De Kloostertuin in Liempde ondergaat op termijn een grondige metamorfose. (Foto: Gerard Schalkx).
De Kloostertuin in Liempde ondergaat op termijn een grondige metamorfose. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

CROWDFUNDING VOOR AANPAK VAN KLOOSTERTUIN LIEMPDE

Metamorfose volgend voorjaar gereed

JAN HERMENS


Stichting Belangenbehartiging voor Ouderen in Liempde (BOL) begint 1 juni een crowdfundingsactie om geld in te zamelen voor een metamorfose van de Liempdse kloostertuin. Dat moet een dementievriendelijk ontmoetingsparkje voor ouderen worden. Voorzitter Tossy de Man namens BOL: ,,We hebben hiervoor 145.000 euro nodig."

De Man geeft aan dat van de totale begroting 80.000 al is toegezegd. ,,We hebben diverse fondsen aangeschreven en de provincie doet een duit in het zakje. De crowdfundingsactie duurt tot 15 juli." Doneren kan via www.crowdfundingvoornatuur.nl/kloostertuin.

De kloostertuin ligt ingeklemd tussen het kerkhof, het gemeenschapshuis voor ouderen De Kloosterhof, verpleeghuis De Vlaswiek en seniorenwoningen. Ze is openbaar, maar voor ouderen niet goed toegankelijk, meent De Man. ,,De tuin is verwaarloosd. Wij zagen dat enkele jaren geleden en kwamen tot het plan voor een parkje. Het parochiebestuur, de gemeente, woonstichting Joost, KBO, De Zonnebloem, Zorggroep Elde/Maasduinen, SPPiLL en natuurwerkgroep Liempde zien net als wij de plek als ideale groene ontmoetingsruimte."

ONTWERP

Er ligt inmiddels een ontwerp voor het stukje grond. Dit voorziet onder meer in het terugsnoeien van hoge hagen, groot onderhoud aan de bomen, verbetering van de paden en verlichting, het plaatsen van zitbanken, (bloem)rijkere beplanting, een volière en een overdekte parkeerplek voor scootmobielen. De Man: ,,We denken eveneens aan een praktische ontdek- en lesplek voor het aangrenzende speelleercentrum De Oversteek."

Een legertje vrijwilligers heeft zich al bereid getoond de nodige werkzaamheden te verrichten. De Man: ,,De vergunningprocedure loopt. Het streven is volgend voorjaar de tuin gereed te hebben."

De ontmoetingsplek moet zo veilig worden dat dementerende bewoners van dorpshuis De Vlaswiek er zelfstandig naartoe kunnen, al dan niet uitgerust met een gps-systeem zodat zij snel gevonden kunnen worden als zij verdwalen.

OMMETJE

De kloostertuin is weliswaar in eerste instantie bedoeld als parkje waar ouderen elkaar treffen, ze is wel voor iedereen toegankelijk. De groene oase is zelfs onderdeel van een rolstoel- en kinderwagenvriendelijk ommetje, dat voert langs de generatietuin, het Lindelaantje en de bloemrijke akkerrand De Plissert. De Man: ,,De vernieuwde kloostertuin is het sluitstuk in het streven van Rolstoelvriendelijk Boxtel om in iedere wijk en dorpskern een groene en veilige ontmoetingsplek voor kwetsbare mensen te creëren."


p De Kloostertuin in Liempde ondergaat een metamorfose. Die moet nog beginnen, maar het ontwerp is al klaar. Als alles volgens plan verloopt, is het werk volgend voorjaar gereed en ziet de hof er heel anders uit. (Foto: Gerard Schalkx).


RIJKSMONUMENTALE DUIVENTOREN STAAT IN DE STEIGERS

Restaurateurs herstellen metselwerk

JAN HERMENS

Het metselwerk en de voegen van de eeuwenoude duiventoren aan de Hoevedreef in Liempde waren toe aan de vakkundige hand van een restaurateur. Vandaar dat het monument in de steigers staat. Het hout van de kapconstructie ondergaat bovendien een behandeling tegen aantasting door houtworm en de marterkraag wordt vervangen.

Christian Hermus, namens eigenaar Brabants Landschap: ,,Er wordt tevens schilderwerk verricht. Dat is wel zo handig nu de steiger er toch staat." De klus is in handen van specialisten die ervaring hebben met monumenten. ,,Restauratievoeger Rudy van Esch uit Liempde houdt zich bezig met het metselwerk, Nico de Bont uit Vught neemt het hout voor zijn rekening."

De duiventoren dateert uit 1661 en is met zijn puntdak een opvallend element in het Liempdse landschap. Brabants Landschap draagt de kosten van de restauratiewerkzaamheden niet geheel zelf. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft subsidie.

MEST

Het gebouw had een bijzondere functie. Hij diende uiteraard om duiven in te houden, maar die zaten er niet voor de sier en ook niet voor de kookpot, hoewel er destijds vast wel eens een in de pan verdween. De dieren produceerden mest en die leverde geld op. Van overschotten was toen nog geen sprake. Om een moestuin te bemesten, was aardig wat duivenpoep nodig. Een kooitje was te klein, in een toren kunnen er veel meer. De behuizing had wel bescherming nodig tegen behendige roofdieren, vandaar de marterkraag. Die houten rand belemmert steenmarters en andere vleesetende rovers de toegang tot de toren. Die kunnen namelijk een slachting aanrichten onder de duiven.

Samen met de hoeve Groot Duijfhuis en de Vlaamse schuur vormt de duiventoren in het groene buitengebied van Liempde een historisch geheel dat een stukje cultuurgeschiedenis van de streek weerspiegelt.

De eeuwenoude duiventoren aan de Hoevedreef in Liempde staat sinds een week of twee in de steigers. Om het bijzondere gebouw te behouden voor de toekomst is onderhoud nodig. (Foto: Gerard Schalkx).