Op de linkerfoto neemt burgemeester Ronald van Meygaarden de beleidsmatige voorstellen om te bezuinigen aan uit handen van fractievoorzitter Stefan de Nijs van Combinatie95 (rechts). De meer praktische ideeën kreeg wijkmakelaar Hans Mols met een barbecuetang (vanwege corona) aangereikt door CDA-fractievoorzitter Vera Brouns. (Foto's: Henk van Weert).
Op de linkerfoto neemt burgemeester Ronald van Meygaarden de beleidsmatige voorstellen om te bezuinigen aan uit handen van fractievoorzitter Stefan de Nijs van Combinatie95 (rechts). De meer praktische ideeën kreeg wijkmakelaar Hans Mols met een barbecuetang (vanwege corona) aangereikt door CDA-fractievoorzitter Vera Brouns. (Foto's: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

GEMEENTE BOXTEL: 3,5 TOT 5 MILJOEN PER JAAR BEKNIBBELEN


Twee boeken vol met bezuinigingstips


HENK VAN WEERT

Drieënhalf tot vijf miljoen euro. Dat bedrag, 4 à 5 procent van de begroting, moet de gemeente Boxtel jaarlijks gaan bezuinigen om haar huishoudboekje weer in balans te krijgen. Dat zei burgemeester Ronald van Meygaarden vrijdagochtend. Hij ontving uit handen van de gemeenteraad honderd A4-tjes met ideeën om te beknibbelen. De tips werden aangedragen door inwoners.

Het zijn overigens lang niet allemaal bezuinigingstips. ,,De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat veel mensen en organisaties verlanglijstjes hebben ingediend. En die zullen lang niet allemaal gehonoreerd kunnen worden", vertelde fractievoorzitter Stefan de Nijs van Combinatie95.

Hij vormde samen met zijn collega's Vera Brouns (CDA), Gerlof Roubos (Balans) en Mariëlle Wijffelaars (D66) in april een werkgroep om opnieuw de mening te peilen van de Boxtelse bevolking over onontkoombare bezuinigingen. Een eerdere poging daartoe liep uit op een fiasco.

OPGESPLITST

De ideeën om zuiniger om te springen met de Boxtelse financiën, zijn opgesplitst. ,,We ontvingen veel praktische tips die relatief eenvoudig uitvoerbaar zijn, maar die lang niet allemaal of niet op korte termijn mogelijk zijn. Daarnaast werden ook tal van beleidsmatige suggesties aangereikt en daarom is besloten tot een opsplitsing", gaf Roubos aan. De beleidsmatige suggesties kreeg de burgemeester aangereikt. Dat gebeurde in De Link, het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis onder de raadzaal.

De werkgroep ging twee maanden geleden aan de slag namens de voltallige gemeenteraad en bestond dan ook uit twee coalitie- en twee oppositiepartijen. Het leidde tot de Week van de Ideeën waarin burgers en organisaties medio april onder meer middels blanco advertentiepagina's uit de lokale media hun suggesties konden aandragen om de financiële tekorten terug te dringen. De uitkomsten van deze burgerpeiling zijn op 28 april achter gesloten deuren ('met de benen op tafel') al kort besproken door de gemeenteraad. Vervolgens heeft de werkgroep met steun van raadsgriffier Inge Smits de binnengekomen reacties gebundeld. De ingediende opmerkingen zijn een op een opgenomen in de twee boekwerken.

SCENARIO'S ONTWIKKELEN

D66'er Wijffelaars gaf aan dat het college met de beleidsvoorstellen aan de gang moet om scenario's en denkrichtingen te ontwikkelen: ,,Die worden gepresenteerd tijdens de in-gesprekavond die de gemeenteraad dinsdag 30 juni houdt. Drie weken later, dinsdag 20 juli, moeten in de raadsvergadering daarover besluiten worden genomen." De scenario's die uiteindelijk gekozen worden, zullen komend najaar ingepast moeten worden in de nieuwe meerjarenbegroting.

Door het college de denkrichtingen vorm te laten geven, bestaat het risico dat oppositiepartijen zich straks niet of onvoldoende gehoord voelen. De werkgroep zelf is daar niet zo bang voor. ,,Wij gaan elke twee weken in overleg met het college en de ambtenaren. Kortom, we hebben als oppositie nog nooit zoveel invloed gehad als nu", gaf Brouns aan. ,,Maar het is spannend in hoeverre we als raad na 20 juli nog dezelfde eenheid blijven uitstralen als nu", grinnikte Roubos.

Burgemeester Van Meygaarden prees die eensgezindheid van de raadsfracties. ,,Ik ben er ook best trots op dat we al zover gekomen zijn. En er is nog nooit zo nauw samengewerkt tussen college en gemeenteraad. Dat is ook nodig omdat we met elkaar moeten bepalen hoe Boxtel er uit gaat zien."

Ook de SP is weer aangeschoven bij de voorbereidingen van de kerntakendiscussie; in maart haakten de socialisten nog af omdat ze het niet eens waren met de wijze waarop het college op dat moment de zaken aanpakte. Maar ook raadsbreed was er destijds onvrede en dat leidde ertoe dat de werkgroep aan de slag ging met een nieuwe burgerpeiling.

GEEN SPAARPOT

Boxtel kent veel voorzieningen en heeft de voorbije jaren goed voor zijn inwoners gezorgd, vindt burgemeester Van Meygaarden. ,,Maar we geven meer geld uit dan verantwoord is én we hebben geen spaarpot meer. Daar móet een oplossing voor komen. Als college gaan we nu aan de slag om door te rekenen hoe we zo veel mogelijk geld kunnen terugverdienen. Vervolgens moeten we gezamenlijk keuzes maken. Dat zal niet altijd leuk zijn, maar het is wel nodig."

Van Meygaarden benadrukte dat de Boxtelse tekorten vooral worden veroorzaakte door landelijke regelgeving, die overigens álle gemeenten treft. ,,We weten al sinds 2018 dat er een tekort is, maar nu is het tijd voor actie." De gemeente heeft zelf weinig mogelijkheden om meer geld te genereren. ,,En we gaan het niet redden met de kaasschaaf: door overal een klein beetje geld vanaf te halen."

GOED BEELD

De uitkomsten van de gehouden burgerpeiling zijn zeker niet representatief, benadrukte De Nijs. ,,Maar ze geven wel een goed beeld van wat er leeft onder de bevolking." De twee boekwerken met bezuinigingstips worden pas openbaar gemaakt in aanloop naar de in-gesprekavond van 30 juni.

Wijkmakelaar Hans Mols neemt praktische tips van burgers in ontvangst uit handen van CDA-fractievoorzitter Vera Brouns.