Op de hoek van de Munselse Hoeve en het Planckpad wil woonstichting Joost 22 sociale huurappartementen bouwen. (Foto: Henk van Weert).
Op de hoek van de Munselse Hoeve en het Planckpad wil woonstichting Joost 22 sociale huurappartementen bouwen. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

BUURT VERZET ZICH TEGEN BOUWPLAN

'DKA welstandsvrij? Een ambtelijk foefje!'


HENK VAN WEERT

Het terrein van De Kleine Aarde (DKA) welstandsvrij maken, is volgens Guus Schellekens een ambtelijk foefje. Een truc zozegd om de bouw van een complex met sociale huurappartementen mogelijk te maken. Samen met enkele andere buurtbewoners voelt hij zich 'voor de gek gehouden' door de gemeente Boxtel én woonstichting Joost.

In de voorbije jaren lieten elf mensen een vrijstaande woning bouwen aan de straat Munselse Hoeve. De bouwers moesten aan relatief strenge welstandseisen voldoen. Daardoor moest de kenmerkende lintbebebouwing van de oude buurtschap Munsel ook in de nieuwbouw herkenbaar worden. Het betekende onder meer dat de goothoogte op de eerste verdieping moest liggen en dat er een schuin dak moest komen.

Die voorwaarden gelden echter niet voor het bouwplan van 22 sociale huurwoningen dat Joost wil realiseren op de hoek van Munselse Hoeve en Planckpad: dat krijgt twee bouwlagen en een plat dak. En dit stuit de buurt tegen de borst.

Vorige maand meldde wethouder Désiré van Laarhoven dat het college van B en W het DKA-terrein welstandsvrij wil verklaren om de bouw van het huurcomplex mogelijk te maken. Dionne Posthumus, net als Schellekens een buurtbewoner, vindt dat de gemeente alle regels loslaat om woonstichting Joost te gerieven. ,,En dat voelt als willekeur", vertelde zij dinsdagavond als een van de insprekers tijdens een online in-gespreksavond van de gemeenteraad.

ATTENDEREN

Fractievoorzitter Vera Brouns van oppositiepartij CDA merkte op dat het bouwplan van Joost al uit 2016 dateert, dus nog van vóór de bouw van de elf vrije-sectorwoningen aan de Munselse Hoeve. ,,Je zou verwachten dat ambtenaren die de bouwplannen van mensen beoordelen, hen attenderen op het huurcomplex dat Joost wil realiseren. Blijkbaar is dat niet gebeurd en daarmee bekruipt mij een heel vreemd gevoel."

Wethouder Van Laarhoven nam in februari van dit jaar portefeuille De Kleine Aarde over van haar voorganger en partijgenoot Peter van de Wiel. Zij gaf dinsdagavond aan niet te weten waarom de particuliere bouwers geen informatie ontvingen over het appartementencomplex.

Wel gaf zij aan dat burgers de plicht hebben om zichzelf goed te verdiepen in ruimtelijke plannen voor de omgeving. ,,Het bouwplan van Joost is via de officiële kanalen gepubliceerd en ook in de media werd er aandacht aan besteed", verdedigde Van Laarhoven de gang van zaken. Desondanks heeft ze in de voorbije weken diverse persoonlijke gesprekken gevoerd met buurtbewoners: ,,Maar inhoudelijk worden we het niet eens."

Schellekens wees ook op grote financiële risico's die de gemeente Boxtel kan lopen als aangevraagde subsidies voor het project onverhoopt niet worden verleend. Het is een van de zienswijzen die de buurt indiende met een rapport van 25 pagina's vol mitsen en maren. Volgens wethouder Van Laarhoven zijn die risico's echter voor de woningcorporatie. ,,Als gemeente betalen wij alleen eventuele planschade."

BOMEN EN PARKEREN

Ron Bogaerts, ook omwonende, pleitte ervoor de ingang van het bouwterrein niet aan de Munselse Hoeve te situeren zoals de bedoeling is. Vanwege de verkeersveiligheid, maar ook omdat dan waarschijnlijk enkele bomen gerooid moeten worden. Het plan om vier plekken voor kortparkeren bij het toekomstige complex van Joost te realiseren aan de Munselse Hoeve, kan ook niet op bijval rekenen in de buurt. Eerder was daar al een groter parkeerterrein ingetekend, maar dat is verplaatst naar het binnenterrein van DKA. De wethouder toonde zich bereid in overleg te gaan om ook deze autovakken daarheen te verplaatsen. Het bestemmingsplan voor DKA en het besluit om het gebied welstandsvrij te maken, komt aan de orde in de gemeenteraadsvergadering op 8 juni.