Je zult maar zo'n 'huisdier' hebben. Dat is nog eens wat anders dan je labradoodle uitlaten.
Je zult maar zo'n 'huisdier' hebben. Dat is nog eens wat anders dan je labradoodle uitlaten. Foto: Peter de Koning

BOXTEL GENIET MET VOLLE TEUGEN VAN ZONNIGE ZONDAG

Met een goedgevuld glas op het terras

LINDA VAN DE WIEL

Een zonovergoten Boxtelse Markt, volle terrassen, vertier voor de kinderen én winkels die de deuren gastvrij openen tijdens koopzondag Mode & Beauty. De coronaregels zijn versoepeld en honderden Boxtelaren liepen uit om het bruisende centrum te bezoeken voor een drankje - of twee - of om gezellig te shoppen.

Velen smachtten er al maanden naar: de zon en een drankje op het terras. Zondag waren beide ingrediënten aanwezig en togen jong en oud voor een drankje, een ijsje of een kekke outfit richting het Boxtelse centrum, dat elk weekend als ‘bruisend’ in de schijnwerpers wordt gezet.

,,Ik ben hier omdat ik wil springen op het dinospringkussen”, vertelt de vijfjarige Lou. ,,Ik vind dat heel leuk. Of ik ook een ijsje krijg? Ik denk het niet want ik heb net een lolly gekregen.” De eveneens vijfjarige Abbey hoeft geen ijsje: ,,Ik ben hier samen met mijn tante Dorien en als ik klaar ben met springen, krijg ik een smoothie met citroensmaak.”

Tante Dorien beaamt dit: ,,Ja hoor, dat mag als je dat lekker vindt.” Zij is samen met haar nichtje naar de Markt gekomen vanwege het mooie weer en de dinosaurussen. ,,Natuurlijk vindt Abbey het springkussen leuk. En we hebben ook al een levensechte dinosaurus gezien.” Ashley (11) heeft deze imposante tyrannosaurus rex ook al gespot. Ze ging er zelfs mee op de foto: ,,Maar ik schrok wel want hij deed opeens zijn bek heel ver open.”

DERDE SET

Even verderop zit Hein Pije (50) op het terras te genieten van een biertje. ,,Ik heb zojuist met drie vrienden getennist. Normaal gesproken drinken we een drankje in de kantine, maar die is vanwege de coronamaatregelen nog gesloten. Daarom zijn we maar voor een drankje naar de Markt gekomen.” Lachend: ,,We spelen hier onze derde set.” Tennispartner Piet Langerwerf (52) vult aan: ,,Ik vind het heel gezellig op de Markt. Het is zoveel beter en mooier nu er geen auto’s staan. Wat mij betreft blijft het zo.” Langerwerf en zijn vrienden zijn van plan het niet bij één drankje te laten: ,,Wat heb ik dit gemist. Een drankje met vrienden drinken op het terras en een beetje buurten. En kijk eens naar de lucht: de hemel is strakblauw.”

VERSPIEDERS

Het sporten wordt ook gemist door de mannen van ODC 1. Gezamenlijk nuttigen de selectiespelers een biertje. ,,Tja, voetballen kan nu niet, maar we willen elkaar wel zien. Dit is een prima alternatief”, lacht Ido Pijnenburg (25).

Voetballen is niet de enige activiteit die geen doorgang vindt. Ook de Heilig Bloedprocessie is vandaag, op de eerste zondag na Pinksteren, vanwege corona gecanceld. De zogenaamde Verspieders, een vaste groep deelnemers aan de processie, vinden elkaar dankzij het geopende terras van bar Becoloth. ,,Op deze manier houden we de spanningsboog vast tot de volgende editie”, klinkt het.

Je uitleven op het springkussen, op de foto gaan met een levensechte dino en een biertje drinken zijn deze zondag niet de enige activiteiten. Joyce van Wely (33) is op familiebezoek en heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om in hartje Boxtel te gaan winkelen: ,,Waar ik geweest ben? Natasja Fashion. Kijk eens wat ik gekocht heb. Ik vind het zó leuk dat ik het aangehouden heb!”


p Je zult maar zo'n 'huisdier' hebben. Dat is nog eens wat anders dan je labradoodle uitlaten. De levensechte, maar uiteraard niet daadwerkelijk levende dino trok veel bekijks tijdens de koopzondag die in het teken stond van mode en beauty, maar vooral van genieten op de terrassen. Het was met recht een zonovergoten zondag. (Foto's: Peter de Koning).


PLANTENBAKKEN GEVEN EXTRA SFEER IN WINKELHART BOXTEL

'Bruisend Centrum' zet de bloemetjes buiten


JAN HERMENS

Volle terrassen, klaterende fonteintjes en de lentezon: dat is de Boxtelse Markt op zijn best. Sinds vrijdag staan er ook nog eens tien flinke bloembakken in het hart van het dorp en in de Rechterstraat prijken er vier. Bruisend Centrum Boxtel, het samenwerkingsverband tussen het Centrummanagement en evenementenstichting Boxtel Vooruit, heeft ze geplaatst.

Wim Ketelaars, voorzitter van Boxtel Vooruit, legt uit: ,,De bakken dragen bij aan sfeer en beleving op de Markt. Bovendien willen we een aankleding met een uniforme uitstraling. Dat ligt voor de terrassen anders, die richten de horecaondernemers uiteraard naar eigen inzicht in." Elke donderdagavond moeten de bakken tijdelijk wijken voor de weekmarkt daags erna. Ketelaars: ,,Ondernemers zetten ze om beurten weg en later weer terug. Dat doen ze met een stapelaar, want ze zijn te zwaar om zo te tillen."

LAVENDEL

De beplanting bestaat deels uit lavendel, een plant die goed tegen warmte kan, niet veel water nodig heeft, lekker ruikt en ook nog eens fraai bloeit. Een beetje Frans oogt de Markt in de zon ook wel, het omsloten plein met platanen en terrassen, met zijn natuurstenen plaveisel, bruisende water en borrelende bezoekers.

De groene decoratieve elementen passen in het streven het centrum van Boxtel steeds aantrekkelijker te maken. Ketelaars: ,,Het uiteindelijke doel is dat er elk weekend activiteiten zijn, hetzij in kasteelpark Stapelen, op de Markt of in het processiepark. Een bruisend centrum in de brede zin van het woord, dat streven we na."

Wethouder Mariëlle van Alphen en Claire Wijnstok, voorzitter van de werkgroep sfeer en beleving van Bruisend Centrum Boxtel, markeren de ingebruikname van de bakken: ze geven de plantjes water.



q Vrijwilligers zetten plantjes in de bakken. Onder andere lavendel, een soort die goed tegen warmte kan, mooi bloeit en lekker ruikt. (Foto: Peter de Koning).

Vrijwilligers zorgen voor de beplanting in de bakken. Ze zetten er onder andere lavendel in. (Foto: Peter de Koning).
Heerlijk flodderen in de fonteintjes op een zonnige zondag. Best spannend, dat water, maar ook verfrissend. Die kleren? Die drogen wel weer op.
Een springkussen is altijd een bron van vermaak voor kinderen. Dat was ook zondag het geval. Ouders houden een oogje in het zeil. Ze kijken waar hun kroost blijft enof er geen kinderen omver gesprongen worden. Of zomaar, omdat ze het aardig vinden om hun zoon of dochter te zien hopsen.