Het team van stichting Brabants Centrum lanceerde deze week Ons BC, haar nieuwe online platform. (Foto: Peter de Koning).
Het team van stichting Brabants Centrum lanceerde deze week Ons BC, haar nieuwe online platform. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LEDEN VAN STICHTING BRABANTS CENTRUM KRIJGEN NIEUWE, INTERACTIEVE APP

'Met Ons BC starten we nieuw avontuur'

,,Wij zijn gek op de krant en die zal als het aan ons ligt altijd bestaan. Samen met Ons BC willen we ons ook de komende 75 jaar inzetten voor de leden." Directeur Henk van der Zee en het team van Brabants Centrum zijn blij met de nieuwe app. Woensdag werd deze gelanceerd en enthousiast ontvangen door leden.

Anderhalf jaar geleden is de stichting gestart met de ontwikkeling van Ons BC. ,,Het had flink wat voeten in de aarde", vervolgt Van der Zee. ,,In augustus 2019 kregen we een subsidie van Noord-Brabant van 22.500 euro om lokale onderzoeksjournalistiek te versterken. We hadden onze ideeën gedeeld met de provincie, maar zijn in principe met een blanco vel begonnen."

STAPJE VERDER

Redacteur Pål Jansen heeft zich sinds zijn studie gespecialiseerd in online interactie. Samen met Van der Zee heeft hij dan ook het concept voor Ons BC uitgewerkt. ,,In de app kan publiek reageren en zelf berichten plaatsen. Dit is eigenlijk ongekend voor nieuwsmedia. Ontzettend veel landelijke en regionale media moesten het voorbije decennium hun discussiefora sluiten vanwege problemen met zaken als discriminatie, haatzaaien en oproepen tot geweld. Veel media ondernemen nu een soort tweede poging, maar wij willen nóg een stapje verder gaan."

Zo kunnen gebruikers ook berichten posten en de dorpsagenda nog completer maken. Van der Zee heeft veel vertrouwen in de leden van Brabants Centrum dat zij hier verantwoordelijk mee omgaan. ,,Wij kennen veel mensen en veel mensen kennen ons. Het belangrijkste is dat wij aandacht blijven geven aan de reageerders die constructief zijn, iets willen bijdragen en verbeteren aan hun omgeving. De gehele redactie heeft morgen een laatste cursusdag. Die hebben we gevolgd om effectief het gesprek in Ons BC in goede banen te gaan leiden."

EXPERTGROEPEN

De redactie beschikt met de app over diverse tools. Jansen: ,,Mensen kunnen per groepje een bericht plaatsen. Zo hebben we de community's Liempde en Boxtel Oost. Maar ook groepen als Duurzaamheid & Energie en Verkeer & Infrastructuur. Iedereen komt onder zijn eigen naam in de app. En veel mensen kennen elkaar ook. Je gaat in gesprek met je dorpsgenoten, onder hen je buren, collega's en/of familieleden. Bovendien kunnen we ook besloten groepen aanmaken waarin we een select gezelschapje van experts uitnodigen. Daarin vragen we hen om hulp bij onderzoek, delen we documenten en bespreken we welke informatie wij boven water moeten halen."

En zo biedt Ons BC nog allerlei handigheidjes. ,,Het had daarom nogal wat voeten in de aarde om het te ontwikkelen", grijnst Van der Zee. ,,Met ondersteuning van de appbouwer Skindustries uit Venray hebben we echt alles van a tot z bedacht. En we blijven er nog aan sleutelen. Dinsdag waren we nog tot het laatste moment bezig met enkele puntjes op de i. Toen ontdekten we dat er nog wat instellingen voor de Google Playstore niet goed stonden, dus ging de lancering op dinsdag niet door. Een beetje jammer, maar niet meer dan dat. Sinds gisteren zijn we los en alles loopt vooralsnog op rolletjes."

Ons BC is te downloaden via de Google Playstore of Apple App Store. Leden kunnen gratis inloggen. Mensen die al een digitaal account bij Brabants Centrum hebben, kunnen die inloggevens daarvoor gebruiken. Alle andere inwoners van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde mogen de app twee maanden gratis uitproberen (stopt automatisch).



u Leden van Brabants Centrum reageren al enthousiast in Ons BC.

Leden reageren al enthousiast in Ons BC.
Met Ons BC kunnen leden van Brabants Centrum al het nieuws dagelijks volgen, maar ook zelf reageren en berichten plaatsen.