Beelden uit de jaren '80 en '90 (deel 1)

De Heilig Bloedprocessie die een week na Pinksteren door de Boxtelse straten trekt kan komende zondag andermaal niet doorgaan. Brabants Centrum diepte beelden uit de jaren tachtig en negentig op.

Van linksboven met de klok mee: de apostel Petrus is - naast diverse profeten - een van de predikers van Bijbelse teksten (1987); Kaïn vermoordt zijn broer Abel (1981); paarse bruidjes strooien bloemen en symboliseren de droefheid van de zondeval (1993); speelman Evert Meijs speelt blokfluit (1997); Paul Bevers vertelt het Boxtelse mirakelverhaal (1983).

Net als vorig jaar is corona deze keer spelbreker. In de jaren daarvoor werd de processie regelmatig afgelast vanwege het slechte weer, waardoor de circa vijfhonderd deelnemers onverrichter zake hun kostuums weer konden uittrekken. Vorige week meldde de Heilig Bloedstichting dat zij zich zorgen maakt over de instandhouding van de traditie. Begrijpelijk, want die valt of staat met de deelname van vrijwilligers. Gelukkig hebben veel (oud-)Boxtelaren hun hart verpand aan de kleurrijke processie.

Foto's: Piet van Oers | uit: Beeldbank Boxtel | tekst: Henk van Weert.