Liv van Abeelen (links) en Rosa Verkooijen trainen met de overige leden van turnclub Tabitta al enkele weken in de buitenlucht.
Liv van Abeelen (links) en Rosa Verkooijen trainen met de overige leden van turnclub Tabitta al enkele weken in de buitenlucht. Foto: Henk van Weert

What's Up, Liv & Rosa?

Liv van Abeelen (9), leerling uit groep vijf van basisschool De Oversteek in Liempde, en de een jaar jongere Rosa Verkooijen van de Sint-Petrusschool in Boxtel, zijn nu ruim een jaar lid van turnvereniging Tabitta. Maar de gymzaal aan de Europalaan in Boxtel-Oost is al maanden niet open en dus trainen ze buiten. Afgelopen donderdag voor het laatst, want vanaf nu mogen ze wel weer van alle toestellen gebruik maken. En dat vindt het tweetal heerlijk.

De gymzaal is vanwege corona gesloten. Maar jullie komen toch elke donderdag trainen? Rosa: ,,Ja hoor! We doen hier buiten op het gras oefeningen. Kijk, de trampoline staat er en er zijn matten neergelegd. Ik vind het wel leuk zo in de openlucht." Liv knikt, maar zegt dat ze eigenlijk tóch liever in de zaal bezig is: ,,Daar kun je gebruikmaken van de rekstok, de ringen, het paard en zo."

Jullie kunnen die toestellen toch wel naar buiten sjouwen? ,,Nou...", aarzelt Liv. ,,Dat weet ik niet hoor. Weet je wel hoe groot die apparaten zijn?" ,,Dat gaat écht niet", weet Rosa. ,,De ringen hangen aan het plafond en die kun je er niet zomaar afhalen. De kast waar we overheen springen met de trampoline zou misschien nog kunnen, maar die is best zwaar. Om die elke keer naar binnen en buiten te tillen, lijkt me een beetje moeilijk eerlijk gezegd."

Tja, daar zit wel wat in. Maar dan kun je buiten toch niet veel doen als turnster? ,,Het is nu wel wat saaier dan in de zaal", erkent Liv. ,,En dus doen we vooral vloeroefeningen: radslag, handstand en een koprol achteruit", verduidelijkt Rosa. De twee meisjes laten zien wat ze allemaal kunnen.

Zo, indrukwekkend hoor. Jullie zijn wel héél erg lenig! Rosa lacht: ,,Ja, van turnen word je wel flexibel."

Hebben jullie ook al aan wedstrijden meegedaan? ,,Nee, we zijn nog recreanten. Bovendien worden nu geen wedstrijden gehouden door corona. Misschien mogen we straks een keertje aan een talentenjacht meedoen", hoopt Liv. Rosa knikt: ,,Vanaf nu mogen we weer in de zaal gaan trainen. Dat scheelt. Want we willen echt heel graag ooit een prijs winnen met turnen." (Tekst en foto: Henk van Weert).