Langs de spoorlijnen in Boxtel verrijzen de komende jaren metershoge geluidsschermen om herrie van passerende treinen in te dammen. Ter hoogte van de Ridder van Cuijkstraat staat zo'n scherm al jaren en dat blijft gehandhaafd. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Langs de spoorlijnen in Boxtel verrijzen de komende jaren metershoge geluidsschermen om herrie van passerende treinen in te dammen. Ter hoogte van de Ridder van Cuijkstraat staat zo'n scherm al jaren en dat blijft gehandhaafd. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

SANERING PRORAIL HEEFT BETREKKING OP 142 BOXTELSE PANDEN • BOXTEL WENST PLAATSING ZONNEPANELEN

Metershoge geluidsschermen en railsdempers tegen spoorherrie

HENK VAN WEERT

Over een lengte van in totaal 2,4 kilometer plaatst ProRail de komende jaren geluidsschermen langs de spoorbanen in de gemeente Boxtel. In het centrum, vooral langs de Parallelweg Noord en -Zuid, worden de schermen vier en vijf meter hoog. Om de overlast van voorbijrazende treinen te beperken worden bovendien raildempers geplaatst.

De maatregelen, die sober en doelmatig worden uitgevoerd, moeten ervoor zorgen dat de geluidsbelasting in 145 woningen daalt tot maximaal 65 decibel. In iets meer dan twintig panden lukt dat niet; nadat de geluidsschermen en raildempers zijn geplaatst, bekijkt ProRail of daar extra geluidswering aan de gevels nodig is.

NIET OVERAL SCHERMEN

In de wekelijkse B en W-vergadering is vorige week het saneringsplan van ProRail besproken en vervolgens is de gemeenteraad ervan schriftelijk op de hoogte gesteld. Boxtel is als één van de eersten aan de beurt vanuit het landelijke meerjarenplan geluidsanering voor het spoor. Tijdens de inspraakperiode zijn slechts vijf zienswijzen ingediend, zodat het college verwacht dat de maatregelen snel kunnen worden gerealiseerd.

Op plekken waar geen óf alleen recente woningen staan, worden geen geluidsmaatregelen getroffen. Voor een groot aantal schermen dient een omgevingsvergunning te worden aangevraagd. De gemeente dringt bij ProRail en ingenieursbureau Movares aan om hierover in gesprek te gaan met omwonenden. Wanneer de vergunningsaanvraag wordt ingediend, hangt af van het verloop van de aanbestedingsprocedure.

VIER EN VIJF METER

Schermen van vijf meter hoogte verrijzen langs de Parallelweg Zuid (van het NS-station tot aan Prins Hendrikstraat) en aan het begin van de Van Salmstraat. Een geluidswand van vier meter wordt gebouwd langs de Parallelweg Noord (Jan van Eschplein), Spoorstraat en achter een deel van de woningen aan de Brugstraat.

Ook in het verlengde van de Parallelweg Zuid, ter hoogte van het voormalige restaurant N9ne, wordt een vier meter hoog scherm geplaatst. Bovendien kijken ook de bewoners van de huizen tussen de dubbele overweg (Tongeren) straks tegen een vier meter hoge geluidswering aan. Aan de andere kant van het spoor, aan het begin van Kapelweg, zien mensen zo'n scherm straks vanuit hun achtertuin.

Op andere plekken waar woningen staan, worden lagere wanden neergezet. Zoals tussen de overwegen Leenhoflaan/Esschebaan en Essche Heike: daar wordt het geluidsscherm twee meter hoog.

HOUTVEZELBETON

Movares bereidt momenteel in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat de aanbesteding van de werkzaamheden voor en vroeg de gemeente Boxtel haar voorkeur voor een van de zeven typen geluidsschermen.

Burgemeester en wethouders hebben gekozen voor een wand van houtvezelbeton waar klimop tegenaan kan groeien. Er was ook een optie voor transparante schermen, maar daar ziet Boxtel van af. Wel beseft het gemeentebestuur dat het dorp straks vanuit de trein veelal onzichtbaar wordt. En dat is vanwege de poort naar initiatieven van Van Gogh Nationaal park en nationaal landschap Het Groene Woud onwenselijk. Daarom wordt samen met ProRail onderzocht dat aan de spoorzijde van de geluidsschermen promotionele afbeeldingen of iets dergelijks kunnen worden aangebracht. Dit is tevens om ongewenste graffiti te voorkomen.

Ook wil de gemeente laten onderzoeken of er mogelijkheden zijn om zonnepanelen aan te brengen op de geluidsschermen. ProRail heeft daar al ervaring mee opgedaan, zo is te lezen de brief die B en W onlangs aan de Boxtelse raadsfracties stuurde.

MINDER STIKSTOF

Op het gebied van milieu denkt Boxtel dat de geluidsschermen ook een bijdrage kunnen gaan leveren om de luchtkwaliteit te verbeteren. Nieuwe soorten houtvezelbeton zijn in staat stikstof af te breken. De open structuur zou bovendien bij kunnen dragen aan het afvangen van fijnstof.

,,Het is verleidelijk om allerlei extra eisen aan de geluidmaatregelen te stellen. Het budget vanuit het ministerie is echter zeer beperkt. Ook de financiële ruimte van Boxtel is minimaal om extra opties te financieren", schrijft wethouder Fred van Nistelrooij aan de raad. ,,Uiteindelijk gaat het om het reduceren van de geluidsoverlast."






Langs de spoorlijnen in Boxtel verrijzen de komende jaren metershoge geluidsschermen om herrie van passerende treinen in te dammen. Ter hoogte van de Ridder van Cuijkstraat staat zo'n scherm al jaren en dat blijft gehandhaafd.
Langs de spoorlijnen in Boxtel verrijzen de komende jaren metershoge geluidsschermen om herrie van passerende treinen in te dammen. Ter hoogte van de Ridder van Cuijkstraat staat zo'n scherm al jaren en dat blijft gehandhaafd.