Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

PROJECT BUITENGEBIED ESCH SPLITST OP

Ruimte-voor-Ruimte gaat voor in De Ruiting

RENS VAN DEN ELSEN

Als het aan de bewoners en de provincie ligt, gaat buurtschap De Ruiting in de toekomst flink veranderen. De afgelopen jaren dienden zij al plannen bij de voormalige gemeente Haaren in om het gebied klaar te maken voor woningen, recreatie en natuur. De ideeën bleken echter niet geheel verenigbaar en dus wordt het project opgesplitst. Als eerste komt nu het bestemmingsplan voor zes ruimte-voor-ruimtewoningen voorbij, dat draagt de naam Nieuw Koolwijk.

De plannen van de bewoners bestaan uit totaal vijf delen, waarbij natuur, wonen en recreatie centraal staan. Het gaat om de percelen rond de Jofrahoeve, De Roudonck, de Antoniushoeve en landgoed De Ruiting. Al deze deelprojecten zijn bedacht en ontworpen door een deel van de bewoners die zich verenigd hebben in de stichting Buurtschap De Ruiting. Zij zijn hier ook al enkele jaren mee bezig.

HULP BIJ PROVINCIE

De bewoners hadden in eerste instantie moeite om hun plannen financieel haalbaar te maken en zochten daarom de samenwerking op met de provincie. Reguliere woningbouw is in dit gebied niet mogelijk, omdat het deels in het beekdal van de Essche Stroom valt. Door het project uit te breiden met ruimt-voor-ruimtewoningen, zou er meer kunnen, zo was de gedachte bij alle partijen.

In 2015 verleende de intussen opgeheven gemeente Haaren al haar medewerking aan de ontwikkeling in het buitengebied van Esch. Destijds was het idee om alle veranderingen onder één bestemmingsplan te scharen, maar nu is, op verzoek van de bewoners, gekozen om het ruimte-voor-ruimteproject en de particuliere initiatieven los van elkaar te behandelen. Het bestemmingsplan Nieuw Koolwijk komt als eerste aan bod, het bestemmingsplan De Ruiting wordt in een later stadium afgerond.

OVERLEG

Op de plek waar de zes woningen moeten komen, stond tot vorig jaar nog een kas en een stal van de boomkwekerij van Patrick en Jeroen van Overbeek. De grond was in een eerder stadium al verkocht aan de provincie. Volgens de ruimte-voor-ruimteregeling in ruil voor de sloop van (agrarische) bebouwing een nieuwe woning ontwikkeld worden.

Hierover is in 2018 al overleg geweest met omwonenden van het gebied in Ons Café in Esch, daarna bleef het qua informatievoorziening echter stil. De bewoners hebben intussen een brief gehad waarin duidelijk wordt dat het voorlopige bestemmingsplan nu ter inzage komt.

EXTRA ONDERZOEK

Er wordt momenteel nog een flora- en faunascan uitgevoerd, evenals een aanvullend archeologisch onderzoek. Zo worden op korte termijn een aantal extra sleuven gegraven in het gebied. Het conceptbestemmingsplan kan echter ook zonder die toevoegingen al naar buiten en is dan ook van 3 juni tot en met 14 juli voor iedereen in te zien. De eventuele opmerkingen worden weer meegenomen om het uiteindelijke bestemmingsplan aan de raadsleden voor te leggen.

In dit gebied aan De Ruiting kunnen in de toekomst een zestal woningen komen die vallen onder de ruimte-voor-ruimteregeling. Voorheen stonden hier de kassen en stallen van boomkwekerij Gebr. Van Overbeek, die zijn verkast naar de overkant van de straat. (Foto: Rens van den Elsen).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding