AANPASSING VOORSTEL ARBEIDSMIGRANTEN

Seizoenswerkers toch onderdak bij agrariërs

HENK VAN WEERT

Nog voordat de gemeenteraad van Boxtel zich volgende week buigt over het huisvestingsplan voor arbeidsmigranten, wordt dit aangepast. Abusievelijk is vergeten op te nemen dat buitenlandse inhuurkrachten ook mogen wonen bij agrarische bedrijven waar ze werken.

Om overlast van arbeidsmigranten in diverse wijken tegen te gaan én om de woonomstandigheden te verbeteren, kiest Boxtel ervoor om relatief grote complexen in de buurt van de bedrijventerreinen te laten ontwikkelen. Het gaat om locaties die qua omvang uiteenlopen van honderdvijftig tot vierhonderd bewoners. Dinsdag 8 juni moet de gemeenteraad ermee instemmen.

In het plan wordt echter niet gesproken hoe het moet met seizoenkrachten in de agrarische sector. Die wonen nu veelal bij het boerenbedrijf waar ze werken en dat mag zo blijven, meldde wethouder Mariëlle van Alphen vorige week tijdens een in-gespreksavond van de raad. Ze kondigde aan dat het raadsvoorstel op dit punt wordt aangepast.

In november vorig jaar stelde de gemeenteraad het beleidsplan vast waarin staat dat Boxtel binnen drie jaar achthonderd arbeidsmigranten een net, schoon en veilig tijdelijk onderkomen biedt. Deze in de volksmond tot Polenhotels omgedoopte huisvestingslocaties realiseert de gemeente niet zelf, dat laat ze aan particulieren over. Ze mogen tien jaar blijven staan omdat Boxtel gebruikmaakt van de kruimelgevallenregeling. Daardoor kan de gemeente lange procedures omzeilen, maar zijn vergunningen slechts tijdelijk.

VERGUNNINGEN

Aanvankelijk was de planning dat initiatieven al in het eerste kwartaal van dit jaar gemeld zouden kunnen worden. De voorbereiding van de verordening vergde echter meer tijd dan verwacht, mede vanwege het proces dat nodig was om een nieuw college van B en W te formeren.

Als de fracties komende dinsdag met het voorstel instemmen, kunnen initiatiefnemers vanaf eind juni hun plannen indienen bij de gemeente. De beoordeling daarvan zal waarschijnlijk zo'n drie maanden in beslag nemen, meldde de wethouder begin mei. Ze hoopt in september of oktober de vergunningen te kunnen verlenen.

,,We willen arbeidsmigranten een goed en veilig onderkomen bieden en slechte woonomstandigheden voorkomen. Daarnaast krijgen we hen in de nieuwe situatie beter in beeld. Nu blijven zij soms onzichtbaar", stelde burgemeester Ronald van Meygaarden begin mei.


Wandelen in en rond Boxtel met De Keistampers

Wandelsportvereniging De Keistampers houdt zondag 6 juni een tocht die bij het Boxtelse winkelcentrum Oosterhof begint en eindigt.

De afstand is ongeveer tien kilometer, onderweg is er een pauzemoment met koffie en thee. Starten kan tussen 09.00 en 10.00 uur, zodat de deelnemers voldoende onderlinge afstand kunnen houden.

Deelname is gratis. Aanmelden is noodzakelijk: via e-mail dekeistampers@live.nl of telefoonnummer 06-16 21 17 03.