Samen met wethouder Wim van der Zanden (links) ondertekent directeur-bestuurder Rob Dekker een landelijke protestbrief tegen de verhuurdersheffing.
Samen met wethouder Wim van der Zanden (links) ondertekent directeur-bestuurder Rob Dekker een landelijke protestbrief tegen de verhuurdersheffing. Foto: Hans van Doorn (eigen collectie woonstg Joost)

PROTESTBRIEF CORPORATIE EN GEMEENTE


Joost en Boxtel willen samen van verhuurdersheffing af

Van elke huurder moet woonstichting Joost jaarlijks drie maandelijkse betalingen rechtstreeks doorsluizen naar de belasting. Dat gebeurt in de vorm van de verhuurdersheffing die in 2013 als crisismaatregel werd ingevoerd. Afgelopen jaar ging het om 6,1 miljoen euro, meldt directeur-bestuurder Rob Dekker van de corporatie. Samen met wethouder Wim van der Zanden zette hij gisteren een handtekening onder een landelijk manifest om de heffing af te schaffen. Alle partijen willen dat onder de aandacht brengen nu het formatieproces in Den Haag nog gaande is.

,,De verhuurdersheffing heeft grote impact op de sociale huursector. En daarom komen wij samen met de andere corporaties en heel veel gemeenten in actie met als doel om deze belasting af te schaffen", meldt Dekker mede namens zusterorganisatie Woonveste uit Drunen, die ook woningen in Esch heeft.

Geld dat via de verhuurdersheffing naar de staatskas gaat, kan niet worden ingezet voor nieuwbouw en verduurzaming. En juist daarin hebben de corporaties een enorme opgave. Er is een groot woningtekort, de druk op wijken neemt toe en er moet sneller worden verduurzaamd.

KEUZES MAKEN

,,Ondertussen stijgen de lasten harder dan de opbrengsten. Dat gaat niet samen. De landelijke politiek moet dus keuzes gaan maken. Want zo doen we mensen tekort. Mensen die op ons moeten kunnen rekenen", aldus Dekker.

Hij wijst op het aantal daklozen dat is verdubbeld en op starters die te lang bij hun ouders moeten blijven wonen. Daarnaast hebben veel jonge gezinnen een groter huis nodig en willen ouderen naar een aangepaste woning. Dit speelt ook in Boxtel. De woonstichting heeft daarom plannen om 160 woningen te bouwen en wil tot 2025 jaarlijks vijfhonderd huurhuizen verduurzamen.


p Samen met wethouder Wim van der Zanden (links) ondertekende directeur-bestuurder Rob Dekker gisteren een brief tegen de verhuurdersheffing. (Foto: eigen collectie | Hans van Doorn).