Lieke van de Minkelis (11) uit Boxtel is verzot op panda's.
Lieke van de Minkelis (11) uit Boxtel is verzot op panda's. Foto: Marc Cleutjens

What’s Up, Lieke?

‘Schattige beestjes.’ Zo omschrijft Lieke van de Minkelis (11) uit Boxtel de dieren waar ze dol op is. Welke dieren? Panda’s! Zodra Ouwehands Dierenpark de deuren na een lockdown van vijf maanden weer mocht openen, toog Lieke naar Rhenen voor een bezoek aan Xing Ja, Wu Wen en hun eenjarige pandazoon Fan Xing.

Waarom ben je zo’n grote pandaliefhebber? ,,In 2017 kwamen Xing Ja en Wu Wen naar Nederland. Het was een soort cadeautje van China aan Nederland. Ze leven in een Chinese tempel en doen mee aan een fokprogramma.”

Waarom is zo’n fokprogramma belangrijk? ,,Het gaat niet zo goed met de panda’s. Er zijn nog maar 1.800 panda’s in de wereld. Ze eten alleen bamboe en juist die planten zijn schaars, vooral in China. Er zijn steeds minder panda’s, dus daarom is het belangrijk dat ze niet uitsterven.”

Je weet alles van panda’s? ,,Jazeker, en ik verzamel echt alles. Mijn kamer hangt vol met posters en ik heb knuffels, boeken, gummen, truien, shirtjes en zelfs oorbellen waar panda’s op staan. In groep 5 heb ik mijn spreekbeurt over panda’s gedaan. In groep 7 wilde ik een werkstuk over panda’s maken, maar het moest over een land gaan. Toen heb ik voor China gekozen. Kon ik toch over panda’s schrijven…”

Ga je vaak naar de dierentuin? ,,Zo vaak mogelijk. Ik had met papa en mama afgesproken dat we een abonnement zouden nemen als Xing Ja en Wu Wen een pandababy zouden krijgen. Dat gebeurde vorig jaar op 1 mei, twee dagen na mijn verjaardag. We zijn nu vier keer naar de dierentuin geweest. Vaker kon jniet vanwege corona.”

Hoe was het om na zo'n lange tijd weer in de dierentuin te zijn? ,,We moesten op een afgesproken tijd naar binnen en volgden een verplichte looproute. Alle binnenverblijven van de dieren waren dicht. Gelukkig konden we de panda's wél goed zien. We zijn er vier keer langs gewandeld. De eerste drie keren waren ze een beetje lui, de vierde keer zagen we ze lekker spelen. Omdat het niet zo druk was, ben ik een halfuur blijven staan om van Fan Xing te genieten.”

Je zou zo'n kleine panda liefst mee naar huis nemen… ,,Ja, maar dat kan niet hoor! Panda's zien er heel schattig uit, maar het zijn wel beren hè! Daarom houd ik het bij mijn knuffel. Die heet Baloo en is ook héél lief.” (Tekst en foto: Marc Cleutjens).