Afbeelding
Foto: Willem van Vossen

Pronkstuk oud postkantoor naar museum MuBo

HENK VAN WEERT

Bij de ontmanteling van het oude postkantoor in 1989 werd één ornament van het in 1912 geopende gebouw van de sloophamer gered: het natuurstenen front met twee gleuven waardoor talloze brieven en drukwerken vanuit Boxtel hun weg vonden naar elders.

Pierre van den Brandt had jarenlang een smederij op de plek waar nu kinderdagverblijf Speelland van Kindertuin is gevestigd. Het is schuin tegenover de plek waar bijna negentig jaar het monumentale postkantoor stond: op de hoek van de Stationsstraat en de Prins Bernhardstraat (foto rechts). Het moest plaats maken voor de bouw van appartementencomplex Bernhardstaete. Tot groot verdriet van veel Boxtelaren, die liever hadden gezien dat karakteristieke pand behouden was gebleven.

UIT HET PUIN GERED

Van den Brandt werd destijds door een van de PTT'ers geattendeerd op de loodzware kolos (foto links) en haalde het natuurstenen brievenbusfront uit het puin. Sindsdien stond het relict te pronken in de tuin achter de voormalige smederij. Tot gisteren. Van den Brandt schonk het aan museum MuBo.

Samen met museumvrijwilligers Kees van Aarle, Cees Meijs en Wim Tiellemans stroopte de gepensioneerde smid de mouwen op om het brievenbusfront op een aanhanger te laden en vervolgens omzichtig naar een van de verdiepingen van het museum aan de Baroniestraat te verhuizen.


(Foto's: Willem van Vossen | MuBo (links) en Beelbank Boxtel).

Het Boxtelse postkantoor werd in 1989 gesloopt om plaats te maken voor appartementencomplex Bernhardstaete