De aartsengel Gabriël verdrijft Adam en Eva uit de Hof van Eden. Een van de Bijbelse taferelen uit de Boxtelse ommegang.
De aartsengel Gabriël verdrijft Adam en Eva uit de Hof van Eden. Een van de Bijbelse taferelen uit de Boxtelse ommegang. Foto: Peter de Koning, 2017

ALTERNATIEF PROGRAMMA OP 29 EN 30 MEI MET ARCHIEFMATERIAAL OVER HERDENKING BOXTELS MIRAKEL

Geen bloedprocessie op straat, dan maar op het beeldscherm...

Kaïn slaat Abel dit jaar niet dood en dus weerklinkt er ook geen miserere van de klaagzangers. Er verschijnen op Drievuldigheidszondag schrijndragers noch bruidjes in Boxtel, maar de Heilig Bloedprocessie gaat toch niet helemaal ongemerkt voorbij.

Net als vorig jaar is corona spelbreker: van een groots opgezet evenement kan nog geen sprake zijn. De Heilig Bloedstichting heeft een alternatief programma samengesteld voor de Bloedmirakelse Week. Via uitzendingen van de lokale omroep Dommelland worden sfeervolle beelden bij de Boxtelaren in de huiskamer gebracht.

Het mirakel van de gemorste wijn die in bloed zou zijn veranderd, staat onder meer aan de basis van het Bloedspel, dat oud-kapelaan Harrie Beex van de Sint-Petrusbasiliek in 1949 schreef. Het werd op 25 mei 2013 opnieuw opgevoerd op de binnenplaats van kasteel Stapelen. Maarten Melis voerde de regie. Dat spel van toen is donderdag 27 mei om 10.00 uur op televisie te zien en wordt om 14.00 uur herhaald.

TOETERS & BELLEN

Zaterdag 29 mei wordt het carillonpromconcert uitgezonden, dat in 2017 daags voor de Heilig Bloedprocessie plaatsvond. Toeters & Bellen heette het. Na een restauratie kon voor het eerst in vijf jaar werd de beiaard in de Sint-Petrustoren worden bespeeld. Samen met de Gildenbondsharmonie, die een openluchtuitvoering ten beste gaf op het kerkplein, strooiden drie beiaardiers van de toren feestelijke klanken over Boxtel uit. Het eerste deel van dit concert is om 19.00 uur te zien, het tweede om 21.00 uur.

Op de dag dat de kleurrijke rondgang door het dorp zou moeten trekken, Drievuldigheidszondag 30 mei, vertoont Omroep Dommelland vanaf 10.45 uur de hoogmis rechtstreeks vanuit de Sint-Petrusbasiliek. Deze is tevens te volgen via de livestream van de Heilig Hartparochie. De viering zelf begint om 11.00 uur en omvat elementen uit de processie.

Na afloop is de basiliek tot 13.00 uur toegankelijk om de Heilig Bloeddoek te vereren. Diezelfde middagdag wordt om 15.00 uur, het traditionele tijdstip waarop de Heilig Bloedprocessie van start gaat, een opname vertoond van de ommegang zoals die in het begin van de jaren negentig door de straten van Boxtel trok.

ONDERZOEK ECHTHEID

Twee weken geleden hield oud-Boxtelaar Peter van Zoest, een van de leden van de schrijndragersbroederschap Portantes Sanguinem Sacrum, via www.bloedprocessie.nl een pleidooi om de Boxtelse bloeddoek nader te onderzoeken op echtheid. In 2015 riep Van Zoest op de conditie van het altaarlinnen te onderzoeken en dat gebeurde uiteindelijk ook door medewerkers van de Universiteit van Amsterdam.

De Heilig Bloedstichting ziet daar geen heil in een onderzoek naar de echtheid. Dat draagt niet bij aan het bevorderen aan de traditie van het bloedwonder en ook niet aan de samenwerking tussen Boxtel en Hoogstraten, stelt bestuurslid Adrie van Osch in een schriftelijke verklaring. In het Vlaamse Hoogstraten werden de twee Heilig Bloeddoeken in 1652 - na de Reformatie - in veiligheid gebracht. In 1924 kreeg Boxtel de zogeheten corporale terug en dat werd uitbundig gevierd.

De Bloedstichting wil zich graag concentreren op de twee genoemde doelen. ,,Zeker in deze moeilijke tijden waarin het door de coronapandemie onmogelijk is om de bloedprocessie zoals gebruikelijk te laten plaatsvinden. Vandaar dat we een alternatief programma voor 2021 presenteren", aldus Van Osch. Hij vervolg: ,,En we zijn ook al begonnen met de voorbereidingen voor het jubileumjaar 2024. Wij spreken daarbij de hoop uit dat alle vrijwilligers die betrokken zijn bij de Heilig Bloedprocessie dit zullen blijven. En natuurlijk ook dat nog vele nieuwe vrijwilligers zich zullen melden."


pt De aartsengel Gabriël verdrijft Adam en Eva uit de Hof van Eden. Een van de Bijbelse taferelen uit de Boxtelse ommegang.


pu In de historische groep wordt het verhaal van priester Eligius van den Aker uitgebeeld. Hij stootte ergens voor 1380 een kelk om waarbij de witte miswijn voor rode vlekken zorgde op de altaardoeken. Voor gelovigen een bewijs dat tijdens de eucharistie de wijn daadwerkelijk verandert in het bloed van Christus.



In de historische groep wordt het verhaal van priester Eligius van den Aker uitgebeeld. Hij stootte ergens voor 1380 een kelk om waarbij de witte miswijn voor rode vlekken zorgde op de altaardoeken. Voor gelovigen een bewijs dat tijdens de eucharistie de wijn daadwerkelijk verandert in het bloed van Christus.
Het schrijn met een van de twee Heilig Bloeddoeken wordt door de Boxtelse straten gedragen door de broederschap Portantes Sanguinem Sacrum. (Foto's: Peter de Koning, 2017).