Francien van de Braak (91) uit Boxtel is dolblij als Peggy van Laarhoven op bezoek komt voor een kopje koffie en gezellig praatje. (Foto: Henk van Weert).
Francien van de Braak (91) uit Boxtel is dolblij als Peggy van Laarhoven op bezoek komt voor een kopje koffie en gezellig praatje. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

WIJKTEAMS VOOR KWETSBARE OUDEREN ZOEKEN NIEUWE COÖRDINATOR

'Als Met je Hart komt, voelt het elke keer weer als een verrassing!'


HENK VAN WEERT

Een kleine zestig alleenstaande en kwetsbare ouderen in Boxtel en omgeving krijgen regelmatig een bezoekje of attentie van de stichting Met je Hart. Zo'n twintig vrijwilligers vormen wijkteams die de strijd aanbinden met vereenzaming. Ze zijn op zoek naar een nieuwe coördinator.

Francien van de Braak (91) raakt maar niet uitgepraat over Met je Hart. ,,Zeker nu in coronatijd uitstapjes nagenoeg onmogelijk zijn, is het zo fijn als je af en toe een telefoontje, kaartje of bezoekje krijgt", vertelt ze op eerste pinksterdag in haar appartementje aan de Maria van Dieststraat.

OUDERENADVISEUR

Peggy van Laarhoven en Ivy van Geel zijn de twee vrijwilligers die zich om haar bekommeren namens het de Boxtelse kernteam van de landelijk opererende stichting. Met je Hart werd in 2013 opgericht door Ivy's schoonzus Babs van Geel uit Boxtel. Mevrouw Van de Braak is blij met het initiatief. ,,Ik kwam ermee in aanraking via een ouderenadviseur van de gemeente Boxtel. Die kwam jaren geleden een keer op bezoek en ik vroeg haar of ze iemand wist die eens met me zou kunnen gaan wandelen. Ik ben niet meer zo goed ter been en dan is het fijn als er iemand bij je is als je een ommetje maakt."

LUNCH OP BOERDERIJ

Van wandelen is het nooit gekomen, maar de ouderenadviseur zorgde er wel voor dat mevrouw Van de Braak in contact kwam met Met je Hart. ,,Sindsdien heb ik al tal van uitstapjes meegemaakt. Weet je, ik kwam voorheen nooit in de horeca."

De eerste keer dat ze mee werd genomen voor een uitje, herinnert mevrouw Van de Braak zich nog goed. ,,Ze vertelden me dat we gingen lunchen in een boerderij, tussen de koeien. Nou, ik denk: dan trek ik mijn oude kloffie maar aan. Eenmaal aangekomen in de Jacobushof in Lennisheuvel bleek dat het een écht horecabedrijf was. Ik heb geen koe gezien. Nou ja, achter glas, dat wel. Maar ik voelde me wel een beetje voor schut staan met mijn oude kleren." Grinnikend: ,,Toch heeft niemand het blijkbaar opgemerkt; althans er niets over gezegd."

STOKJE OVERNEMEN

De vrijwilligers halen ouderen regelmatig op, vertelt Peggy. ,,De ene keer voor een lunch inderdaad, de andere keer om een terrasje te pikken. Nu niet natuurlijk, vanwege corona, maar hopelijk kan het binnenkort weer. Als het weer natuurlijk wat beter wordt..."

Ook in coronatijd laat de stichting Met je Hart regelmatig van zich horen bij de ouderen die zijn aangesloten. Mevrouw Van de Braak staat op en loopt naar een kastje in haar woonkamer. Daar komt een hele stapel kaarten en briefjes uit. ,,Kijk, dit is afgegeven door Peggy, Ivy of een van hun gezinsleden. Want ja, hun kinderen komen zo nu en dan ook mee, hoor!"

Peggy knikt: ,,Ik heb twee dochters en ik vind het belangrijk dat ook zij ervaren wat ouderen meemaken. Dat is goed voor hun eigen ontwikkeling én ik hoop dat het ertoe leidt dat zij op enig moment het stokje van ons gaan overnemen."

NIET KLAGEN

Mevrouw Van de Braak heeft één zoon die ook in Boxtel woont. ,,Maar ja, die kan ook niet elke dag komen. Hij haalt wel de boodschappen voor me en helpt waar het kan, maar hij heeft ook een eigen gezin natuurlijk. En mijn dochter woont met haar gezin in Zuid-Limburg, heeft geen auto en kan dus moeilijk reizen. Nou, dan raak je op een gegeven moment best wel in een klein wereldje hoor."

Toch benadrukt de Boxtelse dat ze niet wil klagen. ,,Ik kan gelukkig nog veel zelf. Toch is zo'n bezoekje als vandaag altijd een leuke onderbreking. Ik ben dolblij met Peggy en Ivy, maar ook met de anderen van het bestuur die zo nu en dan contact opnemen. Echt, als Met je Hart komt, voelt het elke keer als een verrassing!"

Oktober 2015: ouderen genieten van een muzikale lunch tijdens een bijeenkomst in horecabedrijf De Deugniet aan de Rechterstraat. Het is een van de vele activiteiten die stichting Met je Hart organiseert. (Foto: Peter de Koning).