Fouad Hasbani (links) en Theo van Dongen leggen de laatste hand aan de nieuwe inrichting van de biljartarena van ’t Ivoor. Vanaf 1 juni kan door de biljarters weer volop gespeeld worden.
Fouad Hasbani (links) en Theo van Dongen leggen de laatste hand aan de nieuwe inrichting van de biljartarena van ’t Ivoor. Vanaf 1 juni kan door de biljarters weer volop gespeeld worden. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BOXTELSE VERENIGING MAAKT ZICH OP VOOR GOUDEN JUBILEUM

Biljartarena 't Ivoor is helemaal klaar voor toekomst

MARC CLEUTJENS

’t Ivoor kende jarenlang een dolend bestaan in Boxtel. De in 1970 opgerichte biljartvereniging was thuis in meerdere cafés, een manege en zelfs het kantoor van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Zes jaar geleden opende ’t Ivoor haar eigen biljartarena, die de voorbije weken flink onder handen genomen is. Nu zijn bijna alle werkzaamheden klaar, kan weer naar hartenlust gebiljart worden én wordt het gouden bestaansjubileum alsnog gevierd. ,,Hier vind je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat biljarters”, zegt voorzitter Theodoor van Leeuwen (72).

De coronacrisis verhindert op dit moment dat alle leden van ’t Ivoor vanaf volgende maand massaal hun wekelijkse biljartwedstrijden kunnen spelen. Maar onder voorwaarden is het na oplevering van alle werkzaamheden weer mogelijk de keu ter hand te nemen. ,,Met maximaal twee biljarters per speeltafel kunnen we straks weer gaan spelen”, zegt Van Leeuwen. ,,Toeschouwers zijn niet welkom en de bar blijft dicht, dus biljarters moeten zelf hun drankje meenemen. We rekenen overigens op versoepelingen.”

FORSE GROEI

De vorig jaar aangetreden voorzitter verzorgt een rondleiding in de biljartarena, die is ingericht in een accommodatie aan de Voetboog. ,,Het zijn noodlokalen van een school die we in 2014 naar Boxtel hebben overgebracht en met hulp van alle leden hebben herbouwd”, vertelt bestuurslid Theo van Dongen (75), erelid van de club. ,,Sindsdien hebben we het ledental fors zien groeien en was een interne verbouwing hard nodig”, gaat Van Leeuwen verder. ,,Ook is gekozen voor een kleine uitbreiding met zo’n 150 vierkante meter.”

Een van de nieuwe blikvangers wordt de huiskamer, pal naast de bar. ’t Ivoor heeft volgens de voorzitter een belangrijke sociale functie en biedt elke dag van zeven uur ’s morgens tot middernacht ruimte aan biljarters. Om ervoor te zorgen dat ze zich niet rond de speeltafels ophouden en een eigen ontmoetingsplek hebben waar ze drankje kunnen nuttigen, is de huiskamer ‘een onmisbare voorziening’.

MEER BILJARTTAFELS

’t Ivoor telt 120 leden - dat waren er in 2014 nog maar 38 - en heeft de ambitie om te groeien naar 150 tot 160 leden in 2025. ,,Vanwege de ledenaanwas is het noodzakelijk meer biljarttafels te plaatsen”, vervolgt de voorzitter. Als de schoonmaakploeg komend weekend de laatste sporen van de renovatie uitwist en de biljartballen weer rollen, beschikt de club over elf tafels. Daarvan zijn er twee geschikt voor de spelsoort driebanden.

,,Een enquête onder onze leden heeft uitgewezen dat een meerderheid het spel nóg beter wil beheersen”, vervolgt Van Leeuwen. ,,We investeren dus in scholing. Om die reden plaatsen we in de uitbreiding van ons clubhuis twee biljarttafels waarop vooral les wordt gegeven: eentje voor driebanden en eentje voor libre. Met camera’s worden opnamen gemaakt, zodat lessen en wedstrijden teruggekeken en bestudeerd kunnen worden.”

De geschiedenis van ’t Ivoor gaat terug tot 1970 toen de club werd opgericht in horecabedrijf Maison Van de Wetering aan de Stationsstraat. ,,Daar speelden we niet alleen biljart, maar ontmoetten we elkaar ook om te toepen en te schaken”, blikt bestuurslid Van Dongen terug. ,,De club had al snel de ambitie om het biljarten los te weken van het kroegleven. Om die reden keek het bestuur naar andere locaties dan cafés.”

Ondanks het vaak zwervende bestaan beleefde ’t Ivoor volgens Van Dongen vruchtbare jaren in vroegere manege ’t Vierspan in Lennisheuvel en in de burelen van de inmiddels verdwenen Gezondheidsdienst voor Dieren aan de Molenwijkseseweg in Boxtel. Van Dongen: ,,Daar vonden me ruim tien jaar onderdak en voelden we ons prima thuis.” Inmiddels beschikt ’t Ivoor over 25 teams die uitkomen in competitieverband. ,,Onze stabiele huisvestingssituatie heeft ertoe bijgedragen dat we zijn uitgegroeid tot een van de grootste biljartverenigingen van Nederland”, zegt de voorzitter.

ENERGIETRANSITIE

Met de recente verbouwing is ’t Ivoor klaar voor de toekomst. Wat heet, de biljartarena aan de Voetboog voldoet aan alle moderne eisen en heeft volgens bestuurslid Van Dongen een heuse energietransitie doorgemaakt. Dankzij ruim honderd zonnepanelen is het gelukt de forse maandelijkse energielasten te drukken. Bovendien is de gasleiding afgesloten. ,,Zo zie je dat ’t Ivoor wel oud is, maar zeker niet achterloopt”, grinnikt Van Dongen.

Alle verbouwingswerkzaamheden zijn door leden van ’t Ivoor uitgevoerd, onder meer door commissielid Fouad Hasbani (63). ,,Ik ben meer dan een enthousiast biljarter”, vertelt Hasbani terwijl hij de bekabeling van de meterkast vernieuwt. Als ict’er is hij nauw betrokken bij de technische aanpassingen die in de biljartarena worden doorgevoerd. ,,Bij elke biljarttafel hangt straks een beeldscherm waarop alle informatie van de partij te volgen is.”

Als de verbouwing klaar is, maakt ’t Ivoor zich op voor de viering van het gouden bestaansjubileum. Dat viel in 2020 vanwege de coronacrisis in het water. In de tweede helft van 2021 organiseert de biljartvereniging onder meer enkele jubileumtoernooien en -wedstrijden.

Daarnaast verschijnt een jubileumboek waarin de historie van 't Ivoor wordt beschreven en wordt een minisymposium voorbereid waarin de toekomst van de biljartsport in Nederland centraal staat.



In maart 2019 werd in het biljartcentrum aan de Voetboog het eerste Boxtels kampioenschap bandstoten gehouden. (Foto: Peter de Koning).
Een van de hoogtepunten uit de gouden historie van de Boxtelse biljartclub. Samen met wereldkampioen driebanden Dick Jaspers (links) en diens rivaal Henk Habraken opent burgemeester Jan van Homelen een nieuw onderkomen: op de bovenverdieping van manege Het Vierspan aan de Brede Heide in Lennisheuvel. Geheel links toenmalig clubsecretaris Michel Geilfuss. (Foto: Piet van Oers).