Heilig Bloeddoek

De Heilig Bloedstichting heeft gelijk met haar stelling, dat het er niet toe doet, of het bloeddoek van Boxtel echt is of niet.

In de tijd, dat het bloedwonder plaatsvond gebeurden er op verschillende plaatsen in Europa bloedwonderen. Zo’n wonder had weliswaar een religieuze functie, maar vooral ook een economische. Als door zo’n wonder een bedevaart op gang kwam dan bracht dat aardig wat geld in het laadje. Het gebeuren rond het bloedwonder van Boxtel is een aardige illustratie van de stelling, dat als mensen geloven dat iets echt gebeurd is, de gevolgen van dat geloof wel degelijk echt zijn.

De verwevenheid van dit gebeuren met de vaderlandse geschiedenis laat dit duidelijk zien. Toen Den Bosch in protestantse handen kwam, werden de doeken in Hoogstraten in veiligheid gebracht. Het onderzoek naar de textuur van het Boxtelse bloeddoek is interessant, maar wellicht interessanter is de vergelijking van die textuur met die van het bloeddoek van Hoogstraten. Het zou zomaar zo kunnen zijn, dat Hoogstraten Boxtel in 1924 met de teruggave van het doek met een kluitje in het riet heeft gestuurd.

        GUI VAN HOOIJDONK

        alias Arnt Coppelmans, schepen van
        Boxtel in het Heilig Bloedspel