Vanaf de inritten van Villa Crols wordt het in natuursteen gevisualiseerde Binnendommeltje (voorgrond) voortgezet als een heuse waterpartij. Voor de twee toegangen tot het monumentale kantoorpand van onder meer Nuyens Makelaardij moet een zwaardere draagconstructie worden gemaakt. Onder meer daardoor pakt het herinrichtingsproject 240.000 euro duurder uit.
Vanaf de inritten van Villa Crols wordt het in natuursteen gevisualiseerde Binnendommeltje (voorgrond) voortgezet als een heuse waterpartij. Voor de twee toegangen tot het monumentale kantoorpand van onder meer Nuyens Makelaardij moet een zwaardere draagconstructie worden gemaakt. Onder meer daardoor pakt het herinrichtingsproject 240.000 euro duurder uit. Foto: Henk van Weert

WEER FINANCIËLE TEGENVALLER VOOR BOXTEL

Aanpak Rechterstraat kost 240.000 euro extra


RENS VAN DEN ELSEN

De vernieuwing van de Rechterstraat gaat 240.000 euro meer kosten dan vooraf begroot. De reden hiervoor zijn onvoorziene omstandigheden en de flinke prijsstijging voor (bouw)materialen. Wethouder Fred van Nistelrooij van de gemeente Boxtel gaf dinsdag tekst en uitleg over de tegenvaller.

De pijn ligt vooral bij het weer zichtbaar maken van de Binnendommeltjes. Dit wordt nu verbeeld middels antracietkleurige, geribbelde stenen. Deze strook loopt vanaf de Zwaanse Brug tot Villa Crols, waar onder meer makelaarskantoor Nuyens is gevestigd. Vanaf dat punt tot voorbij de bocht bij Villa Phaf wordt een écht waterpartij teruggebracht in het straatbeeld. Een ondiepe geul met stromend water. Uit grondonderzoek dat aannemer Heijmans heeft verricht, blijkt dat er op een aantal plekken een zwaardere fundering nodig is, onder meer bij de inritten van Villa Crols.

Een andere tegenvaller zijn de materiaalprijzen die de afgelopen maanden fors stegen. In de bouwsector gaat dat soms om een verhoging van 40 procent of meer.

NOG GEEN DEKKING

Voor het project was 1,1 miljoen euro begroot, maar daar komt nu dus bijna 25 procent bij. Hoewel er een post onvoorzien is opgenomen, is deze niet afdoende om alles te dekken. Het college baalt van de hoger uitgevallen kosten, maar geeft tevens aan dat zij geen mogelijkheden heeft om deze omlaag te krijgen. ,,Ik was liever binnen het budget gebleven, maar door de huidige omstandigheden is dat niet mogelijk. We zullen op zoek moeten naar waar we het geld vandaan halen. De komende weken gaan we daarover met elkaar in gesprek", aldus Van Nistelrooij.

Versoberen van het project Rechterstraat is volgens de wethouder niet meer mogelijk omdat alle materialen al zijn geleverd. Boxtel zou dan alsnog voor de kosten opdraaien. Het gemeentebestuur heeft er een nu flinke uitdaging bij. Vlak voor het weekeinde gaf burgemeester Ronald van Meygaarden nog aan dat er tussen de 3,5 en 5 miljoen euro jaarlijks bezuinigd moet worden om Boxtel weer financieel gezond te krijgen.


Tijdellijk looproute ter hoogte van modezaak 3-Trend, delicatessenwinkel Proef! Culinair en grand café Rembrandt.
Op de hoek met de Kruisstraat is verhoging van natuursteen gemaakt waarin begrippen zijn gebeiteld waarmee Boxtel wordt omschreven als historische handelsplaats: onder meer brouwen, slachten, sigaren, smeden, weven en spinnen, bleken, boeken en papier, veeteelt en landbouw.
Woensdagochtend is een houten zitbank geplaatst rond de meerstammige els op de hoek van de Rozemarijnstraat.
Werkzaamheden bij de inrit van het parkeerterrein tussen het gemeentehuis en Villa Phaf.
Van de fietsrekken wordt al druk gebruikgemaakt.
Blik op Villa Crols waarin diverse bedrijven zijn gevestigd.