Voor het eerst sinds 18 oktober vorig jaar repeteerden de orkestleden van Boxtel's Harmonie weer in het Muziekhuis. Op anderhalve meter afstand en nog in kleine bezettting, maar dat mocht de pret niet drukken. (Foto: eigen collectie).
Voor het eerst sinds 18 oktober vorig jaar repeteerden de orkestleden van Boxtel's Harmonie weer in het Muziekhuis. Op anderhalve meter afstand en nog in kleine bezettting, maar dat mocht de pret niet drukken. (Foto: eigen collectie). Foto: Henk van Weert

BOXTEL'S HARMONIE HERVAT REPETITIES

'Eindelijk weer samen
blazen: 'n godsgeschenk'

De leerlingen mochten al in april weer samenkomen om te repeteren. Gisteren betraden ook de orkestleden van Boxtel's Harmonie voor het eerst sinds 18 oktober weer het Muziekhuis aan de Passage Riche om - nog wel in kleine bezetting - met elkaar te oefenen. De blijheid straalde van de gezichten.

,,Nog allemaal de beste wensen, hè", grapt klarinettist Bart de Bresser als hij plaatsneemt op de aan hem toegewezen stoel. Hij is een van de gelukkigen die is uitverkoren om de eerste repetitie van dit jaar mee te maken. Want dertig muzikanten is vooralsnog het maximum voor de wekelijkse repetitieavond in het Muziekhuis. Dat aantal is ongeveer de helft van het volledige orkest.

Na enige landelijke onduidelijkheid over de versoepelingen van de coronamaatregelen, kreeg het harmoniebestuur vorige week toestemming van burgemeester Ronald van Meygaarden om - onder strikte voorwaarden - weer op te starten.

,,Oh, dit voelt als een godsgeschenk", jubelde dirigent Johan Smeulders op het moment dat hij op de dirigeerbok stapte. De komende weken wil hij vooral werken om de conditie (het embouchure) van de muzikanten op te vijzelen. Want die heeft door de coronacrisis wel wat geleden...

ANJERCOLLECTE

Inmiddels wordt ook het verenigingsleven weer voorzichtig opgestart. Zo staat voor volgende week de jaarvergadering gepland. Daarnaast collecteren de leden vanaf morgen online tijdens de jaarlijkse Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De volledige opbrengst komt - vanwege corona - ten goede aan de collecterende verenigingen. De muzikanten van Boxtel's Harmonie versturen via WhatsApp of sms een verzoek om te doneren aan de contactpersonen uit hun mobiele telefoons.

,,Vorig jaar leverde dat een mooie opbrengst op en we hopen dat het ook nu een succes wordt. Het geld van de inzameling is hard nodig. We willen er extra repetities, lessen en workshops van houden om zo snel mogelijk weer ons oude muzikale peil terug te krijgen", aldus voorzitter Paul van Alphen.

NL DOET

Zaterdag 29 mei doet een aantal leden van Boxtel's Harmonie bovendien mee aan de landelijke manifestatie NLdoet. In en rond het in 2015 en 2016 met veel zelfwerkzaamheid verbouwde Muziekhuis wordt dan grote schoonmaak gehouden.