Restauratiewerkzaamheden in de Sint-Petrusbasiliek
Restauratiewerkzaamheden in de Sint-Petrusbasiliek Foto: Rini van Oirschot

MONUMENTALE SINT-PETRUS MOET LETTERLIJK AAN HET INFUUS TER BESTRIJDING VAN BOKTOR EN HOUTKEVER

Epoxyhars en glasvezel versterken eeuwenoude balken basiliek

JAN HERMENS

Machtige balken schragen het dak van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel en houden de torenspits overeind. Maar ook oersterke eiken verzwakken uiteindelijk onder de tand des tijds. Houtkever, boktor en vocht hebben vernietigend werk gedaan, waardoor restauratiewerkzaamheden noodzakelijk waren. Het meeste is gedaan, maar er resten nog een paar belangrijke klussen.

Het familiebedrijf MvL-groep, onder andere gevestigd in Boxtel, heeft de aangetaste balken gerestaureerd. Fons van Heesch senior laat tijdens een rondgang in de toren en boven de gewelven van het middenschip, zien hoe rot hout vervangen is door epoxyhars, gewapend met staven van glasvezel. ,,Rotte delen zijn weggezaagd en om de gaten is een bekisting gemaakt, met een 'wijwaterkommetje' erboven, een tijdelijk gietbakje van klei. De restaurateurs goten epoxyhars in de mal en lieten die uitharden. Daarna verwijderden ze de bekisting. Van tevoren hadden ze al glasvezel in sleuven in het hout aangebracht."

Dit werk is goeddeels in maart uitgevoerd, maar er rest de specialisten nog een taak. Niet alleen houtrot, maar ook beestjes bedreigen de schier onverwoestbare dragers. Van Heesch: ,,Het bedrijf komt nog terug om diverse balken aan een infuus te leggen. Daarin zit vloeistof die boktor en houtkevers doodt."

INSLAG VAN REGEN

En dan is er nog een belangrijke klus die gedaan moet worden. Van Heesch: ,,Het voegwerk van de toren vertoont mankementen. Bovenin slaat er bij flinke regen water naar binnen, tegen de muur achter het orgel. Dat zie je niet, maar de muur is hartstikke nat. Monumentenwacht geeft aan een snelle aanpak nodig is."

Om de noodzakelijke reparatie te kunnen uitvoeren, is een steiger nodig. ,,Ja, dit karwei is duur", aldus Van Heesch. Wanneer het precies plaatsvindt, weet hij niet. Omdat de Sint-Petrusbasiliek een rijksmonument is, komen de kosten niet volledig voor rekening van de Heilig Hartparochie, maar zijn er subsidies beschikbaar. In februari werd al ingeschat dat de restauratiewerkzaamheden ongeveer 100.000 euro zouden kosten.


u Een medewerker van MvL-groep giet epoxyhars in een mal. (Foto: Rini van OIrschot).