Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

HEBBES SLUIT ACTIE AF MET 3 KM SJAALS

'Breien bracht mensen in Boxtel zoveel positiviteit'


RENS VAN DEN ELSEN

,,Ik heb er zere schouders aan overgehouden", vertelt Quiny met een glimlach. Zij is een van de medewerkers van cadeauwinkel Hebbes aan de Markt die meedeed aan de actie 'Wij breien een eind aan corona'. Gisterochtend stopte het daadwerkelijk, al is corona nog niet de wereld uit. ,,Wij zijn ontzettend blij met de positiviteit die het heeft gebracht", geeft groepsleider Elly Matthijssen aan.

In totaal breiden Boxtelaren samen met de medewerkers van Hebbes 3,25 kilometer aan wollen sjaals. ,,Een ontzettend mooie prestatie", vindt Matthijssen.

Half februari ging de ludieke actie van start met een oproep in deze krant om samen een 'eind te breien aan corona'. In de winkel werken cliënten met een beperking van zorgorganisatie Cello en die balen allemaal enorm van de beperkende maatregelen die er zijn om het virus te beteugelen. Toen ook nog eens een collega plots aan Covid-19 overleed, was de maat vol. Bij Hebbes wilden ze echter niet bij de pakken neer gaan zitten en ze besloten het trieste moment met een positieve noot af te sluiten. Dat pakte wat grootser uit dan ze hadden gedacht, want de oproep om mee te doen bleek niet aan dovemansoren gericht.

Uit alle lagen van de Boxtelse bevolking kwamen meters gebreide sjaals. Zo gingen de bewoners van het zorgexpertisehuis Liduina samen aan de slag en zelfs de kinderen van basisschool De Hobbendonken kwamen met een lange wollen omslag aanzetten. ,,We hebben zoveel rollen gekregen dat de hele winkel en werkplaats er vol mee ligt. Het is net een sushitent", grinnikt de groepsleider.

LANGNEKKEN

Even leek het erop dat het nationaal record van 7,2 kilometer verbroken zou worden, maar de teller bleef uiteindelijk steken op iets minder dan de helft. ,,We willen graag weer verder met andere, nieuwe dingen", geeft Matthijssen als reden om de actie af te sluiten.

Om alles nog even extra onder de aandacht te brengen én om alle deelnemers te bedanken voor hun inzet, hebben de medewerkers van Hebbes dinsdagavond alle dinosauriërs in Boxtel van sjaals voorzien. In overleg met directeur René Fraaije van het Oertijdmuseum kregen niet alleen de onlangs geplaatste langnekken op de rotonde Dukaat en de Styracosaurus op de rotonde La Salle een breisel omgehangen, ook de T-Rex bij de ingang van het museum aan de Bosscheweg.

BONTE KERMIS

Lang zullen de sjaals echter niet blijven hangen, want zowel de medewerkers van Hebbes, als Fraaije vinden dat het geen té bonte kermis moet worden. ,,Een mooi moment om ze weg te halen is als begin juni de culturele instellingen weer open mogen", vindt de directeur die de deuren van zijn museum nog gesloten houdt.

Cultuurwethouder Hans Heesen van de gemeente Boxtel is het daarmee eens. Hij nam gistermorgen bij wijze van afsluiting van de brei-actie een rol sjaals in ontvangst. ,,Het is goed om te horen dat deze actie voor zoveel goodwill onder Boxtelaren heeft gezorgd", gaf de wethouder aan.

VLUCHTELINGEN

Bij de cadeauwinkel aan de Markt zijn ze nog wel even bezig met het opruimen van alle breiwerken. De overgebleven kilometers sjaal worden namelijk verwerkt tot onder meer dekens en truien voor de stichting Hulpkaravaan. Matthijssen: ,,Daarmee kunnen we vluchtelingen ook een beetje warm houden."


p Wethouder Hans Heesen nam gisterochtend een rol gebreide sjaals aan uit handen van Elly Matthijssen van cadeauwinkel Hebbes. Naast haar staat medewerker Quiny, die heeft meegeholpen. (Foto: Bas van den Biggelaar).