Dit handbalveld bij jeugdhuis Pius X ligt er beroerd bij. Het onkruid tiert welig in de vele scheuren. Het tweede veld is net zo slecht. Een renovatie is dus geen luxe na vijftig jaar. Een van de twee velden wordt nog dit jaar aangepakt. (Foto: Gerard Schalkx).
Dit handbalveld bij jeugdhuis Pius X ligt er beroerd bij. Het onkruid tiert welig in de vele scheuren. Het tweede veld is net zo slecht. Een renovatie is dus geen luxe na vijftig jaar. Een van de twee velden wordt nog dit jaar aangepakt. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

TROOSTELOOS ASFALT JEUGDHUIS NODIG TOE AAN VERVANGING

Sportveld bij Pius X eerder vernieuwd

JAN HERMENS

Achter jeugdhuis Pius X aan de Heidonk in Liempde liggen twee handbalvelden. Die zijn vijftig jaar oud en dat is te zien. Er kan niet meer veilig op gesport worden door scheuren en gaten in het asfalt. Stichting Jeugdbelangen Pius X wil een van de velden eerder opknappen dan gepland en betaalt daar zelf aan mee.

De gemeente Boxtel is eigenaar van de velden en verantwoordelijk voor het groot onderhoud. Ze had een opknapbeurt voorzien in 2024, maar haalt op verzoek een deel van de klus naar voren. Ton van Boxtel, voorzitter van Jeugdbelangen Pius X: ,,Het aanbrengen van slechts een laag nieuw asfalt is onvoldoende heeft onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf uitgewezen. Dan zou binnen de kortste keren weer vervanging nodig zijn. Dat is zonde van het werk en het geld."

BLESSUREGEVAAR

De enige bestendige oplossing, zo weet Van Boxtel, bestaat uit het verwijderen van de huidige toplaag en het leggen van worteldoek, met daarover enkele lagen flexibel asfalt. Geen goedkope aanpak, maar wel een waarmee het veld een jaar of dertig veilig en bespeelbaar moet zijn. Van Boxtel: ,,Dat is nu niet het geval. Het blessuregevaar is te groot, zoveel scheuren zitten erin. En dat terwijl door alle coronamaatregelen de belangstelling voor buiten sporten groeit."

Daarnaast verwijst hij naar een mogelijke toestroom van sporters na 2023, afhankelijk van de toekomst van De Braken in Boxtel. De verplichting van eigenaar Gerard Smit om dat sportcomplex beschikbaar te houden voor lokale sportverenigingen, loopt in dat jaar af. Wat er daarna gebeurt, is nog onbekend. Mogelijk zorgt het voor toeloop bij Pius X.

Een multifunctioneel veld in Liempde kan mensen die in beweging willen blijven, soelaas bieden. De totale operatie voorziet namelijk in belijning die geschikt is voor diverse sporten, nieuwe goals en basketbalpalen. Van Boxtel: ,,Zo creëren we een veld dat voor een brede doelgroep bruikbaar is."

VEERTIGDUIZEND EURO

De renovatie kost een kleine veertigduizend euro. Daarvan draagt Pius X ongeveer de helft bij. Dit geld bestaat mede uit een subsidie van de rijksoverheid, via de stimuleringsregeling Bouw en onderhoud sportaccommodaties (Bosa). Van Boxtel: ,,We kiezen ervoor nu één veld op te knappen. Daarmee kunnen we vermoedelijk voorzien in de behoefte van onze handballers, voetballers en basketballers, en wellicht van nieuwe gebruikers. Het veld is vrij toegankelijk en mag door iedereen in het dorp benut worden. Behalve als parkeerterrein; auto's mogen straks nog wel op het andere veld neergezet worden."

De voorbereidingen verlopen in nauwe samenwerking met de gemeente Boxtel. Van Boxtel: ,,De gemeente zet haar expertise in om aanbesteding en uitvoering van het project in goede banen te leiden. Pius X is, hoewel huurder, opdrachtgever. Dit om subsidies aan te kunnen vragen." Het is de bedoeling dat het multifunctionele sportveld nog dit jaar gerenoveerd is. Als het veel nieuwe gebruikers trekt, wil Pius X in 2024 het tweede veld waarschijnlijk ook renoveren.


p Dit handbalveld bij jeugdhuis Pius X ligt er beroerd bij. Het onkruid tiert welig in de vele scheuren. Het tweede veld is net zo slecht. Een renovatie is dus geen luxe na vijftig jaar. Een van de twee velden wordt nog dit jaar opgeknapt. (Foto: Gerard Schalkx).