjes met aardbeien. Alles speelt zich buiten af, vanwege de coronamaatregelen. Dat kan ook prima, gezien de temperatuur. Davies: ,,Wij staan lekker in de schaduw, dat scheelt."

PASSAGE RICHE

Ook enkele leden van Boxtel's Harmonie verrichten hun vrijwilligerswerk buiten. Zij pakten schoffel, bezem en hogedrukreiniger om Passage Riche op te schonen. Dat betekent vooral onkruid wieden, vegen en algengroei verwijderen. De twee jaar geleden door de graffitikunstenaars van stichting Tunnelvision aangebrachte kleurrijke gevelbeschildering komt daarbij weer veel mooier tot zijn recht. ,,In het kader van NLdoet hebben we onder meer ook de wanden van onze leslokalen en bar getext", vertelt beheerder Pierre Robben van het Muziekhuis.


p NLdoet in Gemonde. Hendrik Schellekens (linksvoor), Hans van der Schoot (rechtsvoor) en op de achtergrond Bert en Bart Schellekens verwijderen onkruid van het buitenterrein van Datmunda. (Foto: Jan Hermens).

Leden van Boxtel's Harmonie verwijderen met een hogedrukspuit algengroei op de bestrating van Passage Riche bij het Muziekhuis. Ook werd onkruid gewied. (Foto: eigen collectie | Janneke de Vries).
Terwijl het grote hek geschilderd wordt, verzorgen bewoners van Woongewoon de catering. Ze plukken ook onkruid tussen de steentjes van een tuinpad uit. Voordat de zwarte verf op de spijlen aangebracht kan worden, krabben de vrijwilligers eerst met een staalborstel roest van het hek. Al met al een hele klus, maar wel een met zichtbaar resultaat. Als het goed is, kan de omheining er weer een paar jaar tegen. (Foto: Peter de Koning).